Türkiye tam 27 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan yabancı otomotiv yatırımına hazırlanıyor. Dünyanın en büyük üreticilerinden BYD’nin, Manisa OSB’de 1 milyar dolar yatırımla kuracağı fabrikada şarj edilebilir hibrit modeli Seal U DM-i’yi üreteceği tahmin ediliyor. Çinli marka yatırım için ilave gümrük vergisi muafiyeti, şarj edilebilir hibrit modellere ÖTV avantajı ve Manisa’da 4 bin dönümlük arazi olmak üzere 3 önemli teşvik alacak.
#BYDCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde TİM 31. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Sizlere müjdeli haber vermek istiyorum. İhracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdik. Bu düzenleme Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak" dedi.
#CumhurbaşkanıToyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin Sakarya’daki fabrikasında, Türkiye’de üretilen ilk Şarj Edilebilir Hibrit (PHEV) otomobil olan yeni nesil Toyota C-HR üretim hattında çıktı. Fabrikanın üretim hattında incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır “Fabrikanın yıllık 280 bin araç üretim kapasitesi var, bunun çok büyük kısmı hibrit araçlara yönelik” dedi.
#Mehmet Fatih KacırToyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 6 milyar 952 milyonluk dev yatırıma hazırlanıyor. Proje bazlı devlet yardımı verilen hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil ile batarya üretim tesisinde, yılda 162 bin şarj edilebilir hibrit otomobil ve 44 bin batarya paketi üretilecek.
#ToyotaTürkiye’yi hibrit (melez) otomobillerin üretim üssü yapan Toyota’dan 6 milyar 952 milyon TL’lik yeni yatırım müjdesi geldi. Japon otomotiv devi, Sakarya’daki fabrikasının kapasitesini arttırarak yıllık 162 bin adet hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil ile 44 bin adet batarya üretecek. Söz konusu yatırımın ikinci nesil C-HR’ın hibrit ve şarj edilebilir hibrit versiyonları için yapılacağı tahmin ediliyor.
#Toyotaİstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayinin lider kuruluşlarını açıkladı. ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’na göre, üretimden satışlar 2020’deki 1.2 trilyon lira olan seviyesinden, yüzde 73.8’lik artışla 2021 yılında 2 trilyon lirayı aştı. Şirketlerin özkaynakları 407 milyar liradan 624 milyar liraya yükselerek yüzde 53 artarken, faaliyet kârları yüzde 139 artarak 143 milyar liradan 342 milyar liraya çıktı.
#İstanbul Sanayi OdasıTİM tarafından düzenlenen İhracatın Güçlü Kadınları Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ana amacı hiç kimseyi arkada bırakmamaktır. Şu tartışmasız bir gerçek ki kadınların güçlendirilmesi ekonomiye büyük bir katkı sağlıyor. Bunun yanında gelecek nesillerin niteliğinin artmasını ve aile kurumunun güçlenmesini de beraberinde getiriyor. Yani kadınların bir toplumun her alandaki gelişiminde merkezi bir rolü var" dedi.
#Emine ErdoğanToyota Motor Corporation, firması dünyaca tanına ve ürünleri ile araçları beğenilerek alınan işletmeler arasındadır. En çok otomobilleri ile dikkat çeken Toyota markasının başka üretim çeşitleri de bulunmaktadır. Peki, Toyota hangi ülkenin markasıdır? Toyota araçlarının nerelerde üretimleri yapılmaktadır? Toyota ne zaman kurulmuştur? Toyota markasının sahibi kimdir ve Toyota markasının tarihsel gelişimi nasıldır? İşte, Toyota firması hakkında merak edilen detaylar.
#Toyota Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?Pandeminin hâkim olduğu 2020’de üretimden satışlar yüzde 15.3 artarak 1 trilyon 179 milyar liraya çıktı. TÜPRAŞ, üretimden satışlarda 58.6 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu unvanını korudu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sonuçlar, ekonomimizin sanayi gibi güçlü bir sacayağının olduğunu ortaya koydu. Herkes için öngörülemezlik ve istikrarsızlık olan enflasyon ile mücadeleyi mutlaka kazanmalıyız” dedi.
#İstanbul Sanayi OdasıPandeminin getirdiği olumsuz ticaret ortamına rağmen ihracata kayda değer bir performansla devam edildiğini söyleyen Ticaret Bakanı Pekcan, “Bundan sonra adımlarımızı tasarım, teknoloji ve katma değer odaklı sürdüreceğiz” dedi. Odaklarının yüksek teknolojili ve katma değerli bir ihracat olduğunu ifade eden TİM Başkanı Gülle de “Ar-Ge’ye harcanan her 1 dolar, ihracatta 2.15 dolar olarak ülkemize geri dönüyor” diye konuştu.
#GazetehaberleriToyota Otomotiv Sanayi Türkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgını ile ilgili çalışanlarının sağlığına yönelik tedbirler kapsamında Sakarya’da bulunan fabrikada üretim faaliyetini 21 Mart-5 Nisan tarihleri arası durdurma kararı aldı.
#ToyotaVolkswagen kuracağı yeni fabrika için Türkiye ile Bulgaristan arasında seçim yapmaya çalışırken, hükümetten çekici bir teklif geldi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla, sıfırdan fabrika kurup en az 100 bin adetlik kapasiteye ulaşan firmalara, kapasitenin yüzde 15’i kadar gümrüksüz otomobil ithalat izni verildi. Yani eğer VW 300 bin adetlik bir fabrika kurarsa, Meksika’dan sıfır gümrükle 45 bin adet Jetta getirebilecek.
#OtomotivTürkiye İhracatçılar Meclisi'nin "Türkiye'nin İlk 1.000 İhracatçısı 2018" araştırmasına göre, Ford Otomotiv, 5 milyar 683 milyon dolarlık ihracatla Türkiye'nin lider şirketi oldu. Ford'u 4 milyar 598 milyon dolarla Toyota, 2 milyar 998 milyar dolarla Tofaş takip etti.
#İhracatBağımsız güvenlik kuruluşu EuroNCAP, 2019 yılına ait çarpışma testi sonuçlarını açıkladı. Testi yapılan 13 modelden 12’si 5 yıldız alırken, bunlardan 2’si Türkiye’de üretilen otomobiller oldu. Japon Toyota’nın Sakarya’da ürettiği yeni nesil Corolla ile Renault’nun Bursa’da ürettiği yeni Clio adını 5 yıldızlı otomobiller arasına yazdırdı.
#GazetehaberleriAvrupa Birliği (AB) çevreyi kirleten egzoz gazı emisyonunu kontrol altında tutmak için 2021’den itibaren satılan araçlarda karbondioksit (CO²) miktarını kilometre başına ortalama 95 grama indiriyor. Bu zorunluluk Türkiye’deki satışlar için geçerli olmasa da ihracatının yüzde 80’ini Avrupa’ya yapan üreticiler uymak zorunda. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, “2021’e şimdiden hazırız” dedi.
#Yazarlar