Kars’ta yaşanan kuraklık nedeniyle Arpaçay Barajı’nın suları çekilince, 1810’lı yıllarda yarısı yıkılan tarihi köprü ortaya çıktı. Kars'a 40 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1975-1983 yılları arasında yapılan Arpaçay Barajı su tutmaya başlayınca tarihi köprüde sular altında kaldı. Günümüze kadar sular altında kalan Kara Köprü (Nerkin Çirapi) köprüsü son yılların en kurak yazının yaşandığı Kars’ta, Arpaçay Baraj sularının yaklaşık 30 metre çekilmesiyle birlikte 38 yıl sonra yeniden ortaya çıktı. Kars Kültür Derneği Başkanı Fotoğraf Sanatçısı Vedat Akçayöz ile Fotoğraf Sanatçısı Yıldırım Öztürkkan, Ermenistan sınırına sıfır noktada 38 yıl sonra gördükleri köprünün fotoğraflarını çekti. Akçayöz ve Öztürkkan, Müze Müdürlüğü’nü arayarak Arpaçay Barajı suları altında kalan Kara Köprü’nün ortaya çıktığını söylemesi üzerine müze müdürlüğü yetkilileri de bölgeye gelerek köprüde incelemelerde bulundu.
#Baraj SularıGeçen sene UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Ani Harabeleri, Vedat Akçayöz’ün hazırladığı ‘Ani’nin Gizemli Yüzü’ adlı çalışmada detaylı bir incelemeye konu oldu. Ani’nin UNESCO yolculuğuna araştırmaları ve projeleriyle rehberlik eden gazeteci ve belgeselci Akçayöz’den Ani’yi dinledik...
#Kitap SanatMilliyet Gazetesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği öncülüğünde bir hayırsever tarafından Kars’ın Digor İlçesi Dağpınar Beldesi’nde yaptırılan “Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu”ndan, okul birleştirme gerekçesiyle “Çağdaş Yaşam” kelimeleri çıkarıldı. Okul, 9 Mayıs 2006’da ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın da katıldığı törenle öğretime başlamıştı.
Çarlık Rusyası döneminde göç ettikleri Kars’ın Çakmak ve Atçılar köylerinde yaşayan Malakan’lara ait mezarlar, define avcıları tarafından talan edildi. Çok ileri tarım tekniklerini beraberinde getiren ve yöre halkına öğreten paylaşımcı, barışsever özellikleri ile tanınan Malakan’lara ait mezar taşlarının, köylüler tarafından ahır ve evlerinin duvarlarında kullanıldığı ortaya çıktı.