Mersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en büyük ve en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
#TersaneMersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en büyük ve en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
#MersinYalova açıklarında eğitim dalışı yapan deniz polisleri önemli bir keşfe imza attı. Deniz polisleri bin 700 yıllık olduğu değerlendirilen batık gemi buldu. Yalova Valisi Hülya Kaya ise bu keşfin özellikle Yalova ve ülke tarihi için çok önemli olduğunu aktararak, "Özellikle deniz polisimize, üniversiteden hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmaları gönülden destekliyoruz. Çünkü burada yapılan çalışma, tarihe tutulan bir ışık" dedi.
#YalovaTürk bilim insanı Prof. Dr. Cemal Pulak, Türkiye’nin su altı arkeoloji haritasına ilişkin çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. İki farklı grubun Türkiye’nin su altı zenginliklerini belirleyen haritalar üzerine çalışma yürüttüğünü belirten Pulak, “Bu çalışmalar batıkların yağmalanma riskine karşı açıkça paylaşılamıyor. Bu nedenle bölge bölge bir çalışma yürütülüyor” ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiTürkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı iş insanı H. Oğuz Aydemir tarafından yürütülen geniş kapsamlı bir çalışma sonucu ortaya çıkan“Çeşme Deniz Tarihinin Üç Efsane Amirali” sergisinin 30 Mayıs 2022 tarihinde İzmir Tarih ve Sanat Müzesi’nde açılışı gerçekleşti.
#1Oğuz Aydemir ülkemizin başarılı iş insanlarından olmasının yanı sıra özellikle toplumsal alanda yaptığı kültürel, arkeolojik ve tarihi çalışmalarıyla öne çıkan çok değerli bir toplum gönüllüsü. Özellikle Çeşme Deniz Savaşı’nın önemini yansıtan kitaplar ve hazırladığı sergi ile gündeme gelen Aydemir, bu savaşın Aydınlanma Çağı’nın en önemli olaylarından biri olduğunu anlatıyor
#1T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, Avrupa Komisyonu desteğiyle Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin birlikte finanse ettiği Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ülkemizde bir ‘ilk’ olarak gerçekleştirilecek bir çalışma.
#YazarYalova'da Altınova ilçesinde, denizin yaklaşık 3 metre derinliğinde yer alan yapıya dair Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle başlatılan "Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması" kapsamında önemli bilgilere ulaşıldı. Araştırmayı yürüten ekibin başkanı BUÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gündüz, "Evliya Çelebi'nin de bahsettiği bir iskele ve deniz feneri olduğu düşünülen yapı kalıntısının yanı sıra su altında bir de yapı grubu tespit edilmiştir." dedi.
#Batık Kibatos KalesiAltınova ilçesinde denizin yaklaşık 3 metre derinliğinde yer alan yapıya dair Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle başlatılan "Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması" kapsamında önemli bilgilere ulaşıldı.
#AltınovaORDU'nun Ünye ilçesinde deniz altında keşfedilen tarihi kalıntılar için harekete geçildi. Sualtı arkeologları dalış yaptıkları Karadeniz'de kalıntıların sırını araştırıyor. Ünye'de, Gölevi Mahallesi sahilinde deniz altında kalıntıların fark edilmesi üzerine Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışma başlattı. Kalıntıların tarihi boyutunu incelemek üzere Ünye?ye gelen Türkiye Sualtı Arkeolojisi Bodrum Müzesi Müdürlüğü'nden Sualtı Arkeologları incelemelerde bulundu. Sualtı arkeologları dalış yaptıkları Karadeniz'de kalıntıların sırını araştırıyor.
#SualtıOrdu'nun Ünye ilçesinde deniz altında keşfedilen tarihi kalıntılar için harekete geçildi. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Bodrum Müzesi Müdürlüğü’nden gelen su altı arkeologları, kalıntıların sırrını çözmek için bölgede dalış yapıyor. Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, ''Şu an yapılan araştırma, Karadeniz’de yapılan ilk resmi araştırma'' dedi.
#OrduT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin birlikte finanse ettiği ‘AB–Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ projesiyle ‘Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ kuruluyor.
#YAZARGünübirlik tatil için gittiği İzmir’in Karaburun ilçesinde, 13 Haziran’da şnorkel ve paletle yüzerken denizde boğulma tehlikesi geçirerek solunumu duran Urla Limantepe Sualtı Arkeolojisi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal (79), tedavisinin sürdüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde dün yaşamını yitirdi.
#Hayat ErkanalYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa Kahramanları