İSTANBUL Esenyurt'ta bulunan bir dizi konut projesinde teslim edilmeyen evler nedeni ile mağdurlar eylem yaptı. Ev sahipleri, 6-7 yıl önce ödemesini yaptıkları evlerini alamadıklarını belirtirken, engelli kontenjanında ev alan Tuncay K. isimli bir kişi de inşaatın en üst katına çıkarak sesini duyurmaya çalıştı.
#Ukra YapıONBİNLERCE aile, yıllardır evlerinin teslim edilmesini bekliyor. Önemli bir kısmı İstanbul Esenyurt bölgesinde bunan projelerden satın aldıkları evleri teslim edilmeyen aileler bugün ortak eylem yapma kararı aldı. Aralarında Fi Yapı, Ukra Yapı, Osmanlı İnşaat, Bulut İnşaat, Uluhan Grup, Saylan İnşaat ve Makrom Yapı'nın da olduğu çok sayıda firma, yıllar önce sattıkları evlerin teslim etmeyince bir dizi dava açıldı ancak, hak sahipleri evlerine kavuşmuş değil.
#Bulut İnşaat Eviva GümüşUkra Yapı’nın patronları hakkında ‘dolandırıcılık’ iddiası ile dava açıldı. Gerekçe projede olmayan hayali bir daireyi satmak. Şirketin 4 yöneticisi 5 yıla varan hapis istemi ile yargılanıyor. Sanıklar suçlamaları kabul etmezken; sorunun Esenyurt’ta inşaat ruhsatlarının iptal edilmesinde çıktığı görüşünde.
Esenyurt’ta önceki gün yapılan Belediye Meclis toplantısında sert tartışmalar yaşandı. BDP ve CHP'li üyelerin verdikleri soru önergelerini yanıtlayan Belediye Başkan Yardımcısı ve Grup Sözcüsü Mustafa Akboğa, "İmara göre ruhsatı var ama proje farklı yapılıyor. Kamuoyunda gündeme gelen inşaat şirketleri yanlış stratejilerle bu işi götürdü. İnşaatların durması kendi ekonomik sorunları. Firma yanlış yatırım yapıyor faturası belediyeye çıkarılıyor" diye yanıtladı. BDP Grup Sözcüsü Arzu Moco ise “Esenyurt gelişiyor dedik ama iş geldi elimizde patladı” diye konuştu.
Türkiye’de son dönemde on binlerce konutzede evlerine kavuşmanın hayalini kuruyor. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının inşaat şirketlerine kadar uzanması, iflas edenler, dolandırıcılıkla suçlananlar olmak üzere farklı sebepler büyük mağduriyetler yarattı. Fi Yapı, Dumankaya, Kavuklar İnşaat, Uğur İnşaat, Ukra İnşaat, Bulut İnşaat, Makrom İnşaat, Osmanlı İnşaat ve Uluhan Grup gibi çok sayıda şirket projelerini tamamlayamadı. Tüm birikimlerini bu şirketlere yatıran vatandaşların hayalleri yarım kalırken, başlattıkları hukuku mücadelesinden çözüm bekliyorlar. Biz de uzun süredir gündemden düşen konutzedelerle görüşüp sorunlarını dinledik...
#Gaziantepli Uğur İnşaatMali zorluğa düşen şirketler için bir tür ‘kurtuluş’ yöntemi olan iflas ertelemeye başvuranlar kervanına, Türkiye’nin kurabiye devi de katıldı. Yıllık 36 milyon cirosu olan Kahkecizade için iflas erteleme istendi; mahkeme tedbir kararı verdi. Tedbir kararı ile şirket alacaklılara karşı koruma altına alınmış oldu. Şirketin denetimi için de iki kayyum atadı.
Esenyurt'da aylardan beri tartışma konusu olan imar krizinin sebebi belli oldu. Hangi firmanın ne kadar kaçak inşaat yaptığını hurriyet.com.tr açıklıyor. Hazırlanan listeye göre bölgedeki 29 konut projesinin tamamında fazla inşaat yapıldı ve dev konut projelerinin tamamında, plandaki emsal hakkının dışına çıkıldı.Toplamda 2,9 milyon metrekare fazladan inşaat yapıldı. Esenyurt Belediyesi'nin ortak olduğu 4 projede de fazlalık bulunuyor.
Esenyurt bölgesinde inşa edilen çok sayıda konut projesinden daire alan binlerce ev sahibinin gözü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 11 Şubat’ta yapacağı Meclis toplantısında. Beklenti, emsal oranlarının artırılması. Anılan kararı bekleyen daire sahibi sayısı 10 bin olarak ifade ediliyor. Aileleri ile birlikte bu kitle 40-50 bin olarak hesaplanıyor. Kendilerini ‘Esenyurtzedeler’ olarak tanımlayan konut sahipleri bir yandan dernekleşme yoluna giderken bir yandan da 10 Şubat’ta yapacakları eyleme hazırlanıyor.
Türk basınında öncü bir rol üstlenerek yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlayan Hürriyet Gazetesi, iş dünyasının önemli isimlerini Hürriyet Dünyası’nda ağırladı. İlki önceki akşam düzenlenen etkinliğin ikincisi dün gerçekleşti. İş adamları, reklam ajansları, medya planlama şirketleri ile çeşitli sektörlerin önde gelen temsilcileri, yaklaşık 5 ay önce hizmete giren Hürriyet Dünyası’yla tanıştı. Hürriyet Dünyası’nın temellerinin ilk olarak 1997’nin ocak ayında atıldığını söyleyen Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı "Tam 15 yıl geçti. İlk çalışmalar kimsenin dikkatini çekmedi. Aslında biraz da sessiz sedasız Hürriyet internetini kendi garajında başlattı” dedi. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ise şöyle konuştu: Biz size terzide yapılmış gibi özelleştirilmiş bir içerik sunuyoruz. Bu dünya sizin dünyanız, bizim dünyamız… Hürriyet Dünyası'na hoş geldiniz.
Ukra İnşaat, önümüzdeki yıl 2 projeye başlayacak. 400 milyon dolarlık satış değerine ulaşacaklarını söyleyen Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz, Beylikdüzü ve Başakşehir’de arazi araştırdıklarını, bunun için 68 adet arazi teklifi aldıklarını belirtti. Yavuz, Ukra City’de öğrencilere yönelik bir kampanya hazırlığı içinde olduklarını da açıkladı.