Kafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikPek çok banka şifresi, birden fazla mail adresine sahip olma, internet bankacılığı, kredi kartı şifreleri gibi şifrelerin fazlalığından ötürü önemli sorunlar ile karşı karşıya kalınmaktadır. Parola ya da şifrenin unutulması herkesin başına gelen durumlar içerisinde bulunmaktadır. Kullanıcılar; Outlook kullanıyorsa ve Outlook şifresini unuttuysa, belirli araştırmalar yapmaktadır. Peki, Outlook şifremi unuttum nasıl değiştirebilirim ve öğrenebilirim? Outlook şifre değiştirme, sıfırlama ve öğrenme nasıldır detayları ile derledik.
Siber güvenlik araştırmacıları, Mac kullanıcılarını hedef alan yeni bir truva atı tespit etti. Çeşitli kripto para ticareti web sitelerinden bulaştığı belirlenen truva atı, kripto para cüzdanlarına ilişkin bilgileri ve ekran görüntüleri elde etmeye odaklanıyor.
#HackerSiber güvenlik araştırmacılarının elde ettiği son verilere göre 2019’da Türkiye’de toplam 48.826 kullanıcı mobil telefonları üzerinden saldırıya uğradı. 2019’da artış gösteren mobil reklamcılık Truva atları ve takip yazılımları, akıllı telefon kullanıcılarının kişisel verilerini tehdit etti. Mobil reklamcılık Truva atlarının hedef aldığı kullanıcı sayısı 2018’e kıyasla üç kat artarak tüm tehditlerin %63’ünü oluşturdu. Taciz yazılımları da 2018’e göre iki kat arttı. Yıllık “Mobil Zararlı Yazılımların Gelişimi” raporunun en çok öne çıkan bulguları arasında bunlar yer aldı.
#HackerSiber güvenlik araştırmacıları, kullanıcı kimliklerini ele geçirmek amacıyla popüler bir VPN hizmetinin web sitesini kopyalayarak AZORult Truva atını yaymayı amaçlayan yeni bir kampanya tespit etti. Kasım 2019'da başlayan şu anda aktif olan kampanya, tuzağa düşen kullanıcıların kişisel bilgilerini ve kripto paralarını çalmaya odaklanıyor. Bu, kripto para birimlerine olan ilgi azalmasına rağmen siber suçluların hâlâ kripto para için avlandığını gösteriyor. Son derece aktif olan AZORult, 2019'da 73 bin 719 saldırı gerçekleştirirken Türkiye'de 23 bin 322 kullanıcıyı hedef aldı. Bu tehlikeli saldırıların devamına sahne olan Ocak 2020’de de 12 bin 748 saldırı gerçekleştiren siber suçlular 5664 kullanıcıya erişebildi.
#KasperskyGoogle, Chrome kullanıcılarını gizli sekmede gezinirken bile takip ettiği iddiasıyla 2020'de açılan 5 milyar dolarlık mahremiyet ihlali davasını anlaşarak çözmeyi kabul etti. Peki gerçekten de Google Chrome'un gizli modu gizli değil mi? Siber korsanlar gizli sekmede yapılan işlemlerdeki bilgilere ulaşabilir mi? Gizlilik konusunda hangi tarayıcı daha güvenilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GoogleFacebook gibi sosyal medya uygulamaları hakkımızda oldukça fazla veri topluyor. Bu verilerin bazıları (hangi gruplara üye olduğunuz, kimleri aradığınız, Messenger ile paylaştığınız şeyler gibi) sosyal çevremiz ile ilgili daha iyi tavsiyeler ve eşleştirmeler sağlayabilmeleri için toplanıyor. Fakat bunun dışında da toplanan ve çok mantıklı olmayan yığınla veri var. IP adresiniz, hangi reklamlara tıkladığınız, internette gezinmek için hangi tarayıcıyı kullandığınız, bir siteyi ne kadar ziyaret ettiğiniz, ekran boyutunuz, konumunuz, kullandığınız cihaz gibi veriler ya Facebook’un kendisi veya Facebook’un iş ortakları tarafından toplanıyor.
#Can ErginkurbanBir kullanıcı yeni bir web sitesini ziyaret ettiğinde, sayfadaki içeriği yüklemek ve görüntülemek için tarayıcısının verileri indirmesi gerekir. Bir kullanıcının siteyi bir sonraki ziyaretinde bu işlemi hızlandırmak için tarayıcılar sayfadaki içeriği Cache’ye alır. Peki, Cache nedir? İşte, tüm detaylar.
#Cache Nedir?Dünya'da en fazla kullanılan tarayıcılar arasında Firefox gelmektedir. Firefox tarayıcısı milyonlarca kullanıcısı bulunan bir tarayıcıdır. Oldukça hızlı ve kullanışlı bir tarayıcı olan Firefox telefonlara ve tabletlere de kurulmaktadır. Firefox tarayıcısını indirmek isteyenler nasıl indirebileceğine dair araştırma yapmaktadırlar. Peki Firefox nasıl indirilir? Android ve IOS için ücretsiz son sürüm olan uygulama hangisidir? Firefox uygulaması nasıl kullanılır? İşte Firefox tarayıcısına dair tüm detaylar.
#FirefoxAvrupa’nın en büyük hastanesi Bilkent Şehir Hastanesi’ni tamamlayan CCN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çeçen, “Ankara sağlık üssü olabilir, Ankara sağlık vadisi olabilir. Türkiye’nin en iyi tıp hocaları Ankara’da. Moleküler biyoloji alanından sağlık cihazları üretim girişimlerine kadar her şey, bir ekosistem yaratılabilinir. İki otel, iki hastaneyle sağlık turizmi olmaz. Hastane çevresinde yaşam alanları olacak, ileri sağlık hizmeti verilecek. Türkiye devleti buna karar verirse olur” diye konuştu.
#GazetehaberleriKaspersky Lab araştırmacıları, İran’daki yabancı diplomatik birimlere casus yazılım bulaştırma denemeleri tespit etti. Saldırılarda Remexi arka kapısının güncel bir sürümün kullanıldığı görüldü. Ayrıca çeşitli yasal araçlardan da yararlanıldığı belirlendi. Remexi arka kapısının, Chafer olarak bilinen ve Farsça konuşan kişilerden oluşan bir grupla bağlantılı olduğu biliniyor. Bu grup daha önce Orta Doğu’da bazı kişilerin gizlice izlendiği operasyona dahil olmuştu. Elçiliklerin hedef alınması, grubun yeni bir alana odaklandığını gösteriyor.
#Kaspersky