Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanında vizyon belgesi olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurarak, stratejik hedefler doğrultusunda 18 ulusal siber güvenlik hedefi belirlediklerini kaydetti. Bakan Uraloğlu, yerli ve millî çözümlerle dışa bağımlılığı azaltmayı ve ulusal güvenlik ile ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Siber tehditlere yönelik kapasiteyi ve kabiliyetleri artırarak, yapay zekâ ve büyük veri altyapılarıyla tehditlerin tespitini ve önlenmesini amaçlıyoruz. 5G ve nesnelerin interneti teknolojileri ile artan risk ve tehditlere karşı korunabilmek için ‘sıfır güven’ anlayışıyla tedbirler belirleyeceğiz.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluTurkcell’in Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde Gebze Veri Merkezi’nden önemli mesajlar verdi. Artık dünyanın en kıymetli ham maddesinin veri olduğunun altını çizen Dr. Ali Taha Koç, “Verinin korunması için farkındalık sağlayan bugünün kutlanmasını çok kıymetli buluyorum. Turkcell olarak siber güvenlik ve kişisel mahremiyetin korunmasını ulusal güvenliğin, toplum güvenliğinin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.
#TurkcellSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bakınız, Twitter'ın sahipliğinin değişmesiyle birlikte politikalarının da 180 derece değiştiğini görebiliyoruz. Daha önce seçim döneminde bir Amerikan başkanının sesini bile kısmayı gündemine alan Twitter, sahibinin değişmesiyle birlikte Amerikan başkanını tekrar platformuna dahil etmiş oldu” dedi.
#Mustafa VarankMerkezi İsviçre’de bulunan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), ITU-Küresel Siber Güvenlik Dizini Raporu yayınladı. Ülkelerin siber güvenlikte eriştikleri düzeyi küresel ve bölgesel anlamda değerlendiren raporda, Türkiye, Avrupa’da 6’ıncı dünya genelinde ise 11. sırada yer aldı.
#İzmirUlusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından uzmanlar, kurumların ve bireylerin farkındalığının artırılması ve veriyle ilgili her türlü hizmetin daha tasarım aşamasından itibaren güvenli bir yapıda olması açısından veri merkezlerine çok büyük görevler düştüğünü ifade ediyor.
#GüvenlikWhatsApp'ın gizlilik ilkelerinde değişikliğe gitmesi tartışmalara neden olmuş, bunun üzerine WhatsApp gizlilik ilkeleri güncellemesi için 8 Şubat olan son tarihi 15 Mayıs'a ertelediğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi (CBDDO) Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "Kanaatimizce WhatsApp, gizlilik politikasını daha iyi anlatabilmek için zaman kazanmak istedi" dedi. Koç, WhatsApp'ın kararında kişisel verilerin Facebook'la paylaşılmasına yönelik herhangi bir içerik değişikliğinin yer almadığına dikkat çekti. Koç, "Vatandaşlarımızın kullandıkları uygulamalarda ‘onaylıyorum’a basmadan önce, neyi onayladıklarına çok dikkat etmeleri ve bu konuda da toplumsal farkındalığın oluşması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#WhatsappTürkiye’nin siber güvenliğini sağlamaya yönelik girişimleri 1990’lı yıllarda siber suçlarla mücadele kapsamında yasal düzenlemeler yapmak suretiyle başlamıştı. Bu çalışmalar 2010 sonrası dönemde artarak daha profesyonel kurumsal yapılara evrildi. Bu alandaki girişimler, Türkiye’nin 2020-2023 yılları arasındaki dönemi kapsayacak şekilde, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı 29 Aralık 2020’de ilan etmesiyle yeni bir boyuta taşındı. Aslında bu belge, daha önce yayımlanmış olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı ile 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı devamı niteliğinde. Söz konusu üç plan birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’nin 2010 yılı sonrası atılan adımlarla, ulusal siber uzay alanının güvenliğini sağlama konusunda önemli kazanımlar elde ettiği ortada.
#UzayUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı (2020-2023) ile siber güvenlik alanında 2023 yılı hedeflerine ulaşacağını belirterek, "Yeni eylem planımızla bugüne kadar elde edilen kazanımlar daha ileriye taşınacak ve siber tehditlerin etkileri daha da azalacak." ifadesini kullandı.
#Son DakikaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ile Türkiye’nin, siber güvenlik alanında uluslararası seviyede en üst sıralarda yer almasını hedeflediklerini belirtti. Karaismailoğlu, "Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz KASIRGA, AVCI ve AZAD uygulamaları ile son 3 yılda Türkiye’yi hedef alan 325 bin siber saldırı engellendi" dedi.
#TeknolojiUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı (2020-2023) ile Türkiye'nin siber güvenlikte 2023 yılı vizyonunun gerçeğe dönüştürülmesi ve bu alanda güvenlik kalkanının güçlendirilmesi hedefleniyor.
#HackerUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin dijital iletişim ve haberleşme alanında gelişmiş ülkelerle aynı seviyeyi yakaladığını belirterek, "Yolcu ve yük taşımada tüm hizmetlerde dijitalleşmeyi sağlarken, bölgemizde ve dünyada lider ülke olmak yolunda emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.
#UlaştırmaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, AİHM'in eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluğuna yönelik verdiği karar sonrası yapılan açıklamalar nedeniyle CHP'ye sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ülkemizle ilgili bir davada kendi hukuki süreçlerine İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki benzer yargılamalarda verdiği kararlara aykırı bir tavır sergiledi. Biz de bunun üzerine çıktık 'bu çifte standartlı, hukuki değil siyasi saiklerle verilen kararı uygulamayız' dedik. 'Vay efendim sen nasıl böyle bir şey söylersin'. Demek ki kendileri bu işlerde yetki sahibi olsalar elinde onlarca insanın kanı bulunan bu terörist destekçisini hemen serbest bırakacaklar." dedi. Erdoğan ayrıca, Çin'den gelecek olan koronavirüs aşılarıyla ilgili olarak "Yılbaşından önce ülkemize gelmesini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUlaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, geçen hafta Youtube'un yasal merciler nezdinde Türkiye'de temsilci atayacağına dair duyuruda bulunduğunu anımsatarak, "Bu yaklaşımın diğer sosyal medya şirketlerine de örnek olmasını diliyor ve tıpkı ABD ve Avrupa'da olduğu gibi bulundukları ülkelerin yasalarına uyum göstermelerini bekliyoruz." dedi.
#GüvenlikAnkara'da Siber Güvenlik Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, rahatsızlandı. Oktay'ın durumunun iyi olduğu öğrenildi. İlk müdahalenin ardından tekrar sahneye gelen Oktay, "Doktorlarımızın söylediğine göre, uykusuzluk ve yorgunluğa bağlı küçük bir rahatsızlık oldu." ifadelerini kullandı.
#Fuat Oktay1980’lerin başlarından itibaren ABD’de ilk kişisel bilgisayarların üretilmesiyle başlayan internet teknolojileri merkezli ticari ivme, Soğuk Savaş sonrası dönemde, internetin sivil kullanıma açılmasıyla birlikte küresel ölçekte büyük bir gelişimin ilk habercisi olmuştu. İnternetin sivilleşmesi ve ticarileşmesinin akabinde, 2000’li yıllarda cep telefonu teknolojisindeki gelişmelerle birlikte giderek yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı günümüzde hayatın her alanını etkiliyor. Bu gelişime paralel olarak devletler de “kritik altyapılar” şeklinde tanımlanan kamu hizmetlerini gerçekleştirdikleri sistemleri, ağ teknolojileri temelli yeniliklerle kontrol etmeye başladılar. Bu gelişmenin bir sonucu olarak da kritik altyapıların siber güvenliklerinin sağlanması devletlerin en önemli önceliklerinden biri haline geldi.
#GüvenlikUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İstanbul için bir şeyler yapmak isteyenler, belediyenin raflarındaki dosyaları aşağı indirmeleri yeterlidir." dedi.
#Adil KaraismailoğluSiber güvenlik alanında eğitim verecek Pendik Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin tanıtım toplantısı ve işbirliği protokolü imza töreni gerçekleşti. Teknopark Konferans Salonundaki törene İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, Milli Eğitim Bakan Danışmanı Gökhan Yücel ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı katıldı.
#Siber LiseCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla "Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri"ne ilişkin genelge yayımladı.
#HaberEndüstri 4.0’e geçiş ile birlikte, düşüncelerimiz, yaşantımız, çevremiz ve üretimimiz değişmeye başladı. Gelişen ağ teknolojileri ve yüksek oranlı veri paylaşımı hem ülkemizde hem küresel düzeyde siber güvenlik talebini hızla artırdı. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerine ve bazı şirketlerin iş akış süreçlerine yapay zekâ olgusu girmeye başladı. Endüstri 4.0’e uyum sağlamak amacıyla global düzeyde faaliyet gösteren ABD, Almanya, İngiltere ve diğer Avrupa menşeli uluslararası siber güvenlik şirketleri de sistemlerini sürekli geliştirerek, global pazarı domine etme yarışına girdiler. Peki, bu süreçte yerli ve milli siber güvenlik şirketlerinin global pazardaki durumu ne oldu? Siber güvenlik teknolojileri geliştiren Türk girişimcileri, bu büyük global şirketlerin yarıştığı uluslararası siber güvenlik pazarına ekti edebiliyorlar mı?
#Siber Güvenlik