Ülkemizde pek çok tarihi saraylar bulunmaktadır. O saraylardan biri de Tefkur Sarayı'dır. Tefkur Sarayı en çok araştırılan tarihi saraylardan biridir. Tefkur Sarayı internette ve diğer kaynaklardan da araştırılmaktadır. Peki, Tefkur Sarayı nerede? Tefkur Sarayı tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte Tefkur Sarayı'na dair tüm bilgileri sizler için derledik.
#Tefkur Sarayı Nerede?İstanbul'da bulunan Blaherne Sarayı kompleksinden günümüze kalan tek saray olan Tekfur Sarayı, Fatih İlçesi sınırları içerisinde kalan Edirnekapı semtinde yer alıyor. Bizans imparatorlarının 12. yüzyıldan itibaren kullandıkları imparatorluk sarayı Blahernai’nin bir parçası olarak uzun bir süre varlığını sürdürdü.
#Blaherne Sarayıİmzam haline gelmiş bir cümlem vardır: “İstanbul’da yaşamayın, İstanbul’u yaşayın!” Yıllardır bıkmadan usanmadan tekrarlıyorum. Çünkü bu şehir hâlâ izini bulamadığımız, göz önünde duran ama kıymeti fark edilmeyen adreslerle dolu. Gelin bugün birkaçını birlikte dolaşalım. Size içinde hem yenilerin hem eskilerin olduğu bir rota hazırladım. Şehrin yedi tepesinden birine; Edirnekapı’ya gidiyoruz. Semt, Tekfur Sarayı’nın açılmasıyla yeni bir müzeye de kavuştu.
#EdirnekapıHenüz birkaç hafta önce ziyarete açılan Tekfur Sarayı başarılı bir restorasyonun ardından çağdaş müzeciliğin İstanbul’daki öncülerinden biri olacağını hissettiriyor. Tekfur Sarayı’na çok yakın bir müze olan ve muhteşem Bizans mozaiklerini yakından görme fırsatı tanıyan Kariye Müzesi’ni gezdikten sonra sadece birkaç dakika yürüme mesafesindeki Tekfur Sarayı’na gelerek Bizans’a ait günlük yaşamı, tarihi çinilerin üretim süreçlerini, tarihi cam, çini, çanak ve çömlek eserlerini çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde görebilirsiniz.
#Tekfur SarayıAsırlardır dilden dile gelen 'Yedi Tepeli İstanbul' cümlesi ne anlama geliyor? Nerede bu 7 tepe? İstanbul denilince ilk akla gelen şeylerden biri şüphesiz İstanbul‘un Yedi Tepesi’dir. İstanbul Belediyesinin logosunun da üzerinde bulunan, şairlerin şiirlerine konu olmuş bu yedi tepe nerede biliyor musunuz?
#İstanbulGeçtiğimiz yıl helikopterle İstanbul’un 330 derece panaromik fotoğrafını çeken Orhan Durgut bu yıl da İstanbul Boğazı’nın tamamını tek bir fotoğrafa sığdırdı. Eşi Fatma Durgut ile birlikte çalışan Orhan Durgut, Zincirlikuyu Mezarlığı’nın arka tarafından, yerden iki bin fit (606 metre) yüksekte helikopterle havada sabit durup 30’ar derecelik dönüşlerle 300 derecelik bir panaromik fotoğrafla tüm boğazı görüntüledi.
Fransızlar görkemi ifade etmek istediklerinde "C’est Byzance", yani "Bizans gibi" derler, bizde ise bilinen Bizans’ın sadece entrika kısmıdır. Bizans tarihteki en önemli ve en uzun sürmüş imparatorluklardan biri, akla ilk getirdiği de bugün bile görkemini koruyan İstanbul. İÖ 660 yıllarında şehrin ilk kurucusu olarak Byzas’ın adı geçiyor.