SÜT yalnızca dünyanın değil, ülkemizin de en değerli tarım ürünü. Bu yıl sonunda 2022 rakamlarını alacağız, toplam üretimde bir miktar düşme olabilir ancak 2021 yılı itibarıyla üretim rakamı yaklaşık 24 milyon ton. Şu anda ise süt sektöründe maalesef yangın var! Sözü fazla uzatmadan bugün iki önemli ismin görüş ve önerilerine yer vermek istiyorum.
#1Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, "Bu sezon pamuk üretiminde hava şartlarının iyi gitmesi durumunda Türkiye'de rekoru yaşayacağımız yıl olarak inşallah tarihe geçeceğiz. En büyük hedefimiz 1 milyon tonun üzerine çıkmak. Pamuk ekim alanlarında bütün bölgelerde istikrarlı şekilde bir gelişme var" açıklamasında bulundu.
#PamukÜretimde bu yıl 1 milyon ton hedefini yakalamak üzere hasat sezonuna başlayan pamuk sektörü, bu alandaki ithalatı bitirmeyi amaçlıyor.Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık "Üreticiler olarak öncelikli görevimiz ithalatın azalmasını sağlamak. Temel amacımız bu açığı mümkün olduğu kadar azaltıp ülkemizin döviz harcamalarını bir nebze olsun düşürmek" açıklamalarında bulundu.
#PamukKuraklık pamuk üretimini, pamuk üretimindeki düşüş ise tekstil üreticisini etkiliyor. Kuraklığa afet bölgesindeki ekim alanlarında daralma beklentisi eklendiğinde tekstil sektörü için ithalat artışı kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar ise hem kuraklığın yaşandığı bölgelerde hem de depremin etkilediği şehirlerde, denetimli kuyu açma izinlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
#DepremÖnümüzdeki aylarda başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. Ekim döneminde nemli bir toprak isteyen pamukta ekim alanlarının fiyatlar yüzünden daralacağı belirtiliyor. Sektör temsilcilerine göre kuraklık kıskacı ve ekim alanlarının daralması pamuk fiyatlarında artışı getirecek. Pamuk üreticisinin gözü mart ayındaki yağışlarda...
#PamukDünyanın önde gelen pamuk üreticileri kuraklığın etkisiyle rekoltede rekor düşüş beklerken kuraklık, Türkiye’de de tekstil sektörünün gündemine girdi. Hazirandan bu yana konfeksiyon ve tekstil siparişlerinde daralma gözlenirken üretici ülkelerin hammaddeleri elinde tutmaya başladıkları belirtiliyor. Sektör temsilcileri, kısa vadede tedarik sorunu yaşanmasa da orta ve uzun vadede olası sorunların önüne geçmek için yeni bir ‘Türkiye Pamuk Standardı’ oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.
#TekstilHAYVANCILIK sektöründe gerek yaptığı TV programları, gerekse yazı ve yorumlarıyla geniş bir izleyici kitlesi edinen ATAFEN’in kurucu ortağı ve veteriner hekim Tahir Yavuz’la ‘koruyucu hekimlik’ ve ‘sürü yönetimi’ sorunlarını konuştuk. Önce ATAFEN, EGEVET ve SÜRÜ YÖNETİMİ’nden oluşan grup hakkında kısa bilgi vereyim. Merkezi İzmir Kemalpaşa’da bulunan ve 3 bin 850 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren grubun toplam çalışan sayısı 128. Ayrıca Ankara, İstanbul, Bursa, Samsun, Antakya, Malatya ve Antalya’da büroları bulunuyor.
#1