Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte ‘Su Verimliliği Seferberliği’ başlattık. Bu kapsamda, ülke çapında düzenlenecek etkinliklerle ‘Suda Sıfır İsraf’ temasıyla tüm canlılar için hayati önemde olan suya dikkat çekeceğiz” dedi.
#Vahit KirişciTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte ‘Su Verimliliği Seferberliği’ başlattık. Bu kapsamda, ülke çapında düzenlenecek etkinliklerle ‘Suda Sıfır İsraf’ temasıyla tüm canlılar için hayati önemde olan suya dikkat çekeceğiz” dedi.
#Vahit KirişciTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Medya Kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci "DSİ bünyesinde görevlendirilmek üzere çeşitli branşlarda 1273 sözleşmeli personel alacağız. Böylece, önümüzdeki günlerde, Tarım ve Orman Bakanlığımız bünyesinde, toplam 6 bine yakın yeni personel istihdam edeceğiz" dedi.
#Vahit KirişciTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Su politikalarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasını, su kaynaklarının bütüncül havza yönetimi anlayışı çerçevesinde korunmasını hedefliyoruz" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıTARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "İçme suyuyla ilgili kayıp kaçak oranını hızlıca aşağı çekmemiz gerekiyor. Kayıp kaçak konusunda da belediyelerimizin ciddi çalışmalar yapması gerektiğini, iş birliğine hazır olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.
#Bakan Kirişci81 ilin belediye başkanına mektup yazarak, ‘Su Verimliliği Seferberliği’ne katılmaları için çağrı yapan Bakan Vahit Kirişci, “Ortalama su kayıp oranının yüzde 33.54 olduğu göz önüne alındığında acil önlem alınması gerektiği ortada” dedi.
#Vahit KirişciTarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, su kıtlığının nedenlerinden su israfının önlenmesi için seferberlik başlattı. Bu kapsamda ev kadınlarından öğrencilere, çiftçilerden sanayicilere kadar toplumun her kesimini kapsayacak şekilde eğitim ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilecek. Ayrıca kullanılmış atık sular yeniden değerlendirilecek. Türkiye’de toplam 7,2 milyar metreküp arıtılmış atık su potansiyeli olduğu ve bunun yüzde 44 kadarının yeniden kullanılabileceği tespit edildi.
#SuDiyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, suyu israf etmenin haram olduğunu belirterek, ''Suyu israf etmek haramdır. Yiyecekleri israf etmek haramdır. Zamanı israf etmek haramdır. İsrafın her çeşidi haramdır. O yüzden diyoruz ki sıfır atık, sıfır israf, helallerle meşgul olalım. Haramların her çeşidinden uzak duralım diyorum.” dedi.
#Diyanet İşleri Başkanı Ali ErbaşGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimDünya'daki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bunların da yaklaşık yüzde 70’i buzullar içinde. Yani erişebileceğimiz tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile daha az. Ve yerküredeki sular hızla tükeniyor. Buzulların tamamen erimesini beklemeyeceksek geriye tek bir seçenek kalıyor: Deniz sularını içilebilecek hale getirmek. Peki bu mümkün mü? İşte Avşa Adası örneğinden hareketle bu sorunun cevabı ve Türkiye'yi de tehdit etmeye başlayan Sıfır Günü alarmı...
#KuraklıkDünyada her yıl 1.3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. Araştırmalara göre çöpe giden yiyeceklerin sadece çeyreği kurtarılsa 870 milyon aç insanın doyması sağlanabilir. Bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalar yapan TOGEM-DER bu yılki Cemre Çarşısı etkinliğinde yeniden ‘sıfır atık felsefesi’ne dikkat çekiyor. 6-7 Mart’ta Ataşehir Grand Sheraton Hotel’de gerçekleşecek etkinlikte sektörün önde gelen şefleri ve modacıları atölyeler düzenleyecek. Etkinliğe katılacak şefler Claudio Chinali, Sinem Özler ve Eyüp Kemal Sevinç ile mutfakta buluştuk. Sıfır atık yöntemiyle yemek pişirmenin püf noktalarını konuştuk.
#Doğa