Şu anda akıllı telefon ve tabletlerimizde kullandığımız internet bağlantısına göre en az 10 kat daha fazla hız sunması beklenen 4.5G için geri sayım başladı. Bu yeni mobil iletişim teknolojisi Türkiye’de bulunan ve bir çok kez tartışma kosunu olan baz istasyonu sayısını 3 yılda 100 binden 130 bine çıkarması bekleniyor.
#Telekomünikasyon Ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları Ve Sektörel Araştırmalar DerneğiTürkiye’nin partner ülke olduğu Almanya Hannover’deki CeBIT 2011’de sektörü değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “92 firmamızla buradayız. Nietzsche, ‘Dağa en kestirme yol tepeden tepeyedir. Fakat onun için de uzun bacak ister’ diyor. Bugünün dünyasında uzakları yakın kılan, ‘uzun bacak’, bilişim sektörüdür” dedi.
Teknoloji Bilgilendirme Platformu tarafından Trabzon'da baz istasyonları ve cep telefonlarının insan sağlığına etkileri konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda cep telefonlarının kalbin üzerinde taşınmasının zararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Tunaya Kalkan'ın, kendi cep telefonunu gömlek cebinden çıkarması dikkat çekti.
Türkiye’de mobil iletişim üzerindeki vergi yükünün yüzde 44 olduğunu söyleyen London School of Economics Öğretim Üyesi Prof. Leonard Waverman, Özel İletişim Vergisi ve Hazine payı gelirinin 3.7 milyar dolar olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "Hazine aynı geliri KDV üzerinden alsaydı, bu yükte 1.1 milyar dolarlık azalma gerçekleşirdi. Kişi başına gelir de 16 dolar artardı" dedi.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, son dönemlerde dinlenme ve izlenme konusunda toplumda paranoya meydana geldiğini söyledi ve "İşte ’beni dinliyorlar, izliyorlar’ deniliyor. Belki bunun da etkisiyle birçok kuruluş, hatta kişi Jammer veya karıştırıcı cihazlar kullanmaya başladı. Haberleşme hürriyetine zarar veriliyor" dedi.
Cep telefonu icat olduğundan beri en çılgın pazarlardan biri olarak dikkat çeken Türkiye’de ’cep telefonu değiştirme süresi’ neredeyse 2 aya indi. Teknolojiye meraklı Türk vatandaşlarının cep telefonuna aşırı ilgisi ’cep telefonu pazarında’ faaliyet gösteren şirketlere de yüksek performans olarak yansıyor.
Bilişim sektöründeki sivil toplum kuruluşları, 3. nesil iletişim (3N)ihalesi kapsamında bir operatöre tek bir lisansın devrinin bu alanda rekabeti sağlamaya yetmeyeceğini bildirerek, Telekomünikasyon Kurumu'nun en kısa sürede diğer frekansların devrini de yaparak pazarı adil hale getirmesini istediler.