TMO Genel Müdürü Güldal "Stokumuzun yüzde 92-93'ü Türk çiftçisinin ürünü. Geçen yıl 13,1 milyon ton, bu yıl 5 milyon ton aldık. İki yılda 18 milyon tonu aşan alım yaptık. Yeni sezona ilişkin olumlu düşünüyorum. 2025'te Türkiye'nin normal üretim miktarına yakın bir üretim gerçekleştireceğine inanıyorum" dedi.
#TMOTahıl Koridoru, bugün Rusya’da gerçekleştirilecek toplantıda yeniden gündeme taşınacak. Temmuz ayında koridorun kapanmasıyla birlikte Karadeniz’den ihraç edilen tahıl oranını yüzde 60’lardan yüzde 80’e çıkaran Rusya için anlaşma, ticari bir faydadan çok siyasi bir koz olarak yorumlanıyor. Analistler fiyatlarda artış beklemezken; Türkiye’nin buğday stoklarında sorunu olmadığını belirten uzmanlar ise uyarıyor: “Buğday bu yıl ucuz kurtuldu. Önümüzdeki yıl ekilecek mahsullerle ilgili son dönemdeki sıcaklar sorun oluşturacak.”
#BuğdayKovid-19 salgını sonrasında dünyanın, iklim değişikliği ve gıda güvenliği problemleriyle karşı karşıya kalabileceği, kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulunuluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ‘Şiddetli ve uzun süreli kuraklıklar kıtlıklara, dolayısıyla gıda güvenliğine yönelik ciddi tehditlere yol açabilir’ dedi. Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise açıklamasında ‘Türkiye için bir kıtlık senaryosu beklemiyoruz’ ifadelerini kullandı.
#PandemiTürkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı (TUSAF) ve Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin tahıl üretiminin yüzde 60’ını buğdayın oluşturduğunu belirterek, "Bugün tam 164 ülkeye un ihracatı gerçekleştiren ve ülkenin kasasına 1 milyar doların üzerinde gelir girmesini sağlayan sektörümüz, bir başka deyişle dünyayı beslemektedir. Ne de olsa dünya nüfusunun yüzde 90'ı Türk unu tüketmektedir." ifadelerini kullandı.
#Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı