Girişimci bir anne olan Renan Tan Tavukçuoğlu tarafından hayata geçirilen “Puduhepa ve kızkardeşleri” projesine geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin başarılı kadın figürlerinden botanist ve eczacı Asuman Baytop’un da bez bebeği eklendi. 2018 yılından Puduhepa ile başlayan projeye her yıl Anadolu topraklarında önemli bir kadın figür seçilerek ve bir tema belirlenerek yeni bir bez bebek yapılıyor. Projenin amacı ise 6-10 yaş arasındaki kız çocuklarına yaşam becerilerini kazandırmak. Bu amaçla yola çıkan proje 4 yılda 4 bebek ve birçok sosyal sorumluluk faaliyetiyle 3 milyon çocuğa ulaştı.
#BebekÜnlü arama motoru Google, NASA’da görev yapan ilk Türk bilim kadını Dilhan Eryurt'u anmak için Doodle hazırladı. Dilhan Eryurt, Ay'a ilk iniş için yaptığı çalışmalar nedeniyle 1969'da Apollo Başarı Ödülü ile ödüllendirilmişti. Dilhan Eryurt, 13 Eylül 2012'de Ankara'da geçirdiği bir kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmişti.
#Dilhan Eryurt Kimdir?Dünya'nın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını ’üye’ olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19’a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama’nın davetlisi olarak Beyaz Saray’da bir konuşma yapmıştı.
#BilimAmerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, Aziz Sancar, Daron Acemoğlu, Celal Şengör ve Mustafa Özdoğan’dan sonra Akademi’nin 5'inci Türk üyesi oldu.
#Amerikan Ulusal Bilimler AkademisiDÜNYANIN en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19'a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'da bir konuşma yapmıştı.
#HaberDünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19'a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'da bir konuşma yapmıştı.
#CoronaTÜRK bilim kadını Dr. Orkide Coşkuner-Weber, Alzheimer hastalığının kimyasal mekanizmalarını araştırdığı makalesiyle, Amerikan Kimya Topluluğu’nun prestijli dergisi Journal of Chemical Information and Modeling’in özel sayısında yer aldı. Hürriyet’e konuşan Coşkuner, ‘yaptıkları araştırmalar sonucunda Alzheimer hastalığı için yeni bir ilacın geliştirilebileceğini’ söyledi.
#Türk-Alman ÜniversitesiTÜRK bilim kadını Dr. Orkide Coşkuner-Weber, Alzheimer hastalığının kimyasal mekanizmalarını araştırdığı makalesiyle, Amerikan Kimya Topluluğu’nun prestijli dergisi Journal of Chemical Information and Modeling’in özel sayısında yer aldı. Hürriyet’e konuşan Coşkuner, ‘yaptıkları araştırmalar sonucunda Alzheimer hastalığı için yeni bir ilacın geliştirilebileceğini’ söyledi.
#Orkide Coşkuner-WeberTürkiye mucizelerle dolu bir ülke… Kadın haklarından çocuk haklarına kadar pek çok konuda sadece bölgemizde değil, dünyada da öncü bir ülke. Özlem Özdemir’in Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan ‘İlham Veren Cumhuriyet Kahramanları - Öncü Kadınlar’ kitabını okuyunca ülkemin tarihiyle bir kez daha gurur duydum.
#Özlem ÖzdemirTıbbi genetik uzmanı Hülya Kayserili, İstanbul’da 7 yıl arayla kolsuz ve bacaksız doğan iki ailenin çocuklarının peşine düştü ve meslektaşlarıyla bu tip doğumlara bir genin sebep olduğunu ortaya çıkardı. Karabey “İleride kol ve bacak eksikliği görülen kişilerin kendi uzuvlarının üretilebilmesi mümkün olabilir” dedi.
#Türk Bilim KadınıNASA Hubble kadrosuna kabul edilmiş ilk ve tek Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Feryal Özel, Mardin’de bilim okumak isteyen liseli kız öğrenciler için kurulan ‘Kız Kardeşler Laboratuvarı’nı ziyaret etti. Öğrencilerin hem uzayla hem de uzayı araştıracak kariyere giden yollarla ilgili sorularını yanıtladı.
#NASACenevre Üniversitesi’nde çalışan Özge Yüzgeç liderliğindeki ekip fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarla uyku esnasında gözbebeklerin beyin komutlarıyla büyüyüp küçüldüğünü keşfetti. Yüzgeç, ABD ve Avrupa’nın birçok saygın bilim yayınına konu olan keşfini Hürriyet’e anlattı.
#GazetehaberleriStanford Üniversitesi Genom Merkezi araştırmacılarından Türk bilim kadını Dr. Gözde Durmuş, Silikon Vadisi’nde kanser ve antibiyotik direnci üzerine araştırmalar yapıyor. Dr. Gözde Durmuş, “2050 yılında kanserden çok antibiyotik direncinden hastalar ölebilir” diyor.
#GazetehaberleriTÜBİTAK bursuyla İngiltere’nin dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi’nde görev alan ve halen İngiltere’de bulunan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlisi Berna Sözen, bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir gelişmeyi yaratan ekipte yer alan tek Türk bilim insanı oldu.
#Tübitak