Ahmet Hamdi Tanpınar, kendisine edebî şöhretin kapısını açan şiiri Bursa’da Zaman’ı kaleme aldığında şehir, son yeşil günlerindeydi. 1941 yılına tarihlenen bu incelikli vakitler, Tanpınar’ın da kemale erme yaşı sayılan 40’a işaret ediyordu. Onun ilk payitaht üzerine yazdığı mısralar, 1961 senesinde sanayinin ovaya açılması, ardından taşradan bir seylap gibi gelen göçlerle kentin tarumar edilmesinden önceydi. Evet ama imgeleri; şehri koruyan bir muska yahut bir zırh gibi... Ve biz son Don Kişotlar hâlâ şairin ağzıyla konuşuyoruz. Yazının konusu; “16. yüzyıldan 20. yüzyıla Bursa’da Toplumsal Süreçler ve Mekânsal Değişim” değil tabi ki... Yazmaktan muradımız yazgımızı ortaya çıkarmak ve Tanpınar’ın en sevdiği şehri onun sözcükleriyle tanımak...
#Ahmet Hamdi Tanpınarİnsana aynı anda birçok farklı seçenek sunan ender şehirlerden biri Bursa… Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa, her adımda yükselen tarihi yapılarıyla tarih severlere, damak çatlatan İskender kebapla gastronomi tutkunlarına, asırlık ağaçlarıyla doğa olmadan olmaz diyenlere, termal tesisleriyle de keyif düşkünlerine hitap eden bir şehir. İşte size Bursa gezi rehberi…
#BursaSabri Esat Siyavuşgil, “Halk, hayal perdesinin ilk defa Bursa’da kurulduğuna, Karagöz’le Hacivat’ın Bursa’da yaşamış hakikî birer şahsiyet olduğuna o kadar inanmıştır ki, bunun aksini iddiaya kalkışmak, adeta mukaddesata dil uzatmak gibidir.” diye konuşur. Eski(mez) şehrin ortasında yükselen Karagöz- Hacivat’ın anıt-mezarı ve hemen karşısındaki Karagöz Müzesi de söz konusu tavrın somut halidir. “Perde kurdum, ışık yaktım, açıldı Bursa’da bahtım” sözleri, Karagöz’ün Bursa dağarcığına dair ipuçları verir zaten.
#Hacivat Ve Karagöz Tarihi