Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Halit Kuşku'nun müsilaj ile en kısa sürede ve ekonomik şekilde mücadele edilmesi için yaptığı bilimsel çalışma, uluslararası hakemli dergide yayımlandı. Çanakkale Boğazı’ndan topladıkları müsilaj örneklerine laboratuvar ortamında ultrasonik ses dalgalarıyla müdahale ettiklerini söyleyen Kuşku, “40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj ayrışmaya başladı. 60 dakikalık ses frekansına maruz kalması neticesinde yüzde 50 oranında ayrışma gerçekleşti. Müsilaj ağır tutucu ve yüzeydeki kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti. Acil eylem planı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz” dedi.
#Çanakkaleİlk kez 2016'da ortaya çıkan ve bunca yıldır sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamayan 'Havana Sendromu' ABD'nin gündeminden düşmüyor. Washington yönetimine bağlı yedi istihbarat kurumunun işbirliğiyle hazırlanan ve bugün yayımlanan bir rapor tartışmayı yeniden alevlendirdi. İşte tüm ayrıntılar...
#Havana SendromuDalgalar kendi içerisinde ''mekanik'' ve ''elektromanyetik'' olmak üzere ikiye ayrılır. Mekanik dalgalardan biri olan ses dalgalarını yalnızca fiziki ortamlarda oluşup yayılabilir. Sesin kaynağı titreşimdir. Ancak bazı sesler hem titreşim hem de basınçla oluşur. Ses dalgalarının çeşitleri ve temel özellikleri nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.
#Ses Dalgaları Nelerdir?