Google'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesi, Türkiye'yle ilgili beklentileri de artırmıştı. Yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, “Fikri Sanat Eserleri Kanunu’nu yayıncıların telif haklarını korumaktan çok uzak. Bunu mutlaka güncellememiz gerekiyor. Komisyonumuza bu dönem tarihi bir görev düşüyor” dedi. İşte detaylar…
#GoogleGoogle'ın Kanada hükümeti ile anlaşmasının ardından Türkiye'de de 'Dijital Telif Yasası' çalışmaları hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Doç. Dr. Ceren Yegen, yasanın hayata geçmesinin ardından tematik iş kollarının oluşabileceğinin altını çizdi. Peki bu yasa başka hangi pozitif sonuçları beraberinde getirir? Dünyada dijital geleceği şekillendirmek için başka ne tür çalışmalar var? Doç. Dr. Yegen ile mercek altına aldık.
#Dijital Telif YasasıKanada ve Avustralya'da Google'ın içerik üreticilerine telif ödemeyi kabul etmesinin ardından gözler Türkiye'deki çalışmalara çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dijital platformların gönüllü anlaşmalar yapmaması durumunda zorlayıcı mekanizmaları barındıran mevzuatların uygulamaya konulması” gerektiğini vurguluyor.
#GoogleAnkara Katılımcı Yönetim Derneği’nin (ANKADER) ‘İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği’ projesi kapsamında açık oturum gerçekleştirildi. ANKADER Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “İklim ve doğa turizmin ham maddesidir” dedi.
#Ankara Katılımcı Yönetim DerneğiRize Dernekleri Federasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü destekleri, Rize Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü paydaşlığı ile yürüteceği ve Proje Koordinatörlüğü’nü Abdurrahman Aksu’nun yaptığı “Yaşayanların Dilinden, Rize’nin Yaşayan Tarihi“ adlı proje başlıyor.
#Rize Dernekleri FederasyonuTürkiye’de fikir ve sanat eserlerinin korunması için çıkarılan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK), dijital dünyaya göre yeniden kurgulanacak. Dijital dünyadaki dönüşüme uygun olarak kurallar sıralanacak, telif hakları ödemeleri belirlenecek. Yayıncıların haklarının güçlendirileceği, tüm tarafların hukuki yükümlülüklerinin yer alacağı yeni bir ‘uyumlaştırma’ düzenlemesi yayınlanacak.
#GoogleUluslararası ödüllere sahip fotoğraf sanatçısı avukat Dr. Temel Nal, 30 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında her yıl gerçekleşen ve en önemli sanat festivali olarak bilinen ‘Art Basel Miami’ haftasına Ahmet Yeşil ve Nilüfer Yıldırım ile birlikte katıldı.
#Scope Miami Sanat FuarıAnkara Ticaret Odası (ATO), Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle ‘seymenlik’ geleneğinin yaşatılması ve koronavirüs sürecinden olumsuz etkilenen 105 sanatçıya destek olmak amacıyla ‘Hep Birlikte Müzikle Projesi’ni hayata geçirdi.
#ATOMilli Mücadele’nin 100. yılı dolayısıyla Samsun Valiliği 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’nce hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘İlk Adımdan Kuruluşa Milli Mücadele’ karma sergisi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de açıldı.
#Milli MücadeleTürkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yönetim kurulu işten el çektirildi, yeni yönetim kurulu atandı. Kültür Bakanlığı yaptığı inceleme neticesinde mevcut yönetim kurulunun yerine Yavuz Bingöl, Recep Ergül, Polat Yağcı, İpek Açar, Turhan Taşan, Fuat Güner ve Coşkun Sabah'ı üye olarak atadı. Bu gelişmenin ardından görevden alınan yönetim kurulu bu karara tepki göstererek sert bir açıklama yaptı.
#MESAM