Bugün İç Anadolu‘ya Beyşehir Gölü’ne uzanıyoruz. Akdeniz Bölgesi’nin Göller bölgesinde yer alan Beyşehir, İç Anadolu’dan Akdeniz’e önemli bir geçiş noktası. En güney ucu baz alındığı zaman Akdenize olan uzaklığı 65 km civarında. Bir set misali araya giren Toros Dağları, yöreyi Akdeniz’den ayırmıştır. İlçe, Batı Toroslar arasında bulunan, çukur alandadır. Bu çukurun büyük kesimini Beyşehir Gölü kaplar ve bu gölün suyu Konya Ovası’na hayat verir.
#Konya OvasıTektonik göller ince, uzun çöküntü hendeği şeklinde, veya geniş uzun bir yapıda olabilirler Doğu Afrika'daki Çad Gölü, Victoria Gölü, Rudolf Gölü ,Tanganika Gölü, Albert Gölü; Orta doğudaki Lut Gölü, Asya'daki Baykal Gölü tektonik göllerdendir. Tektonik göller nedir? İşte Türkiye'deki tektonik göller hangileri?
#Tektonik Göller Nedir?Tınaztepe Mağarası, Konya’nın Seydişehir İlçesinde ilk olarak 1968 yılında Fransız Bilim Adamı Michel Bakalowichz tarafından bulunan ve krokisi çıkarılan, daha sonra 1970 yılında Dünyaca Ünlü Kaşif Kaptan Jacgues Cousteau’nun ekibinden Alman Reinhold Messner ve arkadaşlarının detaylıca keşfettiği, Türkiye'nin en uzun mağaralarından biri.
# Tınaztepe MağarasıDaha birkaç sene öncesine kadar kimse varlığından haberdar değildi. Ta ki “Türkiye’nin Maldivler’i” diye Instagram’da şöhrete kavuşana, ardından da kıyısına ‘Millet Bahçesi’ yapılacağı ilan edilip tartışmaların merkezi olana kadar. Artık en şöhretlisi o. Oysa o iki milyon yıldır olduğu yerde ve göller bölgesinin diğer tüm gölleri gibi birçok sorunla boğuşuyor, karanlık bir geleceğe doğru yol alıyor. Salda Gölü’nden yola çıktık, göllerin karanlık derinliklerine indik.
#Salda Gölü- Türkiye'nin en uzun mağarası olma özelliğini taşıyan Tınaztepe Mağarası, ziyaretçilerine kışın da görsel şölen sunuyor - İşletmeci Çelmeli: "Mağara kış aylarında da bir başka güzel oluyor. Yaz ve bahar ayları kadar kışın da görülmeye değer manzarası var"