Depremzedelere yardımların hızlı ulaştırılması kadar ihtiyaç malzemelerinin tasnif edilmiş bir şekilde öncelikli lokasyonlara sevk edilmesi de büyük önem taşıyor. Bu amaç doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda OSB’ler ve özel sektör eliyle Kayseri’de lojistik aktarma merkezi kuruldu.
#KayseriÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "TOKİ eliyle Nurdağı ve İslahiye’de ilk etapta yapacağımız 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk" dedi. Bakan Kurum ayrıca, deprem bölgesinde 73 bin 972 köy evi yapılacağını söyledi. Deprem bölgesinde inşa edilecek yeni konutların örnek görselleri de belli oldu. Bakan Kurum, "Deprem bölgesinde belirlediğimiz 3 aşamalı bir şehirleşme modelimiz olacak. Güvenli sağlam alanlarda çalışmalarımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
#TOKİKahramanmaraş merkezli depremde göçük altında kalıp, hayatını kaybeden Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Nazlı Huri Boz'un okuldaki son çalışması 'tarihi çevrede toplu konut' projesi oldu. Doç. Dr. Emriye Kazaz, öğrencisinin projesini saklayarak ailesine fahri diplomasıyla birlikte hatıra olarak vereceklerini bildirdi.
#Nazlı Huri Boz7.7 ve 7.6’lık depremlerle yıkımın merkezi olan Kahramanmaraş, bundan tam 909 yıl önce 1114’te yine korkunç bir deprem geçirmiş ve yerle bir olmuştu. Tarihçi “Urfalı Mateos” o gece yaşananları günlüğünde şöyle anlatıyor: “Derin bir uykuya dalmışken aniden müthiş bir gürültü koptu. Yeryüzü şiddetle titredi, kayalar yarıldı ve tepeler çatladı. Maraş’ın akıbeti o kadar feci olmuştur ki takriben 40 bin kişi telef oldu.”
#Urfalı MateosDeprem, Türkiye’deki Suriyelileri de vurdu. Büyük afetin ardından 18 bini aşkın Suriyeli “Deprem savaştan beter” diyerek ülkelerine gönüllü dönüş yaptı. Şu ana kadar kimlikleri tespit edilen yaklaşık 2 bin Suriyelinin cenazesi de topraklarına götürüldü.
#DepremDeprem felaketi sonrasında birçok ilde binaların güvenliği sorgulanmaya başlandı. Bu amaçla da risk tespiti talepleri ciddi ölçüde arttı. Yapılan testlerin sonucunda binaları riskli çıkan vatandaş bugünlerde iki seçenekle baş başa kalıyor: YIKIP YENİSİNİ YAPMAK ya da GÜÇLENDİRMEK. Peki güçlendirme için nereye nasıl başvuru yapılacak, doğru firma nasıl seçilecek, çalışmanın maliyeti ne olacak, devlet destek verecek mi? Tüm bu sorulara yanıt vermek için güçlendirmeyi uzmanlar eşliğinde tüm yönleriyle ele aldık...
#DepremTürkiye'yi acıya boğan felaketi inceleyen uzmanlar aynı fayda meydana gelmiş olan 1114 ve 1513 Maraş depremleriyle benzerlikler ortaya koyuyor. Yüzyıllar önceki depremlerde neler yaşanmıştı? Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Süleyman Pampal ile konuştuk...
#Kahramanmaraş Depremi