Süperbilgisayar haberleri sayfasında Süperbilgisayar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 32 Süperbilgisayar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fujitsu, Avustralya’yı dünyanın Ar-Ge sıralamasında ön saflara taşıyacak süper bilgisayarını geliştirmek üzere Australia Limited ile sözleşme imzaladı. Canberra'daki Avustralya Ulusal Üniversitesinde barındırılacak ve Ulusal Hesaplama Altyapısı (NCI) tarafından işletilecek olan yeni makine on kat daha yüksek hızıyla Avustralyalı araştırmacılara üst düzey bilgi işlem hizmetleri sağlayacak.
#FujitsuSEAT, otomobillerini geliştirmek için MareNostrum 4 isimli İspanya’daki en güçlü ve Avrupa’daki ise yedinci en güçlü bilgisayarı kullanıyor. 40 bin kişisel bilgisayara denk olan süperbilgisayar sayesinde SEAT, birçok farklı verinin ve değişkenin hızlı bir şekilde hesaplanması gereken aerodinamizm konusunda hesaplama ve planlama gerçekleştiriyor.
#SeatFujitsu, Avustralya’yı dünyanın Ar-Ge sıralamasında ön saflara taşıyacak süper bilgisayarını geliştirmek üzere Australia Limited ile sözleşme imzaladı. Canberra'daki Avustralya Ulusal Üniversitesinde barındırılacak ve Ulusal Hesaplama Altyapısı (NCI) tarafından işletilecek olan yeni makine on kat daha yüksek hızıyla Avustralyalı araştırmacılara üst düzey bilgi işlem hizmetleri sağlayacak.
#FujitsuSEAT, otomobillerini geliştirmek için MareNostrum 4 isimli İspanya’daki en güçlü ve Avrupa’daki ise yedinci en güçlü bilgisayarı kullanıyor. 40 bin kişisel bilgisayara denk olan süperbilgisayar sayesinde SEAT, birçok farklı verinin ve değişkenin hızlı bir şekilde hesaplanması gereken aerodinamizm konusunda hesaplama ve planlama gerçekleştiriyor.
#SeatDünya’dan 55 milyon ışık yılı uzaklıktaki karadeliğin fotoğrafının çekilmesi için bir teleskoptan fazlası gerekiyordu. Bu nedenle Hawai, Arizona, Antarktika, Şili, Meksika, Fransa, Grönland ve İspanya olmak üzere toplamda 8 noktaya kurulan teleskoplar ‘Olay Ufku Teleskopu’nu (Event Horizon) oluşturarak kolektif çalıştırıldı.
#GazetehaberleriAmerikan Savunma Bakanlığı’na bağlı çalışan İleri Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı (DARPA-Defense Advanced Research Projects Agency), geleceğin süper bilgisayarını üretmesi için IBM’le 244 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Günümüzdeki süper bilgisayarlardan 100 kat daha hızlı olacak olan yeni makineler gücünü IBM’in POWER işlemcilerinden alacak.
Dünyanın en hızlı bilgisayarlarını belirleyen Top 500 Süper Bilgisayar listesi (http://www.top500.org/) yenilendi. Yeni listedeki 500 makinenin 237’sine, yani %47.4’üne sahip olan IBM, aynı zamanda dünyanın en hızlı birinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bilgisayarlarının da üreticisi olarak açıklandı.
İTÜ tarafından 2004 yılından beri yürütülen ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (National Center for High Performance Computing) Projesi HP teknolojilerine dayalı süperbilgisayar ile Türkiye ilk kez TOP500 (www.top500.org) Süperbilgisayar listesine girdi.
Dünyanın en güçlü bilgisayarını kullanan ülkeler arasında artık Türkiye de var. İstanbul Teknik Üniversitesi ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar, önceki gün açıklanan Top500’de 353’üncü oldu.
Dünyanın en köklü bilgisayar firmalarından IBM, ABD Enerji Bakanlığı için yeni bir süperbilgisayar geliştirecek. “Roadrunner” kod isimli süperbilgisayar, gücünü PlayStation 3’ün kalbini oluşturan Cell işlemcilerinden alacak ve “petaflop” düzeyinde işlem hızı sağlayacak.
Microsoft, bilimsel alanlarda kullanılan yüksek performanslı bilgisayarlar için geliştirdiği işletim sisteminin yeni sürümünü piyasaya sürdü. Windows Compute Cluster Server 2003 isimli işletim sistemi, karmaşık bilimsel hesaplamalarda kullanılan paralel yüksek performanslı bilgisayar uygulamalarını çalıştırabiliyor.
Açık kaynak yazılımlar ve Linux’un Türkiye’deki gelişmeleri konusunda uzun süredir gözlemci olmak ve sevindirici gelişmeleri izlemek bana çok heyecan veriyordu. Ancak son zamanlarda özellikle ülkemizde açık kaynak yazılımlara destek veriyormuş gibi gözüküp, kapalı kapılar ardında maskeli balolar düzenleyen uluslararası tekeller ortaya çıktı. Açık kaynak yazılımlar ve Linux’un bilinen klasik düşmanları dışında, dost görünen düşmanları etrafta daha çok gözükmeye başladı.
Amerikalılar, neredeyse ulusal gurur meselesi haline getirdikleri süperbilgisayar liginde zirveyi Japonlardan geri almaya hazırlanıyor. Eylül ayında NEC'in Earth Simulator'ünü az bir farkla da olsa geçen IBM Blue Gene/L, bu sefer hız rekorunu 70.72 teraflopa çekti. Haftaya açıklanacak 'Top 500' listesinde IBM'in ilk sırayı alması bekleniyor.