Sputnik V aşısı için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından değerlendirmeler yapan Bakan Koca, "Şu anda Türkiye 100 milyon doz Sinovac ile 90 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz da Sputnik ile anlaşma imzalamış durumdadır. " dedi. Aşı tedariki devam ederken Sputnik V aşısının ilk sevkiyatı için de bilgi verildi. Acil kullanımına onay verilen Sputnik V aşısı sevkiyatı ilerleyen günlerde yapılacak. Peki, Sputnik V aşısı ne zaman gelecek? İşte, Rus aşısı ile ilgili Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar.
#Sputnik V Aşısı Ne Zaman GelirSputnik V aşısı ile Türkiye sözleşme imzaladı. Bugün acil kullanım onayı verilen aşı ile ilgili Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki 1 hafta-10 gün içerisinde mayıs ve haziran ayında ne kadar aşının gelebileceği konusu netleşmiş olacak." dedi. Adını 1957'de uzaya fırlatılan ilk Sovyet uzay aracı "Sputnik"ten alan aşı, iki farklı doz ile antikor üretme yeteneğine sahip olmasıyla biliniyor. Peki, Sputnik V aşısı özellikleri nelerdir? İşte, Rus Sputnik V aşısı özellikleri ve konu ile ilgili yapılan araştırmalar.
#Sputnik V Aşısı Özellikleri NelerDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiDünya genelinde 49 ülkede toplamda 37,9 milyondan fazla doz Covid-19 aşısı uygulandı. Diğer yanda da bir doz aşının bile vurulmadığı ülkeler var. Onlardan biri de Moldova. Ülkede sağlık sistemi öyle kötü durumda ki salgına yakalanan insanlar hastane tuvaletlerinde ölüyor.
#MoldovaAB ile aşı üreticisi firmalar arasındaki tedarik kavgası sürüyor. Avrupa İlaç Ajansı’ndan ‘acil kaydı’yla onay alan Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca firmalarının birden “Bu kadar aşıyı hemen veremeyiz. Üretimde sıkıntı var” demeleri, Almanya’nın aşı planlarını da altüst etti. 27 Aralık’ta 80 yaş üstünü aşılamaya başlayan Almanya bugüne kadar sadece 2 milyon civarında aşı yapabildi.
#YAZARHürriyet, vatandaşlardan gelen COVID-19 aşısıyla ilgili soruları uzmanlara danışarak yanıtlarken en çok merak edilenler arasında “Yıllar sonra beklenmedik bir etkiyle karşılaşır mıyız” ve “Her yıl aşı olmamız gerekir mi” gibi konular var. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz yanıtlıyor...
#Gazetehaberleri