İsviçre’nin küçük dağ kasabası, Avrupa yüksek sosyetesinin gözde kayak tatili mekânlarından. 1960’larda ünlüleri ağırlamaya başladı. Fiyatlar baş döndürse de kentin İsviçre atmosferi, karları, spor tutkunlarını büyüleyen pistleri eskisi kadar cazip. Bu nedenle St. Moritz çağa ayak uydurma telaşından uzak: Badrutt’s Palace’da hâlâ piyanistin çaldığı müzik eşliğinde şampanyalar yudumlanıyor, kübik görünümlü Kulm’un kapalı havuzlarında dağ manzarası eşliğinde yüzülüyor, dik yamacın başındaki Suvretta’nın 1970’lerden kalma dekorasyonu henüz yenilenmedi. Yine de herkes hayatından memnun.
#St MoritzSaffet Emre Tonguç röportajında, benim için önemli iki soru vardı. Ama ne yazık ki pazar günkü röportaja sığmadı. Kendime saklamaya da kıyamadım. Önümüz yaz, belki de 1345 şehre gitmiş ve 800’ünde rehberlik yapmış bir “tarih uzmanı”na kulak vermek istersiniz diye bugün yayınlıyorum. Hani aklınızın bir köşesinde olsun diye...
Başarı budur. <br> İşini tutkuyla yapmak, kendini inşa etmek budur. <br> 10 yıl önce sıradan, normal bir rehberdi. <br> Hürriyet’in Seyahat ilavesinde yazmaya başladı. <br> 10 yıl boyunca yazdı, yazdı, yazdı... <br> Beş kuruş para almadı. <br> İnsanlar, “Ne kadar boş işlerle uğraşıyorsun! Bedava yazı yazılır mı? Bir de ardından tura çıkıyorsun, yazık değil mi sana?” dediler. <br> Aldırmadı. <br> Ama son gülen o oldu.
Sevim Gökyıldız (64), emekli dış ticaret uzmanı, meraklı mutfak araştırmacısı ve gurme, yazar, gönüllü turizm elçisi, Mutfak Dostları Derneği’nin ikinci başkanı. Uzmanlık alanı dış ticaret olduğu için uzun yıllar Avrupa ülkelerini gezmiş. Kızının yaşadığı Fransa’da ayak basmadığı köşe kalmamış. 2001’den bu yana Annency’de "Istanbul La Magnifigue / Afiyet Olsun" adı altında Türk mutfağı günleri düzenliyor. Bu yıl da 17 Ekim - 2 Kasım arasında Anadolu lezzetlerini bu sehre taşıyacak. Annecy Gölü kıyısındaki kentin kayak turistlerinin ve yelkencilerin uğrak yeri olduğunu söyleyen Gökyıldız "Oysa çikolata ve peynirleriyle ünlü, gerçek bir lezzet mekanıdır. Yazın yelkenciler, kışın kayakçılarla dolan şehri gezmenin en güzel zamanı sonbahar" diyor.