Bu yıl kadın pop yıldızları listeleri kasıp kavurdu. Türkiye’deyse genç jenerasyonun katalog müziğe olan ilgisi, ‘oldies’in yani ‘eskiler’in listeleri fethetmesini sağladı. Rap müzik Z Kuşağı ve genç milenyaller arasında güçlü varlığını sürdürdü. İşte, Spotify’ın Hürriyet Pazar’a verdiği özel bilgiler ve listeler eşliğinde 2024’ün müzik özeti.
#MüzikBu yılın en çok dinlenen 10 şarkısından 4’ünü söyleyen Semicenk büyük bir başarıya imza attı. 2018’de piyasaya çıkmasına rağmen Simge’nin ‘Aşkın Olayım’ şarkısı bu yıla damgasını vurdu. Dünya dev kadın seslerin dönüşüne tanıklık etti, Türkiye ise etnik sound’ların yükselişine... İşte Spotify’ın Hürriyet Pazar’a verdiği özel bilgiler ve listeler eşliğinde 2023’ün müzik özeti…
#Meltem FIRATLIYıldız oyuncu, kadın doğum uzmanı bir doktor olan annesinin de teşvikiyle yumurtalarını dondurmuş, bir çocuk sahibi olmak isteyeceği adam karşısına henüz çıkmadığı için beklemeye karar vermişti. Yıllar sonra bu kararı verdiğine sevinecek, bebeğinin babası olan adamı bulup hayal ettiği aileye de kavuşacaktı.
#Priyanka ChopraRap müzik yine listelerin hâkimi olsa da pop müziğin ‘ben de varım’ dediği bir yılı geride bıraktık. Ne zaman hüzünlensek yine kendimizi arabesk dinlerken bulduk. Konser salonları ve festival alanları bu yıl neredeyse hiç boş kalmadı. Ülkemize gelen Nick Cave, Placebo, Halsey gibi isimler geride unutulmaz hatıralar bıraktı.
#Müzik DünyasıSenenin sancılar çektiğim yazısına geldik. Bir yandan yine anlamadan koca bir sene geçti hissi var, diğer yandan da yeni yıl için bir sürü umut biriktirmeye başlamanın heyecanı filizleniyor bünyemde. Seçmesi ve derlemesi zor belki ama döndürüp durduğum, bu sene en çok dinlediğim yabancı albüm ve teklilerin 20 tanesini bu yazıda toparladım. Yeni yıl hepimize sağlık, mutluluk ve bol bol müzik getirsin dilerim.
#2022’Nin Yabancı AlbümleriGeçen hafta Spotify, yılın özetini paylaşmıştı. En çok dinlenen şarkıcılar, en sevdiğimiz şarkılar, müzik türleri... Sonra elime henüz açıklanmayan başka Spotify verileri geldi. İlginç bir liste. Mesela gözlerim o listede Aleyna Tilki’yi aradı. Birkaç kez baktım, inceledim... Yok, bulamadım. İşte dünya genelinde en çok dinlenen Türk sanatçılar...
#İlkay ŞencanRap’in ve alternatif müziğin gücüne güç kattığı, popun hareket kazandığı bir yıl geçirdik. Ezhel, Reynmen, Sefo, Sagopa Kajmer, Lil Zey adından söz ettiren isimlerdi. Aleyna Tilki yurtdışına, Hadise dijital oyun dünyasına adım attı. Sertab Erener küresel sorunlara dikkat çekti, Edis ‘Martılar’ıyla yaza damgasını vurdu, Ajda Pekkan herkesi kendine hayran bıraktı. K-Pop hayatımızdaki yerini genişletti, Adele son albümüyle gönüllerde taht kurmayı başardı.
#MüzikÇıkardığı ilk albümün 40’ıncı yılında ‘Future Past’i yayımlayan Duran Duran, çağı yakalamayı başarmış. Albümden kimi şarkılar bizi grubun bol synth’li ve geri vokalli eski günlerine götürürken sound geleceğe odaklı bir Duran Duran’i müjdeliyor. Ama elbette 80’lerde yaşadıkları gibi bir sevgi selini tekrar yakalamaları mümkün görünmüyor.
#Duran DuranGeçtiğimiz hafta televizyonda gezinirken Kapadokya’da çekimleri yapılan özel bir konsere denk geldim. Daha sonra detayını merak edip araştırınca bu etkinliğin Cumhurbaşkanlığı’nın başlattığı ‘7 Tepeden 7 Kıtaya’ konser dizisinden biri olduğunu öğrendim. Televizyondaki nefis Kapadokya çekimlerini izlerken görüntü Ferman Akgül’ün vokaliyle birleşti. Ferman Akgül ve Ethnic Band’in performansıyla “Türküler ve Folk Rock Ezgileri” konseri özellikle Kapadokya’nın eşsiz doğası ve görselliğiyle çok etkileyiciydi.
#Hürriyet30 Nisan – 5 Temmuz tarihleri arasında ‘Her müziğin caz festivali’ mottosuyla PSM Caz Festivali aynı çatı altında blues, elektronik, etnik, funk, indie, klasik, pop, rock ve world müziğin en öncü isimlerine programında yer verirken 80’ı aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. Birbirinden özel isimlerin yanı sıra bu seneki programda yerli sanatçı ve grupların sadece PSM Caz Festivali’ne özel gerçekleştireceği performanslar da yer alıyor.
#Hürriyet’Her müziğin caz festivali’ mottosuyla dördüncü senesini kutlayan PSM Caz Festivali’nin programı açıklandı. 30 Nisan -5 Temmuz tarihleri arasında Zorlu PSM’de düzenlenecek festival, aralarında Pet Shop Boys, Suede, EOB (Radiohead – Ed O’Brien), Jethro Tull The Prog Years, Billy Cobham, Metronomy, Angel Olsen, Hiromi, Kovacs, Rufus Wainwright, Yellowjackets, Salif Keita, Parov Stelar, Woodkid, Black Pumas’ın da olduğu 80’i aşkın grubu ağırlayacak. Festivalin biletleri, 17 Şubat’ta passo.com.tr ve Zorlu PSM gişeleri üzerinden satışta olacak.
#4. PSM Caz Festivaliİşte tüm senenin film şeridi gibi gözümüzün önünden akıp gittiği, ‘neler geldi?, neler geçti?’ dediğimiz o kritik günlerdeyiz. Bu sene hangi albümler bizi aldı uçurdu yere indiremedi değerlendirmesi tek bir yazıyla aşağıdaki satırlardan size ulaşıyor. İlk bölüm 2019’un yabancı albümleri üzerine oldu. İkinci bölümde de yerli çalışmalara yer vereceğim. Karşınızda 2019’u özetleyen 20 yabancı albüm:
#HürriyetGeçen hafta Mayıs ayından beri büyük bir heyecanla beklediğim Nils Frahm konserine gittim. Zorlu PSM’de bu sene ilk kez hayata geçen Neue! Step festivalinin büyük isimlerinden biri olan alman müzisyenin performansı için gerçekten çok uzun zamandır gün sayıyordum.
#Hürriyet2014’te hangi albümler çıktı, bunlardan hangileri en çok dinlendi diye araştırma yaparken resmen başım döndü. O kadar çok yeni albüm ve uzun zamandır beklenip piyasaya çıkan albüm varmış ki, aralarından 25 tanesini seçmek gerçekten çok zor oldu. İlk 25 albümü sıralarken sene boyunca hazırladığım Karışık Kaset listeleri ve dünya listelerini göz önüne aldım.
Türkiye’de son senelerde çıkan en iyi jazz sanatçılarından biri olan Elif Çağlar yeni albümü için farklı bir yol izliyor. Indiegogo (https://www.indiegogo.com/projects/elif-caglar-s-2-album) üzerinden başlattığı bu kampanya ile yeni albümünün kayıtlarına çeşitli opsiyonları seçerek destek verebilir, yeni albümünün gerçek olması için katkıda bulunabilirsiniz.