Emekli zammı ve memur zammı için rakamlar belli oldu. Milyonlarca çalışan ve emekliyi ilgilendiren memur ve emekli maaşı zam oranları, temmuz 2022 enflasyon açıklamasının akabinde netlik kazandı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranını yüzde 4,95 olarak duyurmasıyla birlikte temmuz ayı maaşları, bayram öncesi zamlı olarak hesaplara yatırılacak. SSK, Bağkur, emekli sandığı gibi memur emeklileri de enflasyon açıklamasının akabinde zam oranını yakından takip ediyor. Peki, emekli ve memur zammı ne kadar oldu? İşte, TÜİK'in açıklamaları çerçevesinde yeni memur ve emekli maaş zamları
#MemurMemur emekli maaşı temmuz 2022 oranları ile yeni maaş tutarlarını belirledi. Minimum 2 bin 500 TL'lik bir artışın gerçekleşeceği emekli ve memur maaşı zammı ile 6 bin 500 TL seviyesinde seyreden en düşük memur maaşı, 9 bin lira seviyesine artış gösterecek. Bununla birlikte yüzde 41,85'lik enflasyon oranı artışının ardından 4 bin 289 TL olan en düşük emekli maaşı ise 6 bin lira dolaylarına yükselmiş olacak. İşte, emekli ve memur maaşı zam oranları hesaplama detayları
#Emekli MaaşıSSK, Bağkur, işçi emekli maaşı zammı ve memur maaşı zammı yüzde 41,85'lik enflasyon artış oranı sonrası netlik kazandı. Geçtiğimiz ay açıklanan enflasyon oranının akabinde, bu ay gelecek olan oranı da hesaba katacak olan milyonlarca emekli ve memur, maaş zammı için bu veriyi kullanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Kamu çalışanlarımızın emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40'ın üzerinde enflasyon farkı artışı zaten yapılacak" açıklaması ile birlikte yüzde 40 üzerinde bir zam beklentisi içerisine giren memur ve emekliler, yönünü bugün yapılacak olan açıklamaya çevirmişti. Peki, Memur ve Bağkur, SSK, işçi emekli maaşı zammı ne kadar oldu? İşte, o detaylar
#Memur MaaşıEnflasyon oranı saat kaçta açıklanacak sorusu, maaş artışına odaklanan yüz binlerce vatandaşın gündemindeki konu olmaya devam ediyor. Pek çok verinin yeniden değerlendirilmesinde öneme sahip olacak olan enflasyon oranı açıklaması, memur, emekli maaşı için de kritik bir öneme sahip olacak. Temmuz 2022 enflasyon oranı aynı zamanda pek çok şirketin çalışanlarına ara zam niteliğinde gerçekleştirdiği artış için de kılavuz niteliğine sahip olacak. Peki, temmuz 2022 enflasyon oranı ne zaman saat kaçta açıklanacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Enflasyon OranıDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretTekstil ve hazır giyim sektörleri, son iki yıldır daralma yaşıyor. Üretimde düşüş, maliyetlerdeki artış ve kur baskıları gibi nedenlerle istihdam kaybı da artış gösterdi. Öyle ki, 2022’de 1 milyon sınırını aşan hazır giyim ve tekstil sektöründe istihdam Haziran 2024’te 983 bine geriledi, temmuzda ise bu rakam 1 milyona geri çıktı. Ancak sektör eski günlerini aramaya devam ediyor. Sektör temsilcileri, 2025 yılında hem ihracatta hem de istihdamda düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Dünyada ise durum farklı değil. Sektör temsilcileri, “Herkes en yakın, en az adetle nerede üretim yapabilirim fikriyle yürüyor” diyerek durumu özetliyor.
#Özge ESENŞirketler 2025 bilançolarını hazırlıyor, içine asgari ücretteki zam beklentisini de dahil ediyor. Buna göre işverenlerin beklentisi asgari ücrete yüzde 25 zam yapılması yönünde ki, bu da yaklaşık 21 bin 250 lira anlamına geliyor. Benim tahminim ise 2025’te asgari ücretin yüzde 45 civarında artacağı yönünde. Bu da 24 bin 650 liralara çıkması demek. Bunun üzerine refah payı gelir mi, onu da yılın sonunda hep birlikte göreceğiz.
#Asgari ÜcretCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2025 yılında 17 bin 28 dolar olmasını beklediğimiz kişi başına gelirin 2027 yılına gelindiğinde 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması tahmin edilmektedir." dedi. Yılmaz, "Dünya ile kıyaslandığında, Türkiye ekonomisi bu zorlu koşulların üstesinden gelerek çok daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek kümülatif olarak yüzde 25,9 oranında büyüme kaydetmiştir. 2025 yılında ekonomimizin üretim ve talep yönüyle dengeli görünümünü koruyarak, net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının arttığı, sürdürülebilir bir yapıyla yüzde 4 oranında büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Güçlü yapısı ve yüksek büyüme oranlarıyla milli gelir büyüklüğümüz Cumhuriyet'in 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1,1 trilyon dolara ulaşmıştır." diye konuştu.
#Cevdet YılmazABD'de enflasyonun istenilen seviyeye ineceğine yönelik güven, açıklanan son verilerden alınan sinyallerle güçlenirken, iş gücü piyasasının beklenilenden hızlı soğuduğuna yönelik endişelerle artan resesyon endişeleriyle beraber para piyasalarındaki fiyatlamalarda 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi güç kazanmaya devam ediyor
#FedCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunuyor. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Mehmet ŞimşekKüresel piyasaların, para politikalarının yönü hakkında ipuçları aradığı Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda konuşan üç önemli merkez bankasının yetkilileri, faiz indirimine başlayacakları veya gelecek aylarda indirime devam edecekleri sinyalini verdi. Böylece başlıca merkez bankaları, 2022’de ‘yüksek enflasyonla mücadele’ adı altında başlayan sıkılaştırma sürecine son vereceklerinin işaretini vermiş oldu. Bu mesajlar sonrası uzmanlar, küresel ekonomi için enflasyonun tehdit olmaktan çıktığını, yeni önceliğin ise istihdam olduğunu söylüyor.
#FaizKüresel piyasaların, ABD ekonomisinin gidişatı ve para politikalarının yönü hakkında ipuçları aradığı Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu başladı. Dün Fed Başkanı Jerome Powell, dünyanın önemli merkez bankalarının yetkililerini buluşturan sempozyumda piyasaların merakla beklediği konuşmayı yaptı. Enflasyonda yukarı yönlü risklerin azaldığını vurgulayan Jerome Powell, “Para politikasını ayarlama zamanı geldi. Faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı verilere, görünüme bağlı olacak” ifadelerini kullandı.
#PowellGelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresine ilişkin "2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmekte olup, mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla son kez geçici vergi beyanname verme süreleri 27 Ağustos 2024 Salı günü sonuna kadar uzatılmıştır" açıklamasında bulundu.
#GibTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), madde fiyatlarıyla ilgili yanıltıcı sonuçların bazı çevrelerce manipülasyon aracı olarak kabul görmesi neticesinde, bilimsel açıdan TÜFE'ye eleştiri getiremeyen çevrelerin 143 temel başlık içinden "cımbızla" seçtikleri birkaç başlığa dair yanıltıcı beyanlarının devam ettiğini bildirdi.
#TÜİKCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik Kabine Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha evvel Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olma kararımızı açıklamıştık. Bununla ilgili somut adımımızı çarşamba günü atıyoruz. Meclis hukuk heyetimiz, 7 Ağustos tarihinde Lahey'de davaya müdahillik dilekçemizi Adalet Divanı'na teslim edecektir. Türkiye adına resmi başvurumuzu inşallah böylece yapmış olacağız" dedi.
#ErdoğanTicaret Bakanı Ömer Bolat "Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri katakulli ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Otomotivde de aynı sistemi getireceğiz" dedi. Bolat, Çin'den ucuza ürün getirenler için de kararların yakında açıklanacağını söyledi.
#GayrimenkulSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Haziran ayında biliyorsunuz aylık enflasyon 1.64 geldi. Yıllık enflasyon ise 3.8 puan azalarak 71,6 oldu. Temmuz ve Ağustos ayları geldiğinde göreceksiniz çok daha hızlı yıllık enflasyon gerileyecek. Temmuzda 60'lar civarına Ağustos'ta ise 50'ler civarına gerileyen bir enflasyon göreceksiniz. Tek haneli rakamlara ulaşıncaya kadar bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor" dedi.
#Cumhurbaşkanı Yardımcısı YılmazTürkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Yönetim Kurulu Üyesi ve Mercer Türkiye’nin CEO’su Dinçer Güleyin, haziran itibarıyla ara zam konusunda yaptıkları bir araştırmanın detaylarını Hürriyet İK için paylaştı. Araştırmanın sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 49.2’si çalışan ücretlerine temmuzda ara zam yapmayı planlıyor. Yapılması planlanan ara zam oranı ise ortalama yüzde 20. Peki iş dünyası ara zam konusunda ne düşünüyor? Taraflarına sorduk...
#Ara Zam