Türkiye’den Schengen Bölgesi ülkelerine seyahat için vize almak son zamanlarda giderek daha zor hale geliyor. Bazı ülkelerden değil vize, vize başvuru randevusu bile güçlükle alınabiliyor. Vize sorunu yurtdışında eğitim gören ya da eğitim görmeyi planlayanları da etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet’te yurtdışı eğitimi için hangi ülkeden daha kolay hangisinden daha zor vize alındığına dair detaylı bir haber yayımlanmıştı. Özellikle çocuğunu yurtdışında okutmak isteyen aileler için konu hassasiyetini koruyor. İşte bu hassasiyet bazen asılsız haber ve kaygılara da neden olabiliyor. Bunun son örneği İtalya vizesi ile ilgili haberlerde yaşandı.
#Schengen VizesiPandemiyle birlikte öğrenciler farklı ülkeleri tercih etmeye başladı ve yaşanan son depremlerin ardından yurtdışı eğitimine olan ilgi her zamankinden daha fazla. Başka ülkelerde iyi bir eğitim almanın hayalini kuranlar için okulların başvuru dönemi, yurtdışı eğitim danışmanlığı yapan firmalar için de fuar zamanı başladı.
#Yurtdışında EğitimLGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler kendine uygun en iyi lisede okumak için tercihlerini yaptı. Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Sınavla öğrenci alan okullara ise toplam 177 bin 500 öğrenci alınacak. Anadolu liselerine 59 bin 216, fen liselerine 37 bin 190, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 982, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 970 kontenjan ayrıldı. Tüm bu rakamların yanı sıra lise eğitimindeki alternatiflerden biri de yurt dışına gitmek.. Ama tabii bunun ailelere ciddi bir maddi külfeti var.
#Yurt DışıABD’nin güz döneminde online eğitim verecek üniversitelerdeki yabancı öğrencilere vize verilmeyeceğini açıklaması ve bu öğrencilerin ülkeyi terk etmelerini ya da yüz yüze eğitim veren okullara geçmelerini istemesi üzerine Harvard Üniversitesi ve MIT, ABD hükümetine dava açtı.
#Harvard ÜniversitesiABD online eğitim veren üniversitelerdeki yabancı öğrencilere vize verilmeyeceğini, bu öğrencilerin ülkeyi terk etmelerini ya da örgün eğitim veren okullara geçmelerini istedi. Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED) Başkanı Aslıhan Özenç, “Kararı gözden geçireceklerini umuyorum” dedi.
#GazetehaberleriUluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED), pandemi nedeniyle iptal ve iade talepleriyle gündeme gelen Work And Travel programının kamuoyunda yurdışı eğitim programı olarak algılanmasının yanlış olduğunu açıklayarak yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde tarafların karşılıklı hakkaniyet ilkesinin korunacağının altını çizdi.
#UedSon yıllarda hem dünya genelinde yaşanan kültürel ve teknolojik değişiklikler dünyayı daha da küçültüyor hem de ülkemiz gündeminde ve eğitim sisteminde daha sık şekilde karşımıza çıkan çeşitli sıkıntılar, yurtdışında eğitim almaya yönelik talebi destekleyerek canlı tutuyor ve uzun süreli değerlendirmeler yapıldığında toplam öğrenci sayılarını arttırıyor.
#EğitimABD için öğrenci vizesi başvurularında sosyal medya adresleri de istenmeye başlandı. İngiltere merkezli eğitim haberleri platformu Pie News’in haberine göre, ABD’ye eğitim için gidecek öğrencilere verilen vizenin başvuru formunda, 20 kadar sosyal medya hesaplarını paylaşmaları da talep ediliyor.
#GazetehaberleriOECD’nin 2015 verilerine göre, dünya üzerinde toplamda 4.6 milyon uluslararası öğrenci bulunuyor. 2002’de bu sayısının 2 milyon olduğu düşünüldüğünde artık daha fazla sayıda gencin kendi ülkesi dışında eğitim fırsatlarının peşine düştüğü görülüyor. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Avustralya gibi büyük oyuncuların yanı sıra özellikle Avrupa’da Polonya gibi diğer ülkeler de ortaya koydukları stratejik planlarla “Yarışta ben de varım” diyor. Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED), geçen haftalarda yayınladığı rehberde bu ülkelerde eğitim almak isteyenlerin merak ettiği soruları cevaplandırdı. İşte ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Avusturya, Polonya ve İngiltere’de lisans eğitimi için aranan kriterler:
#Yurtdışı