YÖK tarafından ilk kez Türkiye'deki vakıf yükseköğretim kurumlarıyla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı bir rapor yayımlandı. ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018’ adlı raporda, Türkiye'deki tüm vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrenci, öğretim üyesi, fakülte ve meslek yüksekokulu ve kitap sayıları ile kurumların dünya sıralamalarındaki yerleri, mezunlarının KPSS, ALES, TUS gibi merkezi sınavlardaki başarıları gibi bilgilere yer verildi. Rapora göre, vakıf üniversitesi sayısı 76 oldu.
#YÖKYükseköğretim Kurulunca (YÖK) vakıf üniversitelerine ait yıllık akademik, idari ve mali verilerin detaylı bir şekilde paylaşıldığı "Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021" raporu yayımladı. İlki 2018 yılında yayımlanan raporun dördüncüsü olan 2021 yılı raporu sistemin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya döktü.
#Vakıf ÜniversiteleriYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#YökVakıf Yükseköğretim Kurumlarında Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nun Ek 177'nci Maddesi Uyarınca Özel Hesabın Oluşturulması, Kullanımı ve Denetimine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin 28 Şubat 2020 tarihli sayısında yayımlandı. Buna göre, özel bir hesaba, vakıf yükseköğretim kurumlarının tüm personelinin ücretlerinden kesilecek gelir vergisi tutarı aktarılacak. Vakıf üniversiteleri, özel hesapta toplanan gelirleri, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme ile her türlü yatırım harcamaları için kullanacak. Mevzuata aykırı kullanım tespit edildiğinde ilgili özel hesaptaki kaynağın kullanımı durdurulacak ve tespit edilen tutar vakıf yükseköğretim kurumundan geri alınacak.
#Resmi GazeteYükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 16 pilot üniversitedeki 3 bin öğretim üyesi ve yaklaşık 36 bin öğrenciye dijital dönüşüm eğitimi verildi. Akademide ‘Açık Erişim ve Açık Bilim’ çalışmaları başlatıldı. ‘Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği’ başlıklı kongrede, gelecek yıl açılacak yeni üniversite programları masaya yatırıldı. Vakıf üniversitelerini Ar-Ge'ye ve öğretim üyesi yetiştirmeye teşvik eden, reklam-tanıtım bütçesine sınırlama getiren kararlar alındı. ‘Hedef odaklı uluslararasılaşma’ politika sonucu 2014'te 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısı, dört yılda 178 bine ulaştı.
#Yök‘2019 YKS Yerleştirme Sonuçları Raporu’na göre kontenjanların yaklaşık yüzde 92’si dolarken, 71 bin 233’üne yerleşen olmadı. Tercih yapan her 100 adayın 81’i bir bölüme girdi. Devlet üniversitelerinde tıp ve hukuk programlarında hiç boş yer kalmazken, boş kontenjanların neredeyse yarısı mühendislikten.
#‘2019 YKS Yerleştirme Sonuçları RaporuAK Parti'nin sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için hazırladığı yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif ile ilaç ve eczacılık alanında düzenleme, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi gibi konular hedefleniyor. TBMM Başkanlığına sunulan teklif 43 maddeden oluşuyor. Teklifin perşembe günü Meclis Sağlık Komisyonu'nda görüşülmesi öngörülüyor.
#AK PartiYÖK, tarafından açıklanan ‘2018 Yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı Ek Yerleştirme Sonuç Raporu’na göre, 2017’de yüzde 76.5 olan doluluk oranının 2018’de yüzde 84.7’ye yükseldi. YÖK’ten yapılan açıklamada, adayların yeni sisteme kolay uyum sağladığı ve bunun sevindirici olduğu vurgulanarak, “Giriş sistemindeki ülkemiz için yeni bir konseptin ve radikal değişikliğin bir sorun yaşanmadan başarıyla uygulanmasının önemli olması yanı sıra, amaca uygun bir şekilde görülür olumlu sonuçlar doğurması ve adayların bu sisteme kolayca uyum sağlaması sevindiricidir” denildi.
#YÖK