Halk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen ve yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlerinden Geminid (İkizler) Gök Taşı Yağmuru, 13-14 Aralık'ta en yüksek sayıya ulaşıyor ve saatte 120 gök taşı görülebiliyor. Gök taşlarının atmosfere giriş hızları saniyede ortalama 35 kilometre olacak. Uzmanlar, Geminid Gök Taşı Yağmuru’nun çıplak gözle gece karanlığında, ışık yoğunluğunun az olduğu ve bulutsuz havada izlenebileceğini dile getirdi.
#Geminid Meteor YağmuruYılda 8 kez gerçekleşen ve halk arasında 'yıldız kayması' olarak adlandırılan Perseid gök taşı yağmuru, en yoğun 12 Ağustos gecesi yaşanacak. Gökyüzünde saatte 100 meteor görülebilecek. Meteorlar saniyede 59 kilometre hızla atmosfere girecek ve ateş topları gibi görünecek.
#Perseid Meteor YağmuruGoogle'da Doodle olan Nüzhet Gökdoğan hakkında bilgiler kullanıcılar tarafından merak ediliyor. Gökdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bilim kadınlarındandır. "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" olarak bilinir. Peki Nüzhet Gökdoğan kimdir, kaç yaşında öldü, nereli? Nüzhet Gökdoğan neden doodle oldu? Tüm detayları ile Nüzhet Gökdoğan'ın biyografisi
#Nüzhet GökdoğanGökyüzünde görsel şölen sunacak olan ve halk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru sürüyor. Perseid'in en yoğun görüldüğü gün ise bu yıl 12-13 Ağustos gecesi olacak.
#Yıldız KaymasıHalk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen, yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak ve saatte 60- 100 adet arasında görülebilecek. Dünya atmosferine giriş hızları saniyede 59 kilometreyi bulacak meteorlar, ateş toplarını andıran görüntü verecek.
#Meteor YağmuruSANAYİ ve Teknoloji Bakanlığı, her yaştan gökyüzü meraklısının bir araya geldiği ‘Gökyüzü Gözlem Etkinlikliği’nin bu yıl 10-13 Ağustos’ta Antalya Saklıkent’teki Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi Yerleşkesi’nde gerçekleştirileceğini duyurdu.
#SANAYİ Ve Teknoloji BakanlığıANTALYA'da 2 bin 500 rakımdaki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 'Aygöz' adlı ufuk teleskobu, parlak yeşil renkteki C/2022 E3 (ZTF) isimli kuyruklu yıldızını görüntüledi. Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Bu hafta, Dünya'ya çok yakın ve bu uzaklık değişecek. Git gide kendi yörüngesi üzerinde Dünya'dan uzaklaşacak ve milyonlarca kilometre uzağa gidecek" dedi.
#Kuyruklu YıldızANTALYA'da 2 bin 500 rakımdaki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 'Aygöz' adlı ufuk teleskobu, parlak yeşil renkteki C/2022 E3 (ZTF) isimli kuyruklu yıldızını görüntüledi. Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Bu hafta, Dünya'ya çok yakın ve bu uzaklık değişecek. Git gide kendi yörüngesi üzerinde Dünya'dan uzaklaşacak ve milyonlarca kilometre uzağa gidecek" dedi.
#ANTALYATÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde düzenlenen halk gününde, 30 Aralık'ta da görülebilen ve yılın en önemli gök olaylarından biri olan 7 gezgen ve Ay gözlem etkinliği düzenlendi. 2022 yılı astronomik açıdan, bu akşam da 5'i çıplak gözle, 2'si dürbün veya küçük teleskopla olmak kaydıyla 7 gezegen ve dolunayla, bir dahaki 2040 yılında görülebilecek bir gökyüzü olayıyla veda ediyor.
#TÜBİTAKTÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde düzenlenen halk gününde, 30 Aralık'ta da görülebilen ve yılın en önemli gök olaylarından biri olan 7 gezgen ve Ay gözlem etkinliği düzenlendi. 2022 yılı astronomik açıdan, bu akşam da 5'i çıplak gözle, 2'si dürbün veya küçük teleskopla olmak kaydıyla 7 gezegen ve dolunayla, bir dahaki 2040 yılında görülebilecek bir gökyüzü olayıyla veda ediyor.
#GezegenYılbaşı akşamı 5'i çıplak gözle, 2'si teleskopla 7 gezegen aynı anda görülebilecek. 7 gezegene, dolunaya çok yakın evresiyle Ay da eşlik edecek. Gezegenlikten çıkartılan Plüton ise 20-30 santim çaplı teleskoplarla izlenebilecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Merkür ve Venüs batı ufku civarında, süreleri kısa. Fakat Jüpiter, Satürn ve Mars, gece yarısı sonrasına kadar rahatlıkla gözlenebilir" dedi.
#GecegenYılbaşı akşamı 5'i çıplak gözle, 2'si teleskopla 7 gezegen aynı anda görülebilecek. 7 gezegene, dolunaya çok yakın evresiyle Ay da eşlik edecek. Gezegenlikten çıkartılan Plüton ise 20-30 santim çaplı teleskoplarla izlenebilecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Merkür ve Venüs batı ufku civarında, süreleri kısa. Fakat Jüpiter, Satürn ve Mars, gece yarısı sonrasına kadar rahatlıkla gözlenebilir" dedi.
#GezegenYunanistan Denizcilik Bakanlığına bağlı Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi, Girit Adası açıklarında içinde yaklaşık 500 göçmenin bulunduğu tekneden yapılan acil durum çağrısı sonrası harekete geçerek kurtarma operasyonu başlattı.
#YunanistanUzun süredir beklenen parçalı güneş tutulması bugün gerçekleşti. Türkiye'nin pek çok yerinden de gözlenebilen 2022 yılının en önemli gök olaylarından biri parçalı güneş tutulması, saat 12.40'ta başladı. Tutulmanın başlamasıyla, evrelerinin izlendiği TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan canlı yayını binlerce kişi izledi. Tutulma yaklaşık 3 saat sürdü.
#TürkiyeMehTÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda yer alan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek. Tutulma, Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak; Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si, Ay tarafından örtülecek. Peki, Güneş tutulması hangi şehirlerde görülecek?
#Güneş TutulmasıUzun süredir beklenen parçalı güneş tutulması bugün gerçekleşti. Türkiye'nin pek çok yerinden de gözlenebilen 2022 yılının en önemli gök olaylarından biri parçalı güneş tutulması, saat 12.40'ta başladı. Tutulmanın başlamasıyla, evrelerinin izlendiği TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan canlı yayını binlerce kişi izledi. Tutulma yaklaşık 3 saat sürdü.
#Güneş TutulmasıBu yılın ikinci Güneş tutulması vatandaşlarca merakla takip ediliyor. 2022 yılının en önemli gök olaylarından biri olan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek ve Türkiye'den de izlenebilecek. Antalya'da 2 bin 500 rakımlı Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda da yer verilen Güneş tutulması, parçalı olarak yaşanacak. Peki, Güneş tutulmasında hava kararır mı?
#Güneş TutulmasıTÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda yer alan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek. Tutulma, Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak; Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si, Ay tarafından örtülecek.
#AyTÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda yer alan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek. Tutulma, Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak; Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si, Ay tarafından örtülecek.
#Güneş TutulmasıGök bilimcilerin yılın en önemli olayları arasında gösterdiği Perseid (Perse) gök taşı yağmurunun en yoğun görüldüğü 11-13 Ağustos gecelerinde birçok gözlem etkinliği düzenlendi. Dolunay nedeniyle gökyüzünün aydınlık olmasının bu yıl fotoğrafçıları olumsuz etkilediği organizasyonda 2 bin 500 rakımdaki Saklıkent'te 200 kişi katıldı.
#AntalyaMeteor yağmurlarının başlamasına sayılı günler kala, doğa tutkunlarının heyecanı başladı. Saatte 100 civarında gök taşı görülmesi beklenen gecede, meteorların dünyaya giriş hızları saniyede 66 kilometre dolaylarında olacak. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) hazırladığı 2022 Gök Olayları Yıllığı'na göre, halk arasında 'yıldız kayması' olarak da bilinen gök taşı yağmuru olayları, her yıl dünyada 8 kez yaşanıyor. Perseid yağmuru sırasında 'ateş topları' denilen gök taşları da görülebilecek. Bu doğa olayına tanık olacak meraklılar, Perseid (Perse) meteor yağmurlarını ışık kirliliğinin az olduğu yüksek rakımlı alanlardan izleyebilecekler. Peki, Meteor yağmurları ne zaman, hangi tarihte?
#Meteor YağmurlarıGökbilimcilerin yılın en önemli olayları arasında gösterdiği ‘perseid meteor yağmuru’ sürüyor. Muhteşem bir görsel şölen sunan meteor yağmuru, 11-12 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak. Saatte 100 civarında göktaşı görülmesi beklenen gecede, meteorların dünyaya giriş hızları saniyede 66 kilometre dolaylarında olacak. 14 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek olan göktaşı yağmuru, yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle ışık kirliliğinin az olduğu yüksek rakımlı alanlarda daha rahat izlenecek.
#YıldızGök bilimcilerin, yılın en önemli olayları arasında gösterdiği Perseid meteor yağmuru, 11-12 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak. Saatte 100 civarında gök taşı görülmesi beklenen gecede, meteorların dünyaya giriş hızları saniyede 66 kilometre dolaylarında olacak. Perseid yağmuru sırasında 'ateş topları' denilen gök taşları da görülebilecek.
#Antalya