Güncelleme Tarihi:
Hangi tarayıcının daha hızlı olduğu konusunda tartışmalar sürüp gidiyor, bu arada tabi ki her tarayıcı kendisinin daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Ancak herhangi bir tarayacıda birkaç yeni sekme açarak gezinmeye başladığınızda, canımızı sıkan o geç tepki verme sorunu ortaya çıkabiliyor. Bellek kullanımı yukarılara fırlıyor, CPU grafiği tepelere sıçrayarak zaman zaman sinirlerimizi de sıçratabiliyor. Peki bunu nasıl engelleyebiliriz? İşte tarayıcınızı hızlandıracak bazı ipuçları.
Gereksiz eklentileri kaldırın: Hangi tarayıcıyı kullanırsanız kullanın, tarayıcınızı güncelledikçe işe yaramaz hale gelen bir takım eklentilere sahip olabilirsiniz. Bazı eklentilerin tarayıcı hızında önemli performans düşüşlerine yol açtığını göz önünde bulundurun ve gereksiz eklentileri kaldırın veya devre dışı bırakın.
Uzun süredir güncellenmeyen bir eklenti yerine, aynı işlevi sunan, ancak daha yeni bir eklentiyi tercih etmeniz de performans açısından faydalı bir seçim olacaktır.
Flash, tarayıcı geçmişi ve dahası
Flash'ı tekrar yükeyin veya kaldırın: Gezintinizin yavaşlığından şikayetçiyseniz, Flash eklentisini kapatarak önemli bir performans artışı sağlayabilirsiniz. Ancak bazı siteleri gezinebilmek için Flash'a gerek duyabilirsiniz. Bunun yanında kullandığınız Flash sürümümün, en son sürüm olduğundan emin olun.
Tarayıcı geçmişini ve kişisel verileri temizleyin: Eski bir ipucu olsa da, tarayıcınızın ön belleğini temizlemek onu hızlandırabilir. Temizliğin ardından, tarayıcınızın otomatik temizlik yaptığı süreyi kısaltabilir, örneğin geçmişi bir ay yerine sadece bir hafta saklamasını sağlayabilirsiniz.
DNS sunucularınızı değiştirin: DNS'ler, web adreslerini ve URL'leri bağlandığınız web sitesinin IP numarasına dönüştüren sunuculardır. Tarayıcınıza her URL girişinizde PC'niz, DNS sunucunuza bağlanır ve eğer DNS sunucunuz yavaş ise gecikmeler meydana gelebilir. Bu durumda OpenDNS ve Google'ın ücretsiz DNS hizmetini deneyebilirsiniz.
Birden fazla tarayıcı kullanın: Tarayıcınızın yavaşlamasına hiçbir şekilde engel olamıyorsanız, farklı işler için farklı tarayıcıları kullanmayı deneyebilirsiniz. Örneğin Firefox eklentileriniz sizin için vazgeçilmez ise ancak Flash videoları takılarak oynuyorsa, Flash'la ilgili işlerinizde Chrome'u, diğer işlerinizde ise Firefox'u kullanın.