Tsunami haberleri sayfasında Tsunami hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4630 Tsunami haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tsunami okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilmektedir. Önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, olası İstanbul depreminde Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek 3 büyük çukurun bulunduğunu belirterek, "Bu çukurların üzerinde çökeller söz konusu. Depremin hareketinin tetiklenmesiyle bu çökeller kayabilir. Bu çökeller kayarsa da biz açıkçası Tekirdağ sahillerinde, örneğin, Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa'ya kadar geçen o hat içinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekliyoruz. Özellikle Tekirdağ için konuşmam gerekirse depremin ardından bir tsunami beklentisi var" dedi.
#TsunamiBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonunu devreye aldı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız" dedi. Özener, "Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli'ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağını öngörerek çalışmalar yapılıyor. Marmara ve diğer kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarımız var. Bu önemli bir çalışma. Çok fazla çalışma var ama bunları daha da artırtmamız gerekir" dedi.
#AFADYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#Yoshinori MoriwakiDepremlere hazırlıklı ülkelerden Japonya’da dün yeni yılın ilk gününde 7.6 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşandı. Ülkenin batısında yaşanan deprem sonrası tsunami alarmı verilerek halka ‘yükseklere gidin’ çağrısı yapıldı. Bölgede birçok otoyol hasar görürken başkent Tokyo ile tren seferleri durduruldu. Nükleer santrallarda herhangi bir anormallik olmadığı belirtildi. 4 kişinin öldüğü bildirilirken can kaybının artabileceği söyleniyor.
#Japonyaİzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en geniş deprem araştırma ve risk azaltma projelerini hayata geçirdi. Depremsellik araştırması çerçevesinde denizdeki çalışmaların büyük bölümü tamamladı. İzmir Körfezi’nin 30 farklı noktasından karot örneği alındı. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Avşar “Deniz tabanında çökerlerde, çamurlarda depremler bazı izler bırakıyor. Deniz tabanında çökelim sürekli oluyor. Çamurlar aslında önemli izler taşıyor. Kayıt cihazı gibi. Geçmişte İzmir çevresinde hangi faylar, nasıl aktivite göstermiş. Bunları anlarsak gelecekte ne tür risklerle karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlarız” ifadelerini kullandı.
#İzmirAvustralya’nın doğusunda, Pasifik Okyanusu’nda bulunan Yeni Kaledonya’nın yakınlarında bugün, 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bölgede tsunami uyarısı yapıldı, Yeni Kaledonya’da 22 cm ve Yeni Zelanda’da 33 cm yüksekliğinde dalgalar görüldü.
#Pasifikİstanbul'da olası bir depremin 7'nin üzerine gerçekleşebilmesi halinde 'çökme' ile gerçekleşecek tsunami senaryosu hazırlandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan senaryoya göre, denizde 120 kilometre uzunluğunda, 20 kilometre eninde yaklaşık 3 metrelik çökme olacak.
#İstanbulİstanbul'da olası bir depremin 7'nin üzerine gerçekleşebilmesi halinde 'çökme' ile gerçekleşecek tsunami senaryosu hazırlandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan senaryoya göre, denizde 120 kilometre uzunluğunda, 20 kilometre eninde yaklaşık 3 metrelik çökme olacak.
#İstanbulJaponya'nın Miyagi vilayetindeki Onagawa Nükleer Santrali'nin 2 numaralı reaktörü, yaşanan arıza sonrası yeniden faaliyete geçti. Santralin işletmecisi tarafından yapılan açıklamada, reaktörün bu hafta enerji üretimine başlayacağı ve santralin ticari faaliyetlerine Aralık ayında geçileceği belirtildi.
#JaponyaBirkaç gündür şiddetli yağış ve fırtınanın etkili olduğu İspanya, 1973'den bu yana en ölümcül sel felaketini yaşadı. Doğu ve güney bölgelerinde en az 95 kişinin hayatını kaybettiği, kayıp kişileri arama çalışmalarına devam edildiği bildirildi.Felaketten dolayı 3 günlük ulusal yas ilan edilirken uzmanlar bu ve daha kötü felaketler için uyarıda bulundu.
#İspanyaJaponya'da merkez üssü Torishima adası açıkları olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hachijo Adası kıyılarında yüksekliği 50 santimetreyi bulan tsunami gözlendi. Öte yandan Ishikawa eyaletinde etki gösteren şiddetli yağışların neden olduğu sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi.
#JaponyaJaponya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde 2011 depremi sonrası hasar gören reaktörlerden nükleer yakıt enkazını kaldırma işleminin başladığı bildirildi. Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 1, 2 ve 3 numaralı reaktörlerde yaklaşık 880 ton nükleer yakıt enkazı bulunduğu tahmin ediliyor.
#JaponyaTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, olası İstanbul depreminde Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek 3 büyük çukurun bulunduğunu belirterek, "Bu çukurların üzerinde çökeller söz konusu. Depremin hareketinin tetiklenmesiyle bu çökeller kayabilir. Bu çökeller kayarsa da biz açıkçası Tekirdağ sahillerinde, örneğin, Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa'ya kadar geçen o hat içinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekliyoruz. Özellikle Tekirdağ için konuşmam gerekirse depremin ardından bir tsunami beklentisi var" dedi.
#TsunamiRusya deprem haberi son dakika dünya gündeminin öne çıkan haberlerinden birisi oldu. Rusya’nın doğusundaki Kamçatka bölgesinin açıklarında 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami uyarısı verildi. Peki, Rusya depremi ölü ya da yaralı var mı? İşte 17 Ağustos Rusya depremi son durum gelişmeleri...
#Rusya'da Deprem17 Ağustos 1999 depreminin 25'inci yıl dönümünde, olası Marmara depremi hakkında konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Marmara'da büyük bir deprem olacak, bu 7’yi geçecek bir büyüklükte deprem. Marmara'da bir deprem bekliyorsak, tsunamiyi de birlikte anmak gerek. Bu tehlikenin gerçek olduğunu kabul ettiği zaman bir şey yapması gerekiyor ama bu konuda bilimle siyaset arasında anlaşma yok" dedi.
#Şükrü Ersoy17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbulRusya'da bir satranç turnuvasında katılımcılardan birinin rakibini maç öncesi cıva ile zehirlediği ortaya çıktı. Zehirlenen Umayganat Osmanova hastaneye kaldırılırken, cıvayı Osmanova'nın satranç tahtasına koyan Amina Abakarova hakkında soruşturma açıldı.
#SatrançEski Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat için Kandilli Rasathanesi'nde uğurlama töreni düzenlendi. Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın eşi Mine Kalafat, "Eminim Doğan hepimizi izliyordur. Böyle bir manzarayı görse gerçekten o da çok mutlu olurdu. Biz Doğan'la çocukluktan beri bir aradayız. Yaklaşık 40 yıl oldu. Yaşadığım her an çok güzel ve özel. Şimdi seyrettikçe gerçekten ne kadar güzel bir hayat geçirdiğimizi anlıyorum." ifadelerini kullandı.
#Boğaziçi ÜniversitesiDoğan Kalafat hayatını kaybetmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak edilen isimler arasında yer alıyor. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi Müdürü olarak görev yapan Kalafat, Türkiye'de depremler ve tsunami konusunda önemli çalışmalara imza atmıştır. Peki, Doğan Kalafat kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Doğan KalafatTürkiye'de deprem araştırmalarına önemli katkılarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi eski müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat hayatını kaybetti.
#DEPREM