Özellikle zarf fiil ekleri üzerinden öne çıkan sözcükler genelde bitişik olarak yazılmaktadır. Bunun dışında farklı kelimeler ise ayrı şekilde ele alınır. O yüzden birçok kişi uyuyakalmak sözcüğünün bitişik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmayacağını merak ediyor. Peki, uyuyakalmak nasıl yazılır? Uyuyakalmak kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
''Kalmak'' yardımcı fiili ile oluşturulan uyuyakalmak kelimesi öz Türkçedir. Günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılan bu kelime, kişinin istemediği halde, yorgunluk ya da hastalık gibi sebeplerle derin bir uykuya dalması demektir. Genelde aniden bastıran uykular için de aynı sözcük kullanılır. TDK’ya göre Uyuyakalmak nasıl yazılır? Uyuyakalmak kelimesinin doğru yazımını örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Nasıl Yazılır?Uyku sırasında, gözleri ve bilinci kapalı olmasına rağmen, yatağından kalkıp dolaşan kişilere uyurgezer denir. Uyumak ve gezmek fiillerinin birleşmesiyle oluşan uyurgezer kelimesi 19. yüzyılın ilk yarısında literatüre girdi. Bu sözcüğün bitişik mi yoksa ayrı mı yazıldığı ise birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre uyurgezer nasıl yazılır tüm detayları ile derledik...
#Nasıl Yazılır?Türkçede sözcükler yapıları bakımından üçe ayrılır. Bunlar; basit sözcükler, türemiş sözcükler ve birleşik sözcüklerdir. Sözcükler yapım eki ve çekim ekleri alarak tür değiştirebilir. Dil bilgisinde başarılı olabilmek için sözcük türlerinin iyi ayırt edilmesi gerekmektedir. İşte, birleşik sözcüklerin yazımına ait bilinmesi gerekenler.
#6. Sınıf Türkçe Birleşik Sözcüklerin Yazımı (Birleşik Kelimeler) Konu Anlatımı