Yaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriKanada’da hava sıcaklıklarının 50 dereceye dayanması dikkatlerin bir kez daha iklim değişikliğine çevrilmesine neden oldu. Aşırı sıcaklar Kanada’da koronavirüsten daha fazla ölüme neden olurken, iklim değişikliği ABD’de 13 katlı bir apartmanın çökmesinde de rol oynamış olabilir.
#GazetehaberleriABD’de dünyaca ünlü sağlık kurumu Mayo Clinic’te görev yapan Prof. Dr. Rahmi Öklü, kanserli dokuyu yok eden yeni bir sıvı geliştirdi. “Sadece ultrason ve iğneye ihtiyaç var” diyen Prof. Öklü’nün yönteminde ilaç doğrudan tümöre ulaşıp yok ediyor. İlaç o bölgede uzun süre kalıyor, fazla doz gerekmiyor. Bu sayede kemoterapinin yan etkileri yaşanmıyor.
#Kanserİki kentimiz çiğ köfte yüzünden karşı karşıya… “Çiğ köfte bizim” diyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 2008’de coğrafi işaret tescilini aldı. ”Çiğ köftenin anavatanı biziz” diyen Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ise 5 yıl önce ‘Etsiz çiğ köfte’nin coğrafi işaret tescilini kaptı. Peki ama hangisi haklı. Geçmişi 4 bin yıl öncesine Hz. İbrahim dönemine dayanan bu lezzet hangi yöremize ait… Tartışmalar süredursun, ben sizin için bir sanal çiğ köfteci turu hazırladım… Acılısı da var, etlisi de etsizi de… Peki siz hangisini seviyorsunuz?
#Çiğ KöfteKırıkkale’nin Delice ilçesindeki dağın eteklerinden günlük 200 bin litre olarak çıkarılan antiviral özellikli sıvı kaynak tuzunun, korona virüsüne (Covid-19) karşı dezenfektan olarak kullanılabileceği belirtildi.
#AntiviralMEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ BÖLÜMÜ’NDEN UZ. DR. YAKUP ÇETİNKAYA, "YAZ AYLARINDA HAVA SICAKLIĞININ ARTMASI VE AŞIRI NEM, KALP SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLERDİR. KRONİK KALP HASTALIĞI OLAN BİREYLERDE BU DURUM, VÜCUTTAKİ SU-TUZ DENGESİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR. SICAK NEDENİYLE AŞIRI SU VE TUZ KAYBI, KALP KRİZİNE YOL AÇMAKTADIR" DEDİ.
- ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kırel: "Anne sütü alamama, mama ile beslenme, erken ek gıdalara başlanması, fazla televizyon seyretme, bilgisayar ve internet başında fazla zaman harcama ve benzeri çocukluk çağında şişmanlık ve insülin direnci için başlıca risk faktörleridir"
Gelişmiş ülkelerde ‘Altın Suyu’ diye tabir edilen sıvı tuz, artık Türkiye’de üretiliyor. Türk girişimci Mahmut Küçükdoğan tarafından tamamı yerli kaynaklardan elde edilen rafine edilmemiş doğal tuza Avrupa’dan sipariş yağıyor. Çorum’da kurulan tesiste üretilen sıvı tuzla Fransa, Almanya, İngiltere ve KKTC’ye yıl sonuna kadar 5 milyon dolarlık ihracat hedefliyor
Yaz mevsiminde daha sık görülen ishallerin enfeksiyonlara bağlı oluşabilmesinin yanında, besinlere bağlı olarak da ortaya çıktığını belirten uzmanlar, karpuz, kavun, kayısı, acı biber gibi yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesi nedeniyle barsak dengesinin bozulduğunu kaydediyor.
Bilimkurgu romanlarında, gerilim filmlerinde ve kábuslarda karşımıza çıkan ‘yaşayan ölüler’ (zombiler) gerçek oluyor. Bilim adamları ölüleri diriltme yolunda önemli bir adım attılar. Amerika’daki bilim adamları, klinik olarak ‘ölü’ bir köpeği üç saat sonra hayata döndürerek bir ilki gerçekleştirdiler.
Güveçte yemeklerin yavaş yavaş pişmesi ve toprağın verdiği o lezzet adeta vazgeçilmezdir. Eğer siz de gerçek bir et severseniz bu güveç tarifine bayılacaksınız. Peki, güveç kapama tarifi nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, damak çatlatan güveç kapama malzemeleri ve yapımı...
#Güveç KapamaBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#Airfreyer