Ramazana günler kaldı. Küçükten büyüğe bütün restoran ve lokantalarda iftar mönüleriyle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Hürriyet sahaya çıktı, iftar mönüsü fiyatlarını araştırdı. Geçen yıla göre iftar faturası yüzde 100 civarında artmış durumda. Fiyatlar mekân, marka ve sunulan çeşitliliğe göre kişi başı 160 ila 3 bin 500 TL arasında değişiyor.
#RamazanCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve 2023’te Ay'a gitmenin hedeflendiği Milli Uzay Programı için “Kadınların işletmelerinin yarısı üretimden çekilmiş. Sektörde yaşanan sorunlar, abiyi kardeşle, babayı oğulla karşı karşıya getiriyor. Bunlar yaşanırken hükümet 2023’te Ay'a gidileceği müjdesini veriyor. Kendileri Ay’a giderken lütfen esnafı yaya bırakmasınlar” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Esnaf beklerken müjde uzaya verildi” derken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da “4.5 milyar lira ile ancak Everest’e çıkarsın. Hani bir filmde vardı ‘Agam bizle egleniir...’” yorumu yaptı.
#GazetehaberleriBUGÜN bir değişiklik yapayım, kısa kısa haberler vereyim dedim. Kimi ekonomik, kimi duyuru... Önce turizmden başlayalım...Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu, salgın önlemleri yüzünden turizmcilerin aylardır zorda olduğunu bildirdi. Bayraktaroğlu “Birçok işletme uzun süredir kapısına kilit vurdu, hatta çoğu satışa çıkarıldı. Sektörün her alanında milyonlarca insan ekmek yiyor, aile geçindiriyor. Destekler yetersiz, yeni düzenleme şart” dedi.
#İzmirSalgından en çok etkilenen kesimlerden birinin lokantacı esnafı olduğunu ifade eden Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, salgınla mücadele kapsamında yayınlanan son genelge doğrultusunda paket servise döneceklerini belirtti.
#GazetehaberleriRestoranlar, kafeler, barlar 2 aydır kapalı. Özellikle küçük-orta boy işletmeler, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun göstereceği yol haritasına uyarak ‘yeni normal’ düzende kademeli bir açılış beklerken, zincir restoran sahipleri normalleşmenin borç ödeme ve durgunluk dönemi olacağına işaret ederek ‘Kapalı kalalım’ ya da ‘Yardım edin’ diyor.
#YazarEsnaf, Ramazan Bayramı hareketliliğini beklemeye başlarken, TESK Başkanı Palandöken, “Mahalle esnafını tercih edin” dedi. AGSD Başkanı Karakuş, yüzde 30-50 indirim müjdesi verirken, Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ise, “Ucuz diye tercih edilen ürünler sağlığınız için pahalıya patlamasın” uyarısında bulundu.
#ANKARASağlık Bakanlığı, lokantacılar ve pastacılar ile tuz kullanımının azaltılması için protokol imzaladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Protokolle her yıl besinlerdeki tuz kullanımı yüzde 4, şeker kullanımı ise yüzde 5 azaltılacak" dedi.
#Sağlık BakanıSAĞLIK Bakanlığı tarafından uygulanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında 9 bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla Ulusal Beslenme Konseyi kuruluyor. Konsey, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesinin yanı sıra, beslenme konusunda bilgi kirliliğinin önüne geçmek, kafa karışıklığına son vermek ve tartışmalı noktaları açığa kavuşturmak için çalışacak.
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı tarafından uygulanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında 9 Bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla “Ulusal Beslenme Konseyi” kuruluyor. Konsey, beslenme konusunda bilgi kirliliğinin önüne geçmek, kafa karışıklığına son vermek ve tartışmalı noktaları açığa kavuşturmak için çalışacak.
#Sağlık BakanlığıDövizdeki spekülatif ataktan olumsuz etkilenen gıda sektörü yılbaşı hareketliliğine odaklandı. Dövizdeki dalgalanmanın etkisiyle fiyatların yükseldiği kuru yemiş ve temel gıda sektöründeki işletmeler, yeni yıla "yılbaşı hareketliliğiyle" girmeyi umuyor.
#Gıda SektörüDünyada ilk kez 515 kilogram ve 7 metre uzunluğunda yaptığı dev baklavayı özel fırında pişirerek 13 usta ile birlikte Guiness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran Şef Mahmut Dolmacı, Milli Mutfak Hareketi’ne Eğirdir’den başlıyor. Dolmacı, alınan 8 ana karar kapsamında Eğirdir Nafiz Yürekli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek Türk mutfağı yemek ve tatlıları eğitimi verecek.
#Milli Mutfak HareketiTürkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice: "Bundan sonra lokanta açacak olan herkes ister ticaret odasına ister esnaf odasına kaydı olsun mutlaka ustalık belgesiyle belediyeye başvuracak. Bu belge olmadan işyeri açılmasına müsade edilmeyecek" açıklamasında bulundu.
#Ustalık Belgesi