Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) tarafından, Yükseköğretim Çalışmaları Derneği ile ortaklaşa organize edilen ‘Uluslararası Yükseköğretim Çalışmaları Konferansı (IHEC 2018)’, 11-13 Ekim tarihleri arasında Sümer Kampüsü’nde yapılacak. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek konferansın teması ‘Değişen Dünyada Yükseköğretimi Yeniden Düşünmek’ olarak belirlendi.
#Abdullah Gül ÜniversitesiTürkiye’den ve yurtdışından akademisyenlerin katıldığı ‘Uluslararası Yükseköğretim Çalışmaları Konferansı’nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, “Üniversitelerin araştırma yapabilmesi için öncelikle akademik özerkliğe sahip olması gerekiyor. Özgün araştırma yapılabilmesi için üniversitelerde özgür düşünce, sorgulama ve eleştiri ortamı olmak zorundadır” dedi. TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise, ortaöğretimin kalitesinden ve dönüşümünden bahsetmeden yükseköğretimi konuşmanın hiçbir anlamı olmadığını söyledi.
#Boğaziçi ÜniversitesiTBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Unutmasınlar ki, dışarıdan yapılan bu tür manipülasyonlar, dış müdahale kokan analizler ve Türk milletine bir şeylerin dikte etme girişimleri nafile çabalardır. Aziz milletimiz, uzaktan kumandalı iktidar değiştirme oyunlarının figüranı olmayı her zaman reddetmektedir" dedi.
#İSTANBULDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk YazarYÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, British Council işbirliğiyle düzenlenen ‘Türkiyede ve Birleşik Krallıkta Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Çalıştayı’nda YÖKAK’ın yükseköğretim kurumlarında kalite kültürünün oluşmasını ve gelişmesini sağlayarak, ülke hedefleriyle uyumlu, dünyadaki kalite ajanslarıyla konuşan, sade, esnek ve dinamik bir kalite güvencesi sistemi oluşturmayı amaçladığını söyledi.
#YökakTürkiye ile Almanya arasındaki bilimsel, kültürel ve teknolojik işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), öğrencilere iki dilli bir eğitim imkanı sağlıyor. Bir devlet üniversitesi olan TAÜ’de lisans düzeyindeki bütün programlarda, birinci yabancı dili Almanca olan liseler için özel bir kontenjan da bulunuyor.
#Türk-Alman ÜniversitesiCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 7’nci oturumu Atılım Üniversitesi’nde yapıldı. Ankara’daki üniversite potansiyeline dikkat çeken Rektör Yıldırım Üçtuğ, “Ankara’yı memur, öğrenci ikileminin ötesine taşıyacak bir şeylerin araştırılması gerekiyor” dedi.
#AnkademiYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde kalite süreçlerine katkı sağlamak amacıyla model geliştirici bir kurum olarak Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu'nu (YÖDEK) tekrar canlandıracağız" dedi.
#KaliteGünümüzde ülkeler ve üniversiteler arası bölgesel ve kurumsal işbirlikleri, öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel hareketliliği, ortak eğitim ve araştırma programları gibi faaliyetler nedeniyle yükseköğretim alanında ülkeler arasında sınırlar ortadan kalkıyor ve yükseköğretim ülkelere özgü bir faaliyet olmaktan çıkarak küresel bir etkinlik haline dönüşüyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK’ün kurucu Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın bu sabah saatlerinde vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirterek, “Sadece Türkiye değil, dünyada da tanınan merhum İhsan Doğramacı geniş ufku ve öngörüsü ile yılmadan çalışmasıyla uzun yıllar insanlığa hizmet etmiştir” dedi.