ABD’deki Columbia Üniversitesi'nde başlayan ve kısa sürede dünyanın pek çok üniversitesine yayılarak devam eden üniversitelerdeki Filistin’e destek gösterileri Küba’ya sıçradı. Küba’daki yüzlerce öğrenci, Filistin’e destek için Havana Üniversitesi’nde toplandı. ABD'deki Michigan Üniversitesi’nin Müzik, Tiyatro ve Dans Okulu’nun mezuniyet törenine Filistin’e destek gösterisi damga vurdu. Meksika'daki öğrenciler de İsrail’in başta Gazze olmak üzere Filistin’e yönelik saldırılarının son bulması için harekete geçti. Başkent Mexico City'deki Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) öğrencileri üniversite bahçesine kamp kurdu.
#FilistinNASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı), tanımlanamayan uçan cisimlerle ilgili basın toplantısı gerçekleştiriliyor. UFO çalışma ekibinin bulguları tartıştığı toplantı NASA canlı yayınıyla takip edebiliyor. İşte NASA UFO canlı yayını hakkında detaylı bilgiler...
#NASA'İnsan olmayan' canlılara ait olduğu öne sürülen bin yıllık fosiller Meksika parlamentosunda sergilendi. Araştırmacılar yeminli beyanlarında söz konusu kalıntıların başka bir türe ait olduğunu öne sürdü.
#MeksikaTwitter’da bir haftadır bir video dolanıyor. Videoda ilk görüşte hekim oldukları düşünülen beyaz önlüklü öğrenciler laboratuvarda Anzakların karşılama törenlerine benzer el, kol hareketleri ile ilaç hazırlıyorlar. Sonradan anlaşılıyor ki bu aslında bir Homeopati eğitimi. Türkiye’de 7 yıldır ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ kapsamında uygulanan bir yan tedavi homeopati. Üniversitelerdeyse sertifika programı ile öğrenci yetiştiriliyor. Zaten tartışmanın fitilini ateşleyen de bu. Alternatif tıp eğitiminin yeri üniversiteler mi? Tıbbın alternatifi olur mu?
#Alternatif TıpTürkiye'de son 24 saatte 297 bin 167 Kovid-19 testi yapıldı, 21 bin 893 kişinin testi pozitif çıktı, 252 kişi hayatını kaybetti. Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) geliştirilen yeni "antijen testi" ile pozitif vakalar 10 saniye gibi bir sürede yüzde 99 doğruluk oranı ile tespit edilebiliyor. Dr. Bülent Ortaç, dünyada geliştirilen pek çok Kovid-19 tanı testi olduğuna işaret ederek bu testin 10 saniye gibi rekor bir sürede sonuç veren en hızlı test olduğunu söyledi. Diagnovir test kiti ve cihazı için şimdiden Ukrayna, Almanya gibi pekçok ülkeden talep geliyor.
#AnkaraTÜRK araştırmacılar tarafından Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) geliştirilen yeni antijen testi ile pozitif vakalar 10 saniye gibi bir sürede yüzde 99 doğruluk oranı ile tespit edilebiliyor.
#DiagnovirTüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüse karşı çalışmalar devam ediyor. Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen ve hayvan deneyleri başarıyla tamamlanan Kovid-19'a karşı burundan sprey şeklindeki "koruyucu ilaç" için geri sayım başladı. Sprey ilacın, var olan ya da ortaya çıkabilecek tüm varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. Griffithsin (GRFT) adı verilen bir proteinle geliştirilen ilaç, Sars-Cov2 virüsünü bloke edecek protein tabanlı bir ilaç adayı olarak da dünyada ilk olacak.
#AnkaraBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsBilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) Türk araştırmacılar tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle ve burundan sürüntü almadan yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirildi. Dünya genelinde ilk olacağı belirtilen yüksek teknoloji ürünü Türk malı "Diagnovir" adlı sistemin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor.
#Bilkent ÜniversitesiBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#Bilkent ÜniversitesiBİLKENT Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, sentetik biyoloji ve ileri genetik mühendisliği yöntemlerini kullanarak koronavirüs tespiti için cihaz geliştirdi. Üretime hazır hale getirilen cihaz ile ilgili konuşan Doç. Dr. Şeker, "Bu test PCR'a salt bir alternatif değil ama onun kadar iyi bir teknik olduğunu düşünüyoruz. Bizim makinemizde, içerisine örneklerinizi koyduktan yaklaşık 40-45 dakika sonra orada 'renk oluştu mu oluşmadı mı' şeklinde, var-yok testi gibi düşünebileceğiniz sistem var" dedi.
#Kovid 19BİLKENT Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, sentetik biyoloji ve ileri genetik mühendisliği yöntemlerini kullanarak koronavirüs tespiti için cihaz geliştirdi.
#Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu ŞekerKovid-19 için aşı ve ilaç geliştirme projelerinde ihtiyaç duyulan ve insan ACE2 reseptörü taşıyan transgenik farelerin Türkiye'ye getirilmesi, bu konuda yürütülen projeleri hızlandırarak daha etkin sonuçların elde edilmesini sağlayacak.
#KoronavirüsSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'de yerli ilaç sanayisi ve tıbbi teknolojilerin geliştirilmesini milli bir mesele olarak görüyoruz. Bu alanları, ekonomik ve sağlık alanında bağımsızlığımızın önemli bir merhalesi olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla ülkemizdeki ilaç sanayisini desteklemeye devam edeceğiz." dedi.
#Sağlık