UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Sümela Manastırı, Doğu Karadeniz'de turistlerin ilk ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. Trabzon'un Maçka ilçesinde Karadağ'ın Altındere Vadisi Milli Parkı'na bakan eteğinde kurulan manastır, tasarım, malzeme, mimarlık ve işçilik açısından eşsiz bir yapı olarak ziyaretçilerini mevsime özgü görüntüsüyle büyülüyor.
#Sümela ManastırıTürkiye’nin inanç turizmi yönünden önemli merkezlerinden birisi olan Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans ile katıldığı törenin ardından ziyarete açıldı. Yaklaşık 5 yıldır zorlu coğrafi koşullarda süren restorasyon çalışmalarındaki serüven böyle görüntülendi.
#Sümela ManastırıTrabzon’da 1300 metre yükseklikteki sarp kayalıklara kurulu, Anadolu’nun en etkileyici yapılarından Sümela Manastırı’nın bir bölümü, dört yıllık restorasyonun ardından 25 Mayıs’ta açıldı. Açıldığı gibi de ziyaretçi akınına uğradı. Tamamını gezmek için en az bir yıl daha beklememiz gerekecek. Ancak içinde bulunduğu muhteşem coğrafyayı görmek ve kapısının aralığından hayallere dalmak için Sümela Manastırı’nı yeniden rotaya koymaya kesinlikle değer.
#Sümela ManastırıTrabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda, Gelibolu Metropoliti Stefanos Dinidis’in yönettiği 11'inci ayin yapıldı. Gelibolu Metropoliti Stefanos Dinidis konuşmasında, "Ülkemizde ve dünyada daimi barışın ve dayanışmanın tesisi için dua etmekteyiz" dedi.
#TRABZONCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılış töreninde konuştu. Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Orta Doğu tarihini bilenler şu gerçeği çok net bir şekilde görebiliyor. Bugün bölgemizdeki sorunların tamamının kökeninde Filistin meselesi bulunuyor. Bu mesele hakkaniyete uygun bir şekilde çözülmedikçe bölgemiz barışa hasret yaşamaya devam edecektir. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz başkenti Kudüs olan bir Filistin Devletinin hayata geçirilmesi artık ertelenemez bir ihtiyaçtır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanMaçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılarak restorasyona alınmıştı. 5 yıldan fazla süren restorasyon çalışmalarından sonra ziyarete açılan Sümela Manastırı’nı gezmek isteyenler, tarihi yapının açık olup olmadığını merak ediyorlar. Peki, Sümela Manastırı nerede, açık mı? İşte, Sümela Manastırı giriş ücreti 2022.
#Sümela ManastırıSümela Manastırı 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı. Restorasyon kapsamında tahrip olan fresklerde uzman bir ekip de iğneyle kuyu kazar gibi çalıştı. Şimdi ise fresklere kazınan isimlerin ve yazıların silinmesi için özel bir çalışma başlatıldı.
#Sümela ManastırıTrabzon'un Maçka ilçesinde 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açılan tarihi Sümela Manastırı'nda 14 restoratör ve kimyagerden oluşan grubun iğne ile kuyu kazar gibi analiz yaptığı ve su yollarını değiştirerek onardığı fresklere kazınan aşk ilanları ile isimlerin silinmesi için çalışma başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, "Nasıl bir cerrah, ameliyat yaparken hastasına çok titizlikle davranıyorsa uzman ekip de o hassasiyetle çalışmalarını yürütüyor. Doğal şartlar ve insan faktöründen dolayı tahrip olan fresklerin düzeltmesi zaman alacak" dedi.
#TrabzonTrabzon'un Maçka ilçesinde, Sümela Manastırı'nda, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği 9'uncu ayin gerçekleştirildi. Ayinde konuşan Bartholomeos, "Bu anlamlı dayanışma kültürünü koruyalım, geliştirelim, birbirimizi daha iyi tanıyalım, insanları sevelim, farklı kültürleri sayalım" dedi.
#TRABZONTürkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından Sümela Manastırı’nda 6 yıldır süren yamaç ıslahı ve restorasyon sırasında gün yüzüne çıkarılan şapeller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenlerden oluşan saklı mekanlar, manastır tarihinde ilk kez tüm alanları ile ziyarete açıldı. Yerli-yabancı ziyaretçilerin ağırlandığı manastırda restorasyon sırasında keşfedilen gizli şapele ise ulaşma çalışmaları sürüyor.
#TrabzonTürkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından Sümela Manastırı’nda 6 yıldır süren yamaç ıslahı ve restorasyon sırasında gün yüzüne çıkarılan şapeller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenlerden oluşan saklı mekanlar, manastır tarihinde ilk kez tüm alanları ile ziyarete açıldı. Yerli-yabancı ziyaretçilerin ağırlandığı manastırda restorasyon sırasında keşfedilen gizli şapele ise ulaşma çalışmaları sürüyor.
#TRABZONDünyaca ünlü Sümela Manastırı’nda restorasyon, çevre düzenlemesi ve kayalıkların güçlendirilmesi projeleri tamamlandı. Giriş kapısı üzerinde tehdit oluşturan 360 tonluk kaya kütlesi çelik halatlarla sabitlenen manastır, 6 yıl aradan sonra tüm alanlarıyla yarın ziyarete açılacak.
#Sümela ManastırıTrabzon'da restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi yürütülen Sümela Manastırı’nda çalışmalar tamamlandı. Son olarak giriş kapısı üzerinde tehdit oluşturan 360 tonluk kaya kütlesinin 16 metrelik çelik kazıklarla yamaca sabitlendiği manastır, 6 yıl aradan sonra tüm alanlarıyla 1 Mayıs’ta kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Sümela artık her şeyiyle 1 Mayıs itibariyle ziyarete açılıyor. Bu restorasyonla birlikte ziyaretçilerimiz rahat bir şekilde manastırı gezebilecek” dedi.
#TrabzonTrabzon'da restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi yürütülen Sümela Manastırı’nda çalışmalar tamamlandı. Son olarak giriş kapısı üzerinde tehdit oluşturan 360 tonluk kaya kütlesinin 16 metrelik çelik kazıklarla yamaca sabitlendiği manastır, 6 yıl aradan sonra tüm alanlarıyla 1 Mayıs’ta kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Vali İsmail Ustaoğlu, “Sümela artık her şeyiyle 1 Mayıs itibariyle ziyarete açılıyor. Bu restorasyonla birlikte ziyaretçilerimiz rahat bir şekilde manastırı gezebilecek” dedi.
#TrabzonTrabzon'un Maçka ilçesinde restorasyon ve yamaç ıslah projesi kapsamında 5 yılda 3 kez ziyarete kapatılıp açılan Sümela Manastırı, giriş yamacındaki kaya kütlesinin çelik kazıklarla sabitleme çalışması yürütülmesi için güvenlik amacıyla yeniden ziyarete kapatıldı. 31 Ocak 2022'de yeniden açılması planlanan manastırın kapalı olduğunu bilmeden ziyarete gelenler, geri dönmek zorunda kalıyor. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu üyesi Ragıp Pirselimoğlu, “Manastırın haber verilmeden, akşamdan karar alınıp, sabah kapatılması seyahat acentelerini derinden etkiledi” dedi.
#Sümela ManastırıTrabzon'un Maçka ilçesinde 5 yıl süren restorasyonunun ardından saklı kalmış mekanları ile birlikte ziyarete açılan Sümela Manastırı’nda inşaat atıklarının dere kenarına döküldüğü ortaya çıktı. Manastıra yaklaşık 400 metre mesafede milli park içerisine dökülen atıkların bir bölümünün suya karıştığı iddia edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü inceleme başlatırken, tepkiler üzerine dere kıyısındaki hafriyat atıkları kaldırıldı.Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Hafriyatın içerisinde ve üzerinde ciddi miktarda inşaat molozu, her türlü plastik, kiremit, sac gibi atıkla dolu olduğunu bizatihi gözlerimle gördüm ve hayret ettim. Böyle bir şeyin olması inanılır gibi değil” dedi.
#TrabzonTrabzon'un Maçka ilçesinde 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açılan Sümela Manastırı’nda sızan yüzey suları nedeniyle tahrip olan fresklerde çalışma sürdürülüyor. 14 restoratör ve kimyagerden oluşan grup, iğneyle kuyu kazar gibi analiz yapıyor, su yollarını değiştirerek, freskleri onarıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Restorasyon Şube Müdürü Nermin Uzunali, ''Bu çok kısa sürecek bir çalışma değil'' dedi. Bu arada manastırın ilk bölümleri tarihinde ilk kez ziyarete açılmıştı.
#TrabzonSümela Manastırı’nda 5 yıl süren restorasyon sırasında saklı mekanlar gün yüzüne çıkarılırken şapeller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenler, manastır tarihinde ilk kez ziyarete açılmış oldu. Demirören Haber Ajansı (DHA) manastırda ortaya çıkarılan yeni alanları görüntüledi.
#Sümela ManastırıSümela Manastırı’nda 5 yıl süren restorasyon sırasında saklı mekanlar gün yüzüne çıkarılırken şapeller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenler, manastır tarihinde ilk kez ziyarete açılmış oldu. Demirören Haber Ajansı (DHA) manastırda ortaya çıkarılan yeni alanları görüntüledi.
#Sümela ManastırıSümela Manastırı'nın girişinde tehlike oluşturan 360 tonluk kaya kütlesi, çelik ağ ile bohçalama yöntemiyle sabitlendi. Kaya blokunda devam eden risk nedeniyle ilave tedbir alınması kararlaştırıldı. Manastırın giriş kapısının üzerinde yer alan kaya bloku, 16 metrelik çelik kazıklarla yamaca sabitlenecek.
#Sümela ManastırıTrabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nın tüm alanları, 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla ziyarete açıldı. Manastırın açılışı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası özel Karadeniz ezgileriyle konser verdi.
#Sümela Manastırı