Genel Kurul’da bu hafta casusluk suçunun yeni tanımını da içeren yargı paketi görüşülecek. Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürü Mehmet Ökmen, “etki ajanlığı tanımlanıyor” eleştirilerine “Siyasi eleştiriler bu kapsamda değil. Öncelikli şart bir suç olması” yanıtını verdi.
#Genel Kurul9’uncu Yargı Paketi’ne ek düzenlemeler içeren 23 maddelik yeni torba yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklife göre, son dönemde MOSSAD ajanlarının Türkiye’deki eylemleri nedeniyle TCK’ya “Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlığıyla yeni suç eklenecek.
#TckMeclis, iki aylık aranın ardından yeni yasama yılına yarın başlıyor. Gündemde, Öğretmenlik Meslek Yasası, tüketicinin korunması teklifi, kadının soyadı düzenlemesini de içeren 9’uncu Yargı Paketi öncelikle ele alınacak. Yapay zekâyla ilgili de araştırma komisyonu kurulacak.
#MeclisTBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen birleşim sırasında tansiyon rahatsızlığı yaşadı. Birleşime ara verilirken, aranın ardından TBMM yeniden toplandı. Karaca, 17 Temmuz Çarşamba günü saat 14.00'da toplanmak üzere birleşimi kapattı.
#TBMMSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
#Sokak KöpekleriAK Parti’nin kapalı grup toplantısının ardından imzaya açılan “sahipsiz sokak hayvanları” düzenlemesinde milletvekilleri ikiye bölündü. Bazı vekiller ‘uyutma’ seçeneğine “sorunun çözümü için tek çare” olarak bakarken, bazıları ise buna itiraz etti.
#AK PartiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te Gece Görüşü programında Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yılmaz, "Haziranla dezenflasyon dönemine gireceğimizi düşünüyoruz. Eylüle geldiğimizde rakamın epey gerilediğini görmüş olacağız. Yıl sonu MB'nın yüzde 38 gibi bir tahmini var. Biz de onu esas alıyoruz. Gelecek yıl ise yüzde 20'nin altını göreceğimizi öngörüyoruz. Kalıcı fiyat istikrarı sağlayacak olan tek haneli rakamları 2026'da yakalayacağımıza inanıyoruz" dedi.
#Cevdet YılmazKamuoyunun yakından takip ettiği sokak hayvanlarıyla ilgili süreçte son viraja giriliyor. AK Parti, sokak hayvanları konusunda ilgili kişilerle yaptığı görüşmeleri tamamlayarak hazırladığı raporun ardından yasa teklifini yazmaya başladı.
#Sokak HayvanlarıSokak köpeklerinin barınaklarda toplatılması, 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin de uyutulması yönünde çalışma yapıldığı haberleri, büyük tartışmalara neden oldu. Bir tarafta ‘çocuklar sokaklarda tehlikede, sokak köpekleri uyutulsunlar’ diyenler, bir tarafta ‘kısırlaştırılıp yaşatılsınlar’ diyenler var. Hürriyet konuyu daha önce manşetine taşımıştı. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Alpak, malzeme ve yer desteği sağlanırsa 300 öğrenci ile köpekleri kısırlaştırarak sorunu 5 yıl içinde çözebileceklerini söylemişti.
#Sokak KöpekleriMeclis Genel Kurulu, enflasyonist ortamda fırsatçılık yaparak fahiş fiyat oluşturan stokçulara yönelik cezaları artıran torba yasa teklifini bu hafta görüşüyor. Uzmanlar yeni düzenlemenin en önemli farkının, üretici ve tedarikçi gibi zincirin ilk halkasındaki işletmelere de kapatmaya kadar varan cezalar getirilmesi olduğuna işaret ediyor.
#TBMMTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) verdiği uzun aranın ardından yeniden mesaiye başlıyor. Meclis açıldı mı, ne zaman açılacak? sorusu da gündemi takip eden vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 31 Mart yerel seçimleri ve bayram nedeniyle çalışmalarına yaklaşık 1.5 ay ara veren TBMM’de gündem yoğun. Meclis’te görüşülmesi beklenen konular arasında enerji, turizm gibi alanlar yer alıyor. Peki, Nisan ayı TBMM açıldı mı? İşte Meclis gündemi 16 Nisan 2024!
#TBMM31 Mart yerel seçimleri ve bayram nedeniyle çalışmalarına yaklaşık 1.5 ay ara veren TBMM, salı yoğun gündemle yeniden açılıyor. Çarşamba günü grup toplantıları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da seçimlere ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapması bekleniyor.
#Meclis2. yeni Torba Yasa maddeleri son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Meclis’te bütçe görüşmeleri devam ederken torba yasa son durum gündemdeki yerini koruyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçe görüşmeleri sona ererken gözler Torba yasa çalışmalarına çevrildi. Bütçe görüşmeleri öncesinde Torba yasanın ilk bölümü olan 43 maddelik teklif Genel Kurul tarafından onaylanmıştı. 86 maddeden oluşan torba yasada ikinci görüşmeler Meclis’te bütçe çalışmalarının sona ermesiyle başlayacak. TBMM ara vermeden torba yasa maddelerini ele alacak. Taşeron işçiye kadro, kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, çalışan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine ikramiye ödenmesi, Bağkur prim eşitleme diğer ekonomik adımlarda atılacak konuların gündeme gelip gelmeyeceği 2. görüşmelerde ele alınacak. Bütçe görüşmelerinin 25 Aralık’ta sona ermesi beklenirken Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifleri Meclis’te görüşülmeye ara vermeden devam edecek. Torba yasa maddeleri düzenlemeler yapıldıktan sonra TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek ve onay çıkması durumunda Resmi Gazete’de yayınlanacak. Peki Torba yasa maddeleri neler? Torba yasa ne zaman çıkacak, Meclis’ten geçti mi? İşte, Torba yasa 2023 son durum!...
#Torba Yasa Maddeleri Neler