Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı'nın kurulumu tamamlandı. Test altyapısı ile kritik uydu bileşenlerinin, uzaya gönderilmeden önce uzaydaki radyasyon ortamına karşı dayanıklılığının test edilmesi ve böylece bu alanda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
#UzayCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı'nın kurulumu tamamlandı. Test altyapısı ile kritik uydu bileşenlerinin, uzaya gönderilmeden önce uzaydaki radyasyon ortamına karşı dayanıklılığının test edilmesi ve böylece bu alanda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
#Uzay RadyasyonuBundan 10 yıl önce, uzaya ilk kez astronot yollayan Çin, şimdi de çok kapsüllü bir uzay istasyonunu yörüngeye göndermeyi planlıyor. Kısa süre önce ekonomide dünyanın en güçlü ikinci ülkesi unvanını alan Çin, böylece ABD'yi uzay yarışında da yakalamayı hedefliyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioBundan 50 yıl önce hayal bile edilemeyecek, biri söylese 'delilik' muamelesi görecek bir uzay misyonu, birkaç hafta sonra gerçek oluyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın yeni aracı, Jüpiter ve uydularında yaşam izi arayacak. Bilim insanlarına göre, misyonun potansiyeli akıllara durgunluk verici...
#JüpiterUzay deyince akla birçok soru gelir. Nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. "Uzayda yaşam var mı, uzayda hayatta kalabilir miyiz? Uzayın bir başlangıcı veya bir sonu var mı?" Düzinelerce soru ve benzeri. Bilim adamları bile bu büyük siyah gizemli boşluk hakkında çok az şey biliyorlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uzay Nedir?Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla geçen yıl 'Evde Kal' sloganıyla uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması döneminde İstanbul'dan Uludağ görülmüştü. Tam kapanma sürecinde bir yıl sonra aynı noktadan yine Uludağ görüntülendi. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, 'Şu aylarda bizim görüş mesafemizi etkileyen en önemli parametre hava kirliliği değil, atmosferdeki nem ve o bölgedeki meteorolojik koşullar. Sıcaklık değişiklikleri veya o bölgedeki rüzgar koşulları, atmosferdeki kırıcılığı etkileyen ve Uludağ'daki görüntünün yaz aylarında ve bahar aylarında bize ulaşmasını sağlayan parametrelerdir' dedi.
#İstanbulNASA’nın keşif aracı Perseverance, gezegenin yüzeyine indiğinden beri Instagram’da karşıma çıkan beş fotoğraftan biri Mars manzaralı! Stephen Hawking “İnsanlık hayatta kalmak için uzaya yönelmeli” diyerek içimize kurt düşürüp öyle gitmişti. Uzay hayalleri pazarlanıyor ama...
#YazarTeleskop, uzaydan gelen her türlü radyasyonu görüntüleyebilen ve günümüzde uzay bilimcilerinin kullandığı teknolojik bir araçtır. İnsanların uzaya dair merakları nedeni ile icadı çok eski senelere dayanmakta olan Teleskop, yüzyıllar içerisinde defalarca değişime uğramış ve son olarak günümüzdeki halini almayı başarmıştır. Günümüzde rasathanelerde bulunmakta ve kullanılmaktadır.
#Teleskopu Kim Buldu Ve İcat Etti?Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülen 'Parçacık Radyasyonu Testleri Oluşturma Laboratuvarı' projesi kapsamında, uzay çalışmaları için geliştirilen elektronik malzemelerin testlerinin yapılacağı 'ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı' sisteminin açılışı yapıldı.
#KahramankazanAnkara'nın Kahramankazan ilçesinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülen 'Parçacık Radyasyonu Testleri Oluşturma Laboratuvarı' projesi kapsamında, uzay çalışmaları için geliştirilen elektronik malzemelerin testlerinin yapılacağı 'ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı' sisteminin açılışı yapıldı.
#TeknolojiDiş hekimliğinde, doğru tanı için diş röntgeninin çekilmesi gereklidir. Çekildiğimiz her bir röntgenden ne kadar radyasyon aldığımız ise akıllarımızda soru işareti olarak kalmaktadır. Diş röntgeninde radyasyon miktarı nedir? Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Belde Arsan, merak edilenleri açıkladı.
#Diş Bakımında Yanlışlar