Güncelleme Tarihi:
İstanbul Barosu'nun ücretsiz avukat desteği verdiği adli yardım bürolarına son 2 yılda yaklaşık 31 bin kişi başvurdu. Bu kişilerden 5 bin 500'e yakını için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında koruma kararı alındı.
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Afet Gülen Köse, merkezin, halka kadın haklarının anlatılması ve bu konudaki problemlerin çözülmesi amacıyla 8 Mart 1995'te kurulduğunu söyledi.
Türkiye'de her alanda kadınların şiddete maruz kaldığını ifade eden Köse, bu mağduriyetlerin önlenmesi, öncelikle psikolojik, ekonomik, cinsel ve fiziksel şiddete varan eylemlerden korunmak için kadınların adli yardım birimine başvurduğunu kaydetti.
''ŞİDDET VARSA BELGE BEKLEMEDEN AVUKATI DİREKT MAĞDURUN YANINA YÖNLENDİRİYORUZ''
Köse, ekonomik gücü olmayan vatandaşlara ücretsiz avukatlık hizmeti verilen birimde, şiddet mağdurlarından nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah adresi gibi belgelerin hazır olmasını beklemediklerini aktararak, "Şiddet varsa avukatı direkt olay mahalline, mağdurun yanına yönlendiriyoruz" dedi.
444 26 18'İ ARAYIN
İstanbul'da, Beyoğlu, Bakırköy, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kartal, Büyükçekmece, Çağlayan Adalet Sarayı ve Ümraniye'de bulunan adli yardım bürolarına mağdurların ulaşabileceklerini belirten Köse, "İstanbul'daki 8 merkezin dışında, tüm şiddet mağdurları 444 26 18 numaralı hattan kadın hakları merkezine ulaşabilirler. Buradan en yakın adli yardım bürosuna yönlendirilerek, hizmet alabilirler" diye konuştu.
''SADECE İSTANBUL'DA 2015'TE 13 BİN 932 KİŞİ''
Köse, adli yardım merkezlerine yapılan başvuruların her geçen yıl biraz daha arttığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Başvuruların artmasının yanında aslında eylem sayısı da artıyor. 2015'te 13 bin 932 kişi adli yardım müessesesinden faydalandı. Bu sadece İstanbul Barosu çatısı altındaki veri. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, koruma kararı için 2 bin 518 başvuru var. Bunlar ciddi rakamlar. Sadece adli yardım aracılığıyla alınan kararlar. Vatandaşların ayrıca şahsi başvuruları olduğu düşünülürse rakamlar daha da artıyor. Bürolara başvuran kadın profiline bakınca çalışsın ya da çalışmasın ekonomik özgürlüğünün olmadığını görüyoruz. Banka müdireleri, hakimeler dahi olup, maaş kartının elinde olmadığını söylüyorlar. Avukatlarımızla her zaman kadınların yanındayız. Kadınlar haklarının olduğunu bilsinler. Sadece boşanırsak bir hakkımız olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle terk edilmiş, ekonomik olarak yalnız bırakılmış kadınlar, boşanmadan da bu ihtiyaçlarını karşılamak için dava açabilirler."
5 BİN 500 KADINA KORUMA
Bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve bunun kullanımındaki eşitliği sağlamak üzere faaliyet gösteren İstanbul Barosu'nun adli yardım bürolarına 2014 ve 2015'te yaklaşık 31 bin kişi başvurdu. Bu kişilerden 5 bin 500'e yakını için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, duruşmalı ve duruşmasız olarak koruma kararı alındı.
Yine bürolara 2 yılda, boşanmak için başvuran 11 bin 600 kişiden 10 bin 200'ünü kadınlar oluşturdu. Mağdurlardan 1165'i nafaka, 376'sı nafaka artırımı, 3 bin 152'si nafaka icrası, 768'si nafakanın ödenmemesinden doğan ceza, 2 bin 691'i iş davaları, 467'si velayet, 284'ü mal rejimi, 213'ü de babalık davası için adli yardım talebinde bulundu.