Borsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulNisan ayı ortasında 22 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan TL mevduat faizinde son haftalarda yaşanan gerileme sonrası Merkez Bankası’ndan (TCMB) TL mevduatı destekleyici adımlar geldi. 9 Ağustos haftası itibarıyla bir ay vadeli TL mevduat faizi yüzde 53.89 ile son 4 ayın en düşük seviyesine inmişti. Parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe giden TCMB, bir süredir düşüş eğilimine giren TL mevduat faizlerine yönelik ‘düşüşe izin yok’ mesajı vermiş oldu.
#Merkez BankasıHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması ilkemiz doğrultusunda dar gelirlilere yük getirmeyecek şekilde hazırlanan yeni vergi taslağımızın Bakanlık bünyesindeki çalışmaları tamamlandı” dedi.
#Mehmet ŞimşekMerkez Bankası verileri, TL mevduat faizi ile ihtiyaç ve ticari kredi faizlerinin son iki ayın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Bir ay önce yüzde 68.88 ile 22 yılın zirvesine ulaşan 1-3 aylık TL mevduat faizi, geçen hafta yüzde 61.77’ye geriledi. Böylece son iki haftada 6.3 puan birden gerilemiş oldu. Mart ayında yüzde 86’yı aşarak rekor kıran ihtiyaç kredisi faizi ise geçen hafta 76.94’e düştü.
#Merkez BankasıTL mevduata uygulanan stopajın artırılmasının ardından mevduat faizi geriledi. Tasarruf sahiplerinin net faiz gelirleri ise düştü. 45 bin TL’lik mevduata sahip bir vatandaşın 32 gün vadede net faiz getirisi düzenleme öncesi 1830 TL iken, düzenleme sonrası 1490 TL’ye geriledi. 92 günlük vadede ise 5 bin 480 TL’den 4 bin 500 TL’ye indi. Uzmanlar, mevduattaki son gelişmeleri Hürriyet’e anlattı.
#TL MevduatıHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek "Bugünkü enflasyon rakamı son 12 ayın enflasyon rakamıdır. Önümüzdeki 12 ay enflasyon düşecektir. Çok net şekilde piyasalar diyor ki inanıyoruz, enflasyon düşecek diyor" dedi.
#Mehmet ŞimşekMerkez Bankası (TCMB) ekonomistleri tarafından dün yayınlanan ‘Kur Korumalı ve Geleneksel Mevduatlara Yatırımcı Perspektifinden Bir Bakış’ başlıklı blog yazısında, “TL mevduatın göreli cazibesinin artırılmasıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyeleri azalmaya başladı” denildi.
#KKMÇarşıda, pazarda, otobüste, kahvehanede, işyerinde, her köşede en fazla konuşulan konu ekonomi. Gözler enflasyonda, borsada, kurda... Hangisi artacak, hangisi düşecek, ekonomi ne zaman daha iyi duruma gelecek? Enflasyondaki düşüş hayat pahalılığını da bitirecek mi, kemer sıkmaya daha ne kadar devam edeceğiz? Bu ve benzeri soruların en önemli muhataplarından biri Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan. Yaklaşık 6 ay önce yurtdışından gelerek paranın patronluğunu üstlenen Erkan, Hürriyet’e verdiği özel röportajda Türkiye ekonomisinin bulunduğu noktayı değerlendirdi, kısa ve uzun vadedeki yol haritasını paylaştı.
#Hafize Gaye ErkanHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek " Bütçeyi düzeltmek için KDV, akaryakıtta ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışlarına gittik. Bu vergi artışları tekrarlanmayacak, gelecek sene sistemden çıkmış olacak" dedi. Şimşek kiralara yönelik olarak da düşüşlerin yaşanacağını söylerken kamuda tasarrufların arttığını da belirtti. Şimşek, şirketlere seslenerek eski alışkanlıklarından vazgeçmezlerse müşteri bulamayacaklarını kaydederken Türkiye'nin rezervlerinin hızla arttığını ve CDS'lerinin düştüğünü de söyledi. Enflasyon ilişkin olarak Şimşek "OVP Eylül ayında başlatıldı. OVP'nin birkaç önemli bileşeni ve hedefi var. Birinci bileşen dezenflasyon programı. Enflasyonu önce kontrol altına alıp sonra tek haneye indirecek bir program" sözlerini söyledi. KKM'nin bitirilmesi gerektiğini belirten Şimşek, ilerleyen zamanda avantajlarının ortadan kalkabileceğinin de sinyalini verdi.
#Mehmet ŞimşekMerkez Bankası’nın politika faizini beş kez üst üste yükseltmesinin etkileri görülmeye devam ediyor. Ekim ayında politika faizinin yüzde 35’e çıkarılmasının ardından eylül ayının ilk haftalarında yüzde 40’larda olan TL ticari kredi ortalama faizi, 3 Kasım haftasında yüzde 51.14’e yükseldi.
#Merkez BankasıTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın dördüncü enflasyon raporu için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi 7 puan artarak yüzde 58'den yüzde 65'e çıktı.
#Hafize Gaye ErkanTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın dördüncü enflasyon raporu için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi 7 puan artarak yüzde 58'den yüzde 65'e çıktı. Erkan "Enflasyonun Mayıs 2024'te yüzde 70-75 arasında zirve yapmasını öngörüyoruz" dedi. Tahminlere ilişkin olarak Erkan "Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 65,0 2024 yıl sonunda yüzde 36, 2025 yıl sonunda yüzde 14 gerçekleşmesini tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı.
#Hafize Gaye ErkanMerkez Bankası’ndan Türk Lirası’nı güçlendirecek adımlar art arda geliyor. Merkez’den bankalara gönderilen son talimatta kur korumalı hesaplarda komisyon uygulamasının kaldırıldığı belirtildi. Talimatta ayrıca KKM’deki aylık TL payı artış hedefi yüzde 2.5’e yükseltildi. Uzmanlar kararı “Artık bankalar mevduat faizini yükseltmek zorunda kalacak” şeklinde yorumladı.
#Merkez BankasıMerkez Bankası Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında zorunlu karşılık oranlarını yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkardı. Bu karar altı ay vadeli KKM hesapları için geçerli olacak. Bir yıl ve üzeri vadelilerde oran yüzde 5 olarak belirlendi. KKM hesaplardan çıkışı teşvik etmesi beklenen kararın ardından bankacılık çevreleri, TL mevduat faizlerinin yüzde 40-45 bandında yaygınlaşacağı tahmininde bulunuyor.
#KKMBankalardaki Kur Korumalı Mevduatın (KKM) 3.4 trilyon liraya dayanması ve devlete faturanın her geçen gün artması Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Yeni bir tebliğ yayınlayan Merkez Bankası bankalara vadesi dolan KKM hesaplarını TL mevduata dönüştürme için hedef getirdi, cazibe yaratmak için de TL mevduat faizini yükseltmelerinin önünü açtı. Hedefi tutturamayan banka düşük faizli tahvil alıp fatura ödemek zorunda kalacak.
#Kur Korumalı MevduatıHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında Türkiye'nin yeni ekonomi stratejisinde detayları ve son durumu aktardı. Radikal düşüşten sonra salınımlarla kurun normale döneceğini söyleyen Bakan Nebati, parası "vadeli TL mevduat" sisteminde olanların "dolar çıktı mı, düştü mü?" gibi sorunlarının kalmadığını belirtti. 20 Aralık gecesi dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadığını ve vatandaşın bir yarışa girip dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiğini vurgulayan Bakan Nebati, "Biz dış saldırı yapılacak bütün yolları kapattık. Çok net şekilde işimize hakimiz." dedi. Zarar eden bütün vatandaşlara çağrıda bulunan Bakan Nebati, "Kim ki döviz gidiyor, kendinize tedbir alın ve adımlarınızı atın diyorsa dava açın. Bunlar sizi yanlış şeye yönlendirdiler." ifadelerini kullandı. 2023'e girerken enflasyon diye bir olgunun kalmayacağını söyleyen Bakan Nebati, nedenini tek tek sıraladı. Öte yandan Bakan Nebati, kur korumalı sisteme katılımın şu ana kadar 59,8 milyar TL olduğunu duyurdu.
#Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, canlı yayında yeni ekonomi modelindeki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. "20 Aralık bundan sonra Türkiye'nin en önemli günlerinden birisi olarak anılacaktır" diyen Bakan Nebati, "Türkiye'nin siyasal gelişimini gösteren en önemli günlerden bir tanesi oldu. 3 ay boyunca bu ülkenin ekonomisini ciddi bir şekilde kilitleyenlerin bir daha hayal kırıklığına uğradığı bir gece oldu" ifadelerini kullandı. Ekonomide yeni bir araç olarak 'Proje Kredileri'nin geleceğini duyuran Bakan Nebati, "Proje olarak verdiğiniz krediyi sıkı bir şekilde takip edeceğiniz bir mekanizma oluşturuyoruz. Biz kutsal olmayan ihtiyaçlara göre gerçekleştirilmiş, yeni eklemelerin de yapılabileceği, dünya örneklerinin alındığı ve içerideki dinamiklerin uyumunun sağlandığı bir model çıkardık" dedi.
#Nureddin NebatiGeçen hafta piyasaların gündemi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın pazartesi açıkladığı ‘döviz garantili TL mevduatı’ hesabı oldu. Tasarruf sahipleri yeni modele olumlu yaklaştı. Zamanla, tasarruf sahipleri daha aşina oldukça sistem oturacaktır. Para ve sermaye piyasalarında da önceki dengeler değişti, son günlerde yeni denge arayışı söz konusu.
#Döviz Garantili TL MevduatıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Beşiktaş’ta ödül törenine katılarak yaptığı konuşmada, "Son 19 yıldır ülkemizde ulaştırma bakanlığının 1 trilyon 150 milyar TL’lik ulaştırma altyapısı yatırımı yaptık. Bunların yüzde 80’inini devlet bütçemizden karşıladık” dedi.
#Adil KaraismailoğluKripto para birimleri yeniden yükselişe geçti. 1 hafta öncesinde 45 bin dolar seviyelerinde seyreden ilk sıradaki kripto para birimi Bitcoin, akşam 51 bin 951 doları gördü. Analist Aguilar hem Ethereum hem de Bitcoin'in yeni yılda görebileceği seviyeleri tahmin ederken, öte yandan IMF'den kripto paralar için önemli bir uyarı geldi.
#Kripto Para