Tarihi haberleri sayfasında Tarihi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 224349 Tarihi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yılının dünya tarihinin en sıcak yılı olabileceği konusunda uyardı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, “Bu, küresel sıcaklık kayıtlarında yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor” dedi.
#ABM.Ö 8. yüzyılda kurulan Yunan medeniyeti, küçük şehir devletlerinden oluşuyordu. Merkezi yönetime sahip olan devlet önce aristokrasi sonra demokrasi ile yönetilmiştir. Yunan medeniyetinin en önemli özelliklerinden biri, demokrasi ile yönetilen ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Halk soylular ve köleler olarak ikiye ayrılsa da herkes yargı önünde eşitti. Yunan medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Yunan Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Tarihe özel bir merakı olan kişiler çok okuyarak bu alanda kendilerini geliştirmektedirler. Ancak öyle tarihi olay ve olgular vardır ki, bunları bilmek ve öğrenmek genel kültürün bir parçası kabul edilir. Günümüze kadar etkili olabilmiş büyük medeniyetler hakkında asgari düzeyde bilgi sahibi olmak gibi. İşte, Roma medeniyeti nerede kurulmuştur, Roma medeniyetinin özellikleri, Roma uygarlığının tarihi ve önemli eserleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Roma Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Yeme-içme dünyasında asırlık markalar; 50 yılı geride bırakan işletmeler var. Ancak geçen ay Özkonak Lokantası kapandı. Bu vesileyle geleneğin mühim olduğu sektörde kuşaklardır aynı yemekleri, pastaları yapan ve bir yandan da yenilenen işletmeleri hatırlayalım...
#Yeme“Martılarla bir yolculuk, mavi-beyaz bir mutluluk Paşabahçe vapurunda...” Bir dönem adına şarkılar yazılan Paşabahçe vapuru, Beykoz sahilinde jilet olmayı bekliyordu. Ancak daha yüzecek günü varmış! Vapur, suya indirilişinin 70’inci yılında restore edilip tekrar sefere başlayacak.
#GazetehaberleriBursa’nın Mudanya ilçesinde bulunan Aziz Yuhanna (Saint John) Kilisesi, apart otel yapmak için izin alamayan sahibi tarafından 2015 yılında 1 milyon dolara satışa çıkarılmasına rağmen alıcı bulamadı. İmar planlarında 'bahçeli ev' olarak görülen 600 yıllık bina, 6 yıldır yeni sahibini bekliyor.
#Mudanyaİzmir'in Konak ilçesindeki Antik Roma'dan kalma yaklaşık 2 bin yıllık İpek Yolu'nun üzerine her hafta pazar kuruluyor. Bunun yanında kalıntıların üzerine park edilen araçlar sebebiyle yolun birçok noktasında, çökmeler meydana geldiği görüldü. Bölgenin bir an önce koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Engin Berber, "Ülke olarak bir hazinenin üzerinde oturuyoruz ama bu hazineyi gelecek kuşaklara aktarmakta sıkıntı yaşıyoruz" dedi.
#İpek YoluKırıkkale’de tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu Selçuklu yadigarı Çeşnigir Köprüsü ve Kanyonu, eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini cezbediyor. Doğal güzelliğiyle ziyaretçi akınına uğrayan köprü havadan görüntülendi.
#KöprüBatman'da, Ilısu Barajı nedeniyle su altında kalan 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesinin son hali görüntülendi. Hasankeyf’i son kez görmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son yağışlarla su seviyesinin 90 metreye yükseldiği baraj gölü kıyısında tekneler için limanların yapımı da sürüyor.
#BatmanOsmanlı Devleti'nin dokuma sanayisinin ilk fabrikalarından olan ve 1843 yılında "Hereke Fabrika-i Hümayunu" adıyla kurulan dokuma fabrikasında, Topkapı Sarayı'nda kutsal emanetlerin bulunduğu Has Oda için halı dokunması için hazırlıklara başlandı.
#Topkapı SarayıMardin'in Dargeçit ilçesinde 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak bulundu.Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı'nın da aralarında yer aldığı 25 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'in Dargeçit içesinde, 4 steli bulunan neolitik döneme ait tapınak gün yüzüne çıkarıldı. Kırsal Ilısu Mahallesi'nde "Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar" kapsamında Mardin Müze Müdürlüğünce 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışması devam ediyor.
#Mardin"Medeniyetler şehri" olarak anılan ve birçok kültürel zenginliği içerisinde barındıran Hatay'ın merkez Antakya ilçesinin tarihi sokaklarında yer alan 200-250 yıllık, taş ve ahşaptan yapılmış eski evler, kentin tarihini yaşatıyor. <br> <br> ANADOLU AJANSI
#HatayErzurum'un Tortum ilçesine bağlı Kireçli Mahallesi arazisinde bulunan çukurların kapatılması için çalışma yapan belediye ekipleri, toprak altında koç başlı mezar taşları ve üzerinde yazılar bulunan su taşı buldu. Taşların M.Ö. 600'lü yıllarda yaşayan İskit Türkleri'ne ait olabileceği belirtildi.
#ErzurumDiyanet hac fiyatları 2025 bilgisi ve ek kontenjan kayıtları, hacı adaylarının gündeminde yer almaya devam ediyor. Kutsal topraklara gitmeyi bekleyen hacı adayları, hac sonuçlarına göre kesin kayıt işlemlerini 15 Kasım tarihinde sona erdi. Bir sonraki aşamada kesin kayıt sürecinde hac boş kalan kontenjanlar için hac ek kayıtlar 2025 alınacak. Ayrıca 2 kişilik oda hac konaklama ücreti 28.500 SAR olacak. Hac ek kontenjanlarla kayıtlarını gerçekleştirecek olan vatandaşlar, hac ücretleri ve kayıtların nasıl yapılacağını Diyanet'in yayımladığı kılavuz ile öğrenebilecekler. Peki, Peki, 2025 hac parası ne kadar oldu? Hac ek kontenjan 2025 ne zaman açıklanacak, 2. kayıtlar başladı mı? İşte, hac ek kayıt tarihi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Hac Ek Kontenjan 2025Pastırma yazı yani pastırma sıcakları kasım ayında hava sıcaklıklarının düşmesiyle beraber gündeme geldi. Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle, son yıllarda birçok hava olayının değiştiğini ve halk arasında pastırma yazı olarak da bilenen hava olayının etkilendiğini açıklıyor. Sonbaharın ortasında, birkaç gün süren pastırma sıcakları havanın mevsim normallerine göre aniden ısındığı dönem olarak adlandırılıyor. "Sonbaharda havaların soğumasının ardından yaşanan güneşli sıcak günler" anlamına gelen ve "pastırma sıcaklıkları" tarihleri de son yıllarda değişmeye başladı. Peki, 2024 pastırma sıcakları ne zaman, hangi ayda başlıyor? Kasım sıcakları başlayacak mı? İşte, pastırma yazı 2024 tarihi hakkında bilgiler.
#Pastırma Yazı 2024Yarın okullar tatil mi, okul var mı 18 Kasım Pazartesi günü öncesi ara tatilin son gününde gündeme geldi. 9 günlük ara tatilin sonuna gelindi. Ara tatil ne zaman bitecek, okullar ne zaman açılacak? Kasım ayı ara tatilinde sona yaklaşılmasıyla birlikte öğrenciler ve veliler merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Mili Eğitim Bakanlığı tarafından 2024 - 2025 Dönemi Çalışma Takvimi'nde tatil tarihleri net bir şekilde belirtiliyor. Merak edilen tatil tarihlerini haberimizde derledik. Peki, Kasım ayı ara tatili ne zaman bitecek? 2024 - 2025 yarıyıl ve yaz tatili ne zaman? İşte merak edilip araştırılan soruların cevabı...
#OkullarALES sonuçlarının açıklanacağı tarih için geri sayım başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 2024 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2024-ALES/3) 17 Kasım Pazar günü yapıldı. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen 2024-ALES/3, 81 ilde, 92 sınav merkezinde, 486 bina ve 6 bin 760 salonda uygulandı. Sınavın ardından ALES temel soru kitapçığı ile cevap anahtarının yüzde 10'u erişime açıldı. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. ALES puanı hesaplama işlemlerine başlayan adaylar bir yandan da ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusunun yanıtına yoğunlaştı. ÖSYM yayınladığı takvimde ALES sınav sonuçları tarihini duyurdu. Peki, ALES puanı nasıl hesaplanır? İşte, o konular hakkında tüm bilgiler.
#ALES Puanı Hesaplama2024 ALES soruları ve cevap anahtarı görüntüleme ekranı erişime açıldı. Ölçe, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (2024-ALES/3), 171 bin 640 adayın katılımıyla 17 Kasım Pazar yapılacağını açıkladı. Sınav sonrası ALES sınav soruları ve cevapları ÖSYM tarafından yayınlandı. ALES sonuçları ise ÖSYM takvimine göre 6 Aralık 2024 tarihinde ilan edilecek. İşte, ALES soru ve cevapları görüntüleme ekranı ve ALES sınav sonuç tarihi ve konu hakkında bilgiler.
#ALES Soru Ve Cevapları 2024ÖSYM tarafından 3 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı sonuçları için bekleyiş devam ediyor. Sınava giren adaylar “YDS 2 sonuçları ne zaman açıklanacak?” sorusunun cevabını merak ediyor. YDS ,Almanca, Rusca, İspanyolca, Arapça, İtalyanca, Fransızca,Yunanca, Bulgarca, Farsca gibi bir çok dilden YDS yapılmaktadır. İşte YDS 2 sonuçları açıklanma tarihi!
#YDS 2Üç aylar başlangıç tarihi 2025, yılın son ayları ile beraber Müslümanların gündemine geldi. Receb, Şaban ve Ramazan aylarını içinde barındıran mübarek üç aylar tarihleri Diyanet dini günler takvimi ile açıklandı. Müslümanlara dini hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunan üç ayların son ayı olan Ramazan'da ise oruç ibadetlerini ihya edilecek. Diyanet takvimine göre bu sene üç ayların ilki Receb ayı ocak ayında başlayacak. Peki, üç aylar ne zaman başlıyor? Recep ayı hangi tarihte? İşte, Diyanet dini günler takvimi ile üç aylar başlangıç tarihi ve ayrıntılar.
#Üç Aylar Ne Zamanİstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulBağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulA Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup 5. maçında Galler ile golsüz berabere kaldığı karşılaşmanın son anlarında penaltı kaçıran Kerem Aktürkoğlu, Portekiz basınında geniş yer buldu.
#Uluslar LigiArkeologların 19'ncu yüzyılın sonlarında keşfettiği Antik Mısır mumyaları o günden bu yana merak uyandırıyor. Mumyalama işlemlerinden tabutlardaki süslemelere pek çok detay, mumyaların basit birer tarihi eserden fazlası olduğunu çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Son olarak ABD'de yapılan bir keşif, 3.000 yıllık bir gizemi aydınlatırken mumyalama sürecine dair hiç bilmediğimiz detayları da gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#SeyahatYetimhanede büyüyen bir kadının annesini bulmak için çıktığı yolculuğu anlatan ‘Gündüz Apollon Gece Athena’, 37. Tokyo Film Festivali’nin ‘Asya’nın Geleceği’ bölümünde En İyi Film ödülüne layık görüldü. İzleyiciyi Side’nin tarihi dokusunda fantastik bir dünyaya götüren yapımı, yönetmeni Emine Yıldırım’la konuştuk.
#Uygar TaylanMike Tyson ve Jake Paul arasında uzun zamandır beklenen maç nihayet sona erdi. 8 raunt süren karşılaşmayı puan farkıyla kazanan YouTube fenomeni Paul oldu. Ancak 58 yaşındaki Tyson ile 27 yaşındaki Paul’un rölantide geçen karşılaşması Amerikan ve İngiliz medyasında ağır eleştiriler aldı.
#Mike Tyson1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat DönemiŞehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıÖğretmenler Günü öncesi geri sayımda sona yaklaşıldı. Özellikle ara tatilin bitiyor olması ve Kasım ayının sonuna yaklaşılmasıyla birlikte öğrenciler merak içerisinde "Öğretmenler günü ne zaman, hangi gün kutlanacak?" sorusunun cevabını araştırıyor. Peki, bu yıl Öğretmenler Günü hangi güne denk geliyor? Öğretmenler Günü ne zaman kutlanır? Merak edilen soruların cevabını ve Öğretmenler Günü tarihçesini haberimizde derledik. İşte merak edilen detaylar...
#Öğretmenler GünüAçıköğretim lisesi sınav günleri ve oturum saatleri, yaklaşan sınav dönemi ile araştırılıyor. MEB AÖL ilk dönem sınav giriş belgesi ve sınav tarihi 2024, sınav takviminin yaklaşmasıyla beraber öğrenciler tarafından mercek altına alındı. Kasım ayının gelmesiyle, lise eğitimlerini açıktan devam ettiren öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak AÖL sınavlarını beklemeye başladı. Yeni eğitim öğretim yılında toplam üç sınav düzenlenecek. İlk sınavlar ise aralık ayında yapılacak. Öte yandan MEB Açık lise ders geçme notu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen yönetmelikle açıklandı. Peki, AÖL sınavları ne zaman? AÖL sınav yerleri belli oldu mu, açık öğretim lisesi sınav giriş belgesi yayınlandı mı? İşte, ayrıntılar.
#AÖL Sınav Yerleri32. dönem POMEM başvuru tarihi için araştırmalar hız kazandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, emniyet teşkilatına 12 bin Polis alımı müjdesini verdi. Bakan Yerlikaya, 32. Dönem POMEM ilanı kapsamında polis alımı yapılacağını açıkladı. Peki, 12 bin Polis memuru alımı ne zaman, şartları neler? İşte, Polis memuru alımı 2024 başvuru detayları...
#Polis Memuru Alımı ŞartlarıDışişleri Bakanı Hakan Fidan, İletişim Başkanlığı'nca yayımlanan 'Ayın Tarihi' dergisinin yeni sayısına verdiği görüşte "Uluslararası platformlarda Filistin davasına sahip çıkacağız. Bu konuda ortak bir vicdan oluşturmak için diplomasinin tüm imkanlarını sonuna kadar kullanacağız" ifadelerini kullandı.
#Hakan FidanGöz boyama, kılık değiştirme ve en sonunda da adeta buhar olup havaya uçma... Bunların bir sihir gösterisinde yaşandığını düşünüyor olabilirsiniz. Haksız da sayılmazsınız. Ancak bu aynı zamanda genç bir kadının gerçek hikâyesi...
#İngiltereİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Karadeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatHer yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANNarin cinayetine ilişkin davada tutuklu yargılanan ağabey Enes Güran’ın kolundaki ısırık izine dair Adli Tıp Kurumu’nca incelenen görüntüler ortaya çıktı. Görüntüleri Hürriyet’e değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Alkan, “Isırık izlerinin çocuğa mı yoksa bir yetişkine mi ait olduğu belirlenememiş. Bu nedenle önemli bir delil, değerlendirilemeden kaybolmuş oldu” dedi.
#ENES Güran