Çocuğunuzun gelişimini yakından takip ediyor, adeta gözünün içine bakıyorsunuz. Peki hiç ayak izlerine baktınız mı! Ya da bir çift ayakkabının teki tam olup, diğeri biraz sıktığında bunun altında ortopedik bir sorun yatabildiğini düşündünüz mü? Çocuklarda bir bacağın diğerine göre kısalığının (uzuv kısalığı) yaygın görülen bir sorun olduğunu, ancak özellikle 2 cm’in altındaki kısalıkların dikkatli bakılmadıkça fark edilemeyebildiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp, konu hakkında açıklamalar yaptı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukBoy uzatma ameliyatları son yıllarda estetik amaçlı tercih edilmeye başlandı. Çok yüksek maliyetli olan ve ciddi risklerle birlikte gelen ameliyatı daha uzun olmak isteyen herkes yaptırabiliyor. Bu ameliyatı olanlardan biri de Hollywood'tan bir aktör. Hem söz konusu aktörün yaşadıklarını kendi ağzından aktardık, hem de boy uzatma ameliyatı yapan cerrahların görüşlerini derledik
#SağlıkBir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaSkolyoz ergen-genç kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Skolyozu olan bir çocuğun çanta taşıması artışa neden olabilir. Yanlış yatma, oturma, ders çalışma postürleri skolyozu artırıcı etki gösterebilir" dedi.
#SkolyozOsteoporoz diğer adıyla kemik erimesinin vücuttaki kemiklerin zayıflamasına ve daha kırılgan hale gelmesine sebep olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Kemik suyu tüketmek, özellikle de yemeklerde kemikli etin kullanılması kemik sağlığına yararlı olacaktır” dedi.
#Kemik SuyuYaşı 35’in üzerinde olan, diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan anne adayları yüksek riskli gebelik sınıfında yer alıyor. Ancak hamile kalmadan önce doktor kontrolünde alınacak önlemlerle olası tehlikeler elenerek, anne ve bebeğin sağlıklı kalması sağlanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, riskli gebeliklerin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Riskli GebelikSovyetler Birliği’nin çöküşü sonrası batı tıbbında yepyeni bir ufuk açılmıştır. Batı tıbbı İlizarov ile tanışma olanağına kavuşmuştur. İlizarov isimli rus ortopedistin yaklaşık 40 yılda geliştirdiği şaşırtıcı yöntemle kemiklerin10-15 cm ye kadar uzatılması, düzeltilmesi çok zor şekil bozuklukları ve kırıkların tedavisi mümkün olmuştur.