Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Cezalandırıcı adalet anlayışından öte, çocuğun içinde bulunduğu ortamdan çıkarılıp korunmasını amaçlıyoruz. İstiyoruz ki; suça konu eyleme değil, çocuğa odaklanılsın. Çocukların psikolojisi çok farklı. Yani o süreç içerisinde çocuk eğer korku ve kaygı duyuyorsa orada maddi gerçeğin ortaya çıkarılması da mümkün olmayabilir. Eğer korkuyorsa, belki de işlemediği bir suçu da kabul etmek durumunda kalabilir. O nedenle çocuk psikolojisine uygun bir yargılama sürecinin gerçekleştirilmesi, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması bakımından çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
#Bakan TunçHer yıl binlerce çift boşanıyor. Nafaka, çocukların velayeti, mal paylaşımı gündeme geliyor. Avukat Ayşe Esra Çetin kadınların hem evlilik içinde hem de boşanma söz konusu olduğunda haklarını bilmediklerini söylüyor. Kadınların yaşadığı çaresizliği gören Çetin takip ettiği davalar dışında ihtiyaç duyan kadınlara sosyal medya üzerinden yol göstermeye çalışıyor. Çetin gözlemlerini anlattı.
#BoşanmaAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Son 21 yılda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kadın hakları ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konularında tarihi reformlar gerçekleştirdik” dedi.
#Bekir BozdağAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda biz kadınlardan yana tarafız. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusu hem hükümetlerimizin hem de bakanlığımızın en öncelikli ve değişmez gündem maddeleri arasında yer almakta" dedi.
#Ankaraİsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Kadınlara Yönelik Ayrımcılığın Önlenmesi (CEDAW) Komitesinin 82’nci oturumuna katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının, sadece kullanılan yöntem ve araçların değişimi olduğunu belirterek, “Türkiye’de mağdurun korunması ve şiddetin önlenmesi mekanizması olan 6284 sayılı Kanun halen yürürlüktedir” dedi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YanıkAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Meclis'imizin gündemine gelecek düzenlemelerle artık kadına karşı kasten yaralama, eziyet, işkence, tehdit, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarının tamamında ceza miktarına bakılmaksızın, talepleri halinde her bir kadın mağdura baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilecektir" dedi.
#AnkaraCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde KADEM 4. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan, kadına karşı şiddetle mücadelede yeni düzenlemeler yapıldığını söyledi ve kadına karşı işlenen suçlarda cezaların artacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni düzenlemeyle artık kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık ifadesi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecektir. Sadece takım elbise giyip, kravat takarak ellerini önünde birleştirip başını yana eğip sergilenen tiyatrovari görüntüler takdiri indirim gerekçesi olmayacak" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanADALET Bakanı Abdülhamit Gül, mağdur odaklı adaletin önemine değinerek, "Elinde çekiç olan, herkesi çivi gibi görür. Eski Türkiye'de hukukun eline çekiç verdiler ve herkesi çivi gibi gördü. Kimisini inancından, kimisini siyasi görüşünden, kimisini kılık kıyafetinden suçlayan bir hukuk vardı. Bugün ise biz insanımıza baktığımızda sadece hak ve özgürlük görüyoruz" dedi.
#AydınAnkara Valiliği’nin dün yayınladığı genelgeyle ‘kadına şiddete yönelik, tüm kurum ve kuruluşların sorumlulukları’ belirlenerek, ‘topyekûn mücadele’ başlatıldı. Dikkat çeken uygulamalardan biri, bundan sonra ‘şiddet mağduru ile uygulayan arasında uzlaşma ya da arabuluculuk önerilmeyecek’ olması.
#Sedat CENİKLİDemokrasi, insanlara en fazla hak ve özgürlük veren yönetim biçimidir. Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan ederek ülkemizin demokrasi sürecini başlattı. Türkiye'de demokrasi süreci, 1937 yılında laiklik devriminin anayasaya eklenmesiyle devam etti. 6. sınıflar için demokrasinin önemini anlattık.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasinin Önemi Konu AnlatımıAdalet Bakanlığı, TBB ile protokol imzalayarak şiddetle mücadelede yeni bir dönem başlatıyor. Şiddet mağduru kadın artık yalnız kalmayacak. Yanında iki avukat birden olacak. Mağduru hastaneye, Adli Tıp’a, adliyeye gerekirse polis arabasıyla avukatı götürecek. Dosyalarını ise ŞÖNİM’deki nöbetçi kıdemli ve uzman kadın avukatı koordine edecek.
#YazarAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hürriyet’e, yeni çıkarılan şiddetle mücadele genelgesi, açık cezaevine geçişteki yeni model ve yargıdaki 2020 hedeflerini anlattı. Gül, şiddet mağduru kadına ücretsiz avukat görevlendirmeye dönük Türkiye Barolar Birliği ile çalışma yaptıklarını söyledi. Noterlerde kredi kartı uygulamasına da 1 Şubat 2020’de başlanacağını duyuran Bakan Gül’ün değerlendirmeleri özetle şöyle:
#GazetehaberleriHakkını aramak için hukuksal yollara başvurmak isteyen ancak maddi imkanları kısıtlı olan kişiler barodan nasıl ücretsiz avukat yardımı talep edebilir? “Adli yardım” olarak adlandırılan bu hizmetten hangi davalarda faydalanılabilir? Avukat Begüm Giray Narin’den merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını aldık.
#Barodan Ücretsiz Avukat YardımıAdil yargılamanın eşit koşullarda sağlanabilmesi için mali gücü yetmeyen davacı ya da davalılar, adli yardım kapsamında ücretsiz olarak avukat desteği alabiliyor. Peki, adli yardım desteği almak için başvuru nasıl yapılır? İşte, ücretsiz avukat desteği için baronun açıkladığı bilgiler
#Adli YardımAvrupa Birliği Adalet Divanı’nın (ABAD), Fransa ve Belçika’ya yönelik işyerinde başörtüsü yasağını onaylamasına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dün sert tepki gösterirken, Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları bu ülkelerdeki vatandaşlarımızı bilgilendirip hukuki yardım sağlama kararı aldı.
#Gazetehaberleriİstanbul Barosu'nun ücretsiz avukat desteği verdiği adli yardım bürolarına son 2 yılda başvuran yaklaşık 31 bin kişiden 5 bin 500'e yakını için koruma kararı alındı. Adli yardım talep eden 10 bin 200 kadın boşanma konusunda avukat desteği isterken, mağdurların bin 165'i nafaka, 376'sı nafaka artırımı, 467'si velayet, 284'ü mal rejimi, 213'ü de babalık davası konusunda yardım talep etti. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Afet Gülen Köse, "İstanbul'daki 8 merkezin dışında, tüm şiddet mağdurları 444 26 18 numaralı hattan kadın hakları merkezine ulaşabilirler'' dedi.
#İstanbul Barosu