MERKEZ Bankası’nın Ekim 2020 Türkiye Konut Fiyat Endeksi’ne (KFE) göre, konut fiyatlarında son bir yılda yüzde 41.8’lik artış ile Antalya- Isparta- Burdur’dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi, Türkiye’de en çok artış yaşanan bölge oldu. İkinci sırada yüzde 39.6’lık artışla Aydın-Denizli- Muğla bölgesi, üçüncü ise yüzde 37.5 artışla Kilis- Adıyaman-Gaziantep yer alıyor.
#ArsaTalep daralması yaşanan yeni konutların fiyatlarındaki artış hızı mart ayında yavaşladı ve yıllık artış da yüzde 14'ün altına geriledi. Genel konut fiyatlarındaki artış hızı ise yeni konut fiyatlarını geçti.Merkez Bankası'nın, son iki yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi (TYKFE) Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.84 yükseldi. Aylık artışlar geçen yılın aynı ayında yüzde 1.65, bu yıl ocak ayında yüzde 1.37 ve Şubat ayında yüzde 1.49 düzeyindeydi.
Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE), 2013 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,47 oranında artarak 145,33 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,02 oranında artan endeks, aynı dönemde reel olarak yüzde 6,24 oranında artış kaydetti. Ankara’nın yeni konut fiyat endeksi ise kasım 2013'te bir önceki aya göre azalış gösterdi.
Merkez Bankası’nın Türkiye Konut Fiyat Endeksi’ne göre 2011 yılı Aralık ayında Türkiye genelinde konut fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 0.87 oranında artışla 115.3 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.34 oranında artan konut fiyatları, aynı dönemde yüzde 0.81 oranında artış gösterdi.
Kur korumalı mevduattan ayrılan ciddi bir tasarruf var. Döviz kurlarının yatay seyretmesi nedeniyle uzun süredir çok düşük bir prim söz konusu. Altın fiyatları Trump’ın seçim zaferi sonrası önemli bir güç kaybına uğradı. Enflasyon sorunu ciddiyetini korusa da 2025 yılı için faiz indirim beklentileri öne çıkmaya başladı. Önümüzdeki hafta TCMB faiz kararı var. TCMB’nin bir yandan enflasyon hedefini yükseltirken diğer yandan faiz indirimi yapması beklenmiyor. Dolayısıyla bu dönemde Borsa İstanbul’a ilginin sürmesi olası.
#TCMBBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimi