Süleyman Astsubay ve Koreli Ayla’nın hikayesi Türkiye’yi ağlatmıştı. Kore savaşındaki duygusal baba-kız ilişkisi Ayla filmine de konu olan Süleyman Astsubay 91 yaşında hayata gözlerini kapadı. Peki, Süleyman Dilbirliği kimdir, ne zaman öldü? Süleyman Astsubay ve Koreli Ayla’nın gerçek hikayesi…
#Süleyman Dilbirliği Kimdir12 milyondan fazla seyirciye ulaşan ‘Ayla’ ve ‘Müslüm’ filmlerinin yapımcısı Mustafa Uslu’nun kendi hikâyesi de film gibi… Tokat Zile’de 13 yaşında mahalle sinemasında afişçi olarak çalışmaya başlayan, bir dönem TSK’da subay olarak görev yapan Uslu’nun en büyük hayali ise Oscar almak. Ayla ile bu hedefine yaklaşan Uslu, yeni çekeceği ‘Bi Umut’la Oscar alabileceğini de belirtiyor.
#Gazetehaberleri‘Ayla’, dün vizyona girdi. Gişede iş yapması ve seyirciyi gözyaşlarına boğması beklenen filmin öyküsünü anlattığı, Türk Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin verdiği adla ‘Ayla’ ya da gerçek adıyla Kim Eunja’yla gala öncesi konuştuk.
#AylaTürkiye’nin Oscar adayı “Ayla”nın galası geçen çarşamba yapıldı. Kore Savaşı’na katılan Astsubay Süleyman’la savaş alanında bulduğu küçük kızın öyküsünü anlatan filmi izleyenler, baba-kız öyküsü kadar Süleyman’ın gençlik aşkı Nuran’la ilişkisinden de çok etkilendi. İki âşığı canlandıran İsmail Hacıoğlu ve Damla Sönmez’le bu etkileyici sevdayı konuştuk.
#İsmail Hacıoğlu1950 Kore Savaşı’na giden Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin küçük bir Koreli kıza sahip çıktığını, savaşın ardından ayrılmak zorunda kalan baba-kızın 60 yıl sonra buluştuğunu artık bilmeyen yok. İşte bu gerçek hikayeyi konu alan “Ayla”, Türkiye’nin Oscar adayı oldu. Ocak ayında hikayenin gerçek kahramanlarıyla buluşmuştum. Film Oscar’a aday adayı olunca, bu kez “Ayla”nın yönetmeni Can Ulkay ve başrol oyuncusu İsmail Hacıoğlu’yla bir araya geldim. Yapımcı Mustafa Uslu, başından beri “Oscar heykelciği buraya gelecek” diyordu. Şimdi herkes “Neden olmasın?” demeye başladı.
#AylaYıl 1950... İskenderun’dan kalkıp Kore Savaşı’na giden Süleyman Astsubay, savaş alanında ormanlık bir bölgede donmak üzere olan bir kız çocuğu bulur. Ailesi Çinli askerler tarafından öldürülen bu kız çocuğunu alır, Türk askerinin bulunduğu karargâha getirir.
#Kim Eunja25 Haziran 1950’de, Kuzey Kore, Güney’e saldırdığında; üç yıl sürecek bu savaşın üç milyon insanın hayatına mal olacağını kimse bilmiyordu. Birleşmiş Milletler’in yardım çağrısıyla Türkiye, Kore’ye 17 Ekim 1950’de General Tahsin Yazıcı komutasında 5090 kişilik bir tugay gönderdi. Tugaydaki askerlerden biri de Astsubay Süleyman Dilbirliği’ydi. Annesi-babası öldürülmüş Koreli bir kız çocuğunu ölümden kurtardı, çocuğa 15 ay boyunca kendi çocuğu gibi baktı. Savaş bitip de Türkiye’ye dönünce, Ayla adını verdiği kızından bir daha haber alamadı. Ta ki 60 sene geçene kadar... Süleyman Astsubay ve Koreli kızı Ayla’nın hikâyesi, şu an bir sinema filmine uyarlanıyor. Süleyman Astsubay’ı, bu vesileyle ziyaret ettik...
#Kuzey Kore