Robot süpürgeden güvenlik kamerasına, bebek telsizinden kamerasına eviniz, işyeriniz hırsızlarca izleniyor, haritalandırılıyor olabilir. Sesleriniz kaydedilip, kopyalanabilir. Telefonunuza, bilgisayarınıza wifi ağları üzerinden casus yazılımlar bağlanabilir. Hürriyet, ‘Kasırga’ yazılımıyla milyonlarca siber saldırıya karşı bankaları, güvenlik şirketlerini, sanayi devlerini uyaran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin kalbine girdi.
#Robot SüpürgeÜlkenin akaryakıt sistemini kilitleyen siber saldırıya karşılık vermek isteyen İranlı hacker’lar 1.5 milyon İsraillinin kişisel bilgilerini ifşa etti; iki hükümet arasındaki siber savaşın bedelini siviller ödedi. Siber ataklar gerçek bir savaşın habercisi olabilir mi?
#Siber SavaşSophos, siber güvenliğe yönelik tehditlerin geçtiğimiz 20 yıl boyunca nasıl geliştiğini adım adım ele alan kapsamlı bir rapor yayınladı. Şirketin Kıdemli Güvenlik Danışmanı John Shier tarafından hazırlanan rapor, siber saldırganların nasıl organize suç örgütlerine dönüştüğünü ve dünya genelinde trilyon dolarla ölçülen zararlara neden olan bir sektör haline geldiğini gözler önüne seriyor.
#Sophos1980’lerin başlarından itibaren ABD’de ilk kişisel bilgisayarların üretilmesiyle başlayan internet teknolojileri merkezli ticari ivme, Soğuk Savaş sonrası dönemde, internetin sivil kullanıma açılmasıyla birlikte küresel ölçekte büyük bir gelişimin ilk habercisi olmuştu. İnternetin sivilleşmesi ve ticarileşmesinin akabinde, 2000’li yıllarda cep telefonu teknolojisindeki gelişmelerle birlikte giderek yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı günümüzde hayatın her alanını etkiliyor. Bu gelişime paralel olarak devletler de “kritik altyapılar” şeklinde tanımlanan kamu hizmetlerini gerçekleştirdikleri sistemleri, ağ teknolojileri temelli yeniliklerle kontrol etmeye başladılar. Bu gelişmenin bir sonucu olarak da kritik altyapıların siber güvenliklerinin sağlanması devletlerin en önemli önceliklerinden biri haline geldi.
#GüvenlikMicrosoft uzmanları siber saldırı risklerini en aza indirmek için 2020 siber güvenlik trendlerini açıkladı. Öngörüler 2020’de siber saldırılarla savaşırken en çok yapay zekâdan faydalanacağız, bu alanda yeni iş birlikleri göreceğiz, buluttan güç alacağız, Sıfır Güven sistemini belirleyeceğiz ve gruplaşmış saldırılara karşı hazırlıklı olacağız.
#Microsoftİstanbul’da gerçekleşen beşinci Fortinet Security Day konferansında, “Dijital Dünyada Veri Güvenliği” başlığı altında Nesnelerin İnterneti, Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), Yapay Zeka (AI) ve dördüncü endüstri devriminde siber güvenlik gibi konular ele alındı. Ek olarak Fortinet Uluslararası Gelişen Pazarlar MEA, Doğu Avrupa, Hindistan ve SAARC’tan Sorumlu Başkan Yardımcısı Joe Sarno, operasyonel teknolojiler güvenliğinin önemine dikkat çekti ve Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#TeknolojiFortinet 2019 Operasyonel Teknoloji Güvenlik Trendleri Raporu OT/BT kesişimi ile ilişkilendirilen risklerin ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve bu risklerin ICS/SCADA sistemlerini BT ağlarına bağlayan her kurum tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
#TeknolojiEgemen güçler arasındaki çekişmelerin önemli bir kısmı dijital ortama taşınıyor. Küresel siyaset ve ekonomide "oyun kurucu" unsurlar arasına giren siber savaşlar Batı ülkeleri ile Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore arasında ciddi tartışmalara yol açıyor.
#HackerGlobal antivirüs yazılım kuruluşu ESET, endüstriyel sistemleri hedef alan ve Stuxnet’ten sonra en tehlikeli endüstriyel siber tehdit olarak tanımlanan ‘Industroyer’ zararlı yazılımını tespit etti. Industroyer, özellikle enerji altyapıları gibi kritik endüstriyel sistemlerin çalışmalarını durduran karmaşık ve tehlikeli bir zararlı yazılım.
#StuxnetTÜRKİYE, geçen günlerde referandum sürecini yaşarken, dünya büyük bir casusluk ve siber saldırı haberleri ile sarsıldı. NSA’in (Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı), sistemlere sızmak ve takip etmek amacıyla kullandığı bir çok aracı ele geçirip yayınlayan esrarengiz TheShadowBrokers adlı hacker grubu, açık arttırmaya çıkarttıkları saldırı araçlarını ücretsiz bir şekilde herkese açmaya karar verdi.
#Avukat Şafak HerdemKuzey Kore'den kaçan bilgisayar mühendisi Profesör Kim Heung-Kwang BBC'ye yaptığı açıklamada, ülkede "6 bin askeri bilgisayar korsanı bulunduğunu, bu kişilerin şehirlerin altyapılarına önemli zarar verebileceğini ve hatta insanları öldürebileceğini" söyledi.
#HackerDün ileri Türkiye karanlıkta kaldı, gazeteler TV ekranları ülkenin perişan halini gözler önüne serdi. Jeneratörle çalışmadı, mecliste konuşma yapan bakanın sesi, elektrikler gidince kesildi ve bakan bey önemli bir şey olmamış gibi gülümsedi, yani olayı sıradan bir şey gibi taktim etmeye çalıştı, jeneratörün devreye geç girmesine kızdı, sanki kızacak başka bir şey yokmuş gibi.
#ElektrikABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin dünya genelinde yaklaşık 100 bin bilgisayara ABD'nin bu bilgisayarlarda yürütülen faaliyetleri izlemek ve siber saldırılar düzenlemek için dijital kanallar oluşturan bir yazılım yüklediği ortaya çıktı. Bu yazılımın birkaç yıl önce İran'ın nükleer programını çökerten Stuxnet virüsünün sistemlere nasıl bulaştığını da açıkladığı ifade ediliyor.
#AbdTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK), üniversite öğrencilerinin "siber güvenlik" alanındaki yeteneklerinin artırılması amacıyla düzenlediği "Üniversitelerararsı Siber Güvenlik Yarışması"nın finali yapıldı. Buna göre 27 bin 475 puanla "TurkSec" takımı birinci olurken, ikinciliği 23 bin 341 puanla "NULL", üçüncülüğü 21 bin 859 puanla "OctoSec" takımı elde etti.
#Siber GüvenlikABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) düzenlediği yarışmada birinci olarak adını duyuran Türk bilgisayar korsanı Can Yıldızlı, siber güvenlik konferansı için geldiği KKTC’de Hürriyet’e konuştu: “ABD, Çin ve İran siber ordu kurduklarını ilan etti. Sadece güvenlik önlemi yetmez, saldırı gücünüz de olmalı. Bu savaşı kaybeden, herşeyini kaybeder.”