Türk Dil Kurumu (TDK) bazı kelimelerin yazılışını değiştirdi. TDK değişen Türkçe kelimeler de bu doğrultuda gündemdeki yerini aldı. Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gidildi. Kelimelerin yeni yazılışının değişmesiyle birlikte Yeşilzeytin, Unvan, Çiğ börek, Doğubeyazıt ve Kayyum gibi kelimelerin yeni yazılışı bu bağlamda araştırılmaya başlandı. Peki, TDK değişen kelimeler hangileri? İşte TDK yazılışı değişen kelimeler…
#Türk Dil KurumuTürk Dil Kurumu (TDK) 1945’ten beri yayımladığı ‘Türkçe Sözlük’ün 12’nci baskısında pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Kayyum - kayyım, Doğubeyazıt da Doğubayazıt oldu mesela. Eski baskıda yer alan ve cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle itiraz edilen; kirli, müsait, serbest gibi bazı kelimeler de yeni baskıdan tamamen çıkarıldı. Ancak en çok tartışılan değişiklik, “Türkiyeli” kelimesinin sözlüğe eklenmesi oldu. Kurumun, “Türkiyeli” kelimesi için, “Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse” tanımını uygun görmesi sosyal medyada büyük tartışmalara neden olurken, TDK tartışmalar sonrası kelimeyi sözlükten çıkardı. Tarihçi-yazar İlber Ortaylı ‘Türkiyeli’ kelimesinin -şimdi çıkarılmış olsa bile- sözlüğe girmesini ‘edepsizlik’ olarak yorumlarken, “Ben Türkiyeli değil, Türk’üm” diyor. Dilbilimciler Necmiye Alpay ve Feyza Hepçilingirler ise konuya ‘sözlük bilimi’ açısından yaklaşıyorlar.
#Türkçe Sözlükİlginç kelimelerden biri olarak Gülzar ön plana çıkıyor. Aynı zamanda isim olarak da ifade edilmesi ile beraber bu yapı üzerinden belli bir anlama sahiptir. Peki Gülzar ne demek, ne anlama gelir? Gülzar kelimesinin TDK sözlük anlamı konusunda detayları derledik.
Arapça kökenli bir sözcük olan nispi, nispet kelimesinden türetilmiştir. Nispet oran ve uyum anlamına gelirken nispi sözcüğü göreceli demektir. Kişiden kişiye göre değişen, matematiksel ve bilimsel bir kesinliği bulunmayan tüm olgular nispi olarak nitelendirilir. Gözleme ve tahmine dayalı kişisel çıkarımlar için de aynı kelime kullanılır. Nispi ne demek, ne anlama gelir? Nispi kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir? Örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
Dil devriminden sonra literatüre giren özveri kelimesi, öz ve veri sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Türkçe bir kelime olan özveri, başkasının iyiliği ya da menfaati için kendi çıkarlarından vazgeçmek anlamına gelir. Çevresindeki insanlar için fedakarlık yapmaktan çekinmeyen insanlar ise özverili olarak nitelendirilir. TDK’ya göre Özveri nasıl yazılır? Özveri kelimesinin doğru yazımını örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Nasıl YazılırDilimize Arapçadan geçmiş olan med kelimesi yükselmek anlamına gelir. Cezir kelimesi ise alçalma ve çekilme demektir. Bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşan med cezir sözcüğünün Türkçe karşılığı gelgittir. Bir doğa olayı olan med cezir, ayın etkisiyle suların yükselip alçalması manasına gelir. TDK’ya göre Medcezir nasıl yazılır? Ayrı mı yoksa bitişik mi? Medcezir kelimesinin doğru yazımını örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Nasıl YazılırDilimize Latinceden geçmiş olan motto, zaman içerisinde anlamı değişen kelimeler arasında yer alıyor. Antik Roma'da yalan, boş söz ve palavra anlamına gelen motto sözcüğü, günümüzde farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Orijinal dilinde ''muttum'' şeklinde yazılan kelime Avrupa dillerine ''mutto'' ve ''motto'' şeklinde geçmiştir. TDK'ya göre Motto kelimesinin anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Motto Ne Demek?