UTTS kimlere zorunlu sorusu birçok araç sahibi tarafından sorgulanıyor. Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uygulaması için son tarih yaklaşıyor. Türkiye genelinde 8 milyon ticari araca uygulanması planlanan UTTS kapsamında Mükellefler ve Yetkili Taşıt Montaj Servisleri tarafından verilen TTB sipariş sayısı 1 milyonu geçti. Taşıt Tanıma Sistemi hangi araçlarda zorunlu? sorusu da bu sebeple merak edilmeye başlandı. Peki, Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu, ne zamandan itibaren geçerli? İşte UTTS son tarih bilgisi!
#Taşıt Tanıma SistemiDarphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında sistem ekipmanının temin işinin İsrailli bir firmaya değil, İstanbul Bilişim Vadisi'nde bulunan yerli bir firmaya verildiğini, UTTS kapsamındaki hiçbir yazılım süreci, veri depolama hizmeti veya donanım temininin İsrailli bir firma tarafından gerçekleştirilmediğini bildirdi.
#DarphaneHazine ve Maliye Bakanlığınca akaryakıt piyasasının takibi amacıyla devreye alınacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamına, 1 Temmuz 2025'ten itibaren satılacak sıfır taşıtlar da dahil edildi. Buna göre vergi mükellefleri taşıtlarına 31 Aralık tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırması zorunlu tutuldu. Ayrıca akaryakıt istasyonlarına taşıtların plakalarını tanıma amacıyla UTTS kurulacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıAKARYAKITTA taşıt tanıma teknolojisininin öncü markalarından Turpak’ın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Etiz, 8 milyon aracı ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçiş kapsamında bilgiler verdi.
#Alper ÖnkolTasarruf paketi bu hafta Meclis’te görüşülecek. Geçen cuma günü TBMM’ye sunulan 32 maddelik yasa teklifiyle, taşıt kanunda yer alan taşıtların ekonomiye kazandırılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bu araçların tasfiyesi ve satışı ile ilgili özel bir yetki veriliyor. Taşıt satışı ihale yasasından muaf olacak.
#İhaleHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yılbaşından itibaren vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini belirterek, "Sistemin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu sayede usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak." dedi.
#Hazine Ve Maliye BakanıUlusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) gelecek yıldan itibaren vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu hale gelerek, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan yıllık yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybının da önüne geçecek.
#AkaryakıtDarphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla 1 Ocak 2025’te zorunlu hale getireceği ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) ilişkin olarak UTTS Taşıt Montaj Firmalarına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
#AraçAkaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamalarının ve vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hayata geçireceği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için geri sayım sürüyor.
#Ulusal Taşıt Tanıma SistemiAkaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, araçları otomatik olarak tanıyan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni hayata geçiriyor. Yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, manuel plaka girişlerine izin vermeyerek usulsüz fatura kullanımını sonlandıracak.
#Akaryakıt1923 yılında Türkiye’deki faaliyetlerini başlatan Shell, Cumhuriyet’in 100. yılı ile birlikte markanın Türkiye’deki 100. yılını da kutluyor. Bu kapsamda, dün İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen Shell markasının Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, ikinci yüzyılda da Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceklerini, “Şimdiye dek olduğu gibi, ikinci yüzyılımızda da Türkiye için üretmeye, ülkemizin gelişimine güç katmaya kararlıyız” sözleriyle aktardı.
#ShellHazine ve Maliye Bakanlığı'nca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2023-2025 döneminde uygulanacak 44 maddelik eylem planı kapsamında, Hal Kayıt Sistemi'nin, Çiftçi Kayıt Sistemi ve diğer mali elektronik uygulamalarla entegrasyonu sağlanacak, ticarete konu ürünlerin takibi için Ürün Takip Sistemi kurulacak, kira sözleşmelerinin e-Devlet kapısı üzerinden düzenlenmesi sağlanacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıSon kayıtdışı ekonomi planına göre, kira sözleşmeleri e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak ve Türkiye Gayrimenkul Bilgi ve Değerleme Sistemi kurulacak. Eylem 2024 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek. Plana göre uzaktan çalışma modelleri başta olmak üzere yeni çalışma modellerine yönelik mevzuat gözden geçirilerek, gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.
#Kira SözleşmeleriÖnümüzdeki günlerde Togg’un yollara çıkmasıyla birlikte aracın nerede, ne kadar zamanda şarj edileceğine yönelik yeni bir uygulama devreye girecek. EPDK, Togg için ŞarjetTR uygulamasını geliştirdi. 1 Ocak 2023’te devreye alınması planlanan uygulama ile randevu alınabilecek, hızlı ve yavaş şarj seçenekleri olacak. Cep telefonuna indirilecek uygulama ile yola çıkıldığında yol boyunca şarj istasyonları tek tek gösterilecek.
#TOGGEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK) sektör temsilcileriyle yapılan toplantıya ilişkin, "Dağıtıcı- bayi marjlarında formülasyona aykırı hareketlerin tespit edilmesi halinde tüketicilerin mağdur edilmesinin engellenmesi için EPDK’nın tavan fiyat uygulama yetkisi kanunen bulunmaktadır. Bugünkü toplantıda fiyat oluşumlarında bayi ve dağıtıcı oranlarına ilişkin son verileri de değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen satış fiyatlarında makul olmayan kar artışları tespit etmeleri halinde 'tavan fiyat' uygulamasının yeniden gündeme gelebileceğini hatırlatmıştır" açıklaması yapıldı.
#EPDK