Santorini Adası çevresinde deprem fırtınası devam ederken Muğla Bodrum, İzmir Seferihisar ve Aydın Didim ilçelerine mobil siren sistemi kuruldu. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Oluşabilecek bir tsunaminin kıyılarımıza ulaşabileceği en erken süre bir saat” dedi
#AFADAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Santorini Adası civarındaki sismik aktivitelerin iki farklı risk oluşturduğunu ve oluşabilecek tehlikelerin bölgede düzenlenen toplantılarla ayrıntılı olarak ele alındığını belirterek, “Bunlardan bir tanesi olası volkan patlaması ya da tsunami oluşturacak büyüklükte bir depremin olması durumunda ortaya çıkabilecek bir tsunami etkisi ya da bir volkan patlaması sonrasında oluşabilecek volkanik küllerin kıyılarımıza kadar ya da ülkemizin değişik bölgelerine kadar ulaşıp, ulaşmama konusunu değerlendirdik” dedi. Tatar, ayrıca olası tsunamiden Ege kıyılarının çok fazla etkilenmeyeceğini öngördüklerini ifade etti.
#Ege DeniziAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Santorini Adası civarındaki sismik aktivitelerin iki farklı risk oluşturduğunu ve oluşabilecek tehlikelerin bölgede düzenlenen toplantılarla ayrıntılı olarak ele alındığını belirterek, “Bunlardan bir tanesi olası volkan patlaması ya da tsunami oluşturacak büyüklükte bir depremin olması durumunda ortaya çıkabilecek bir tsunami etkisi ya da bir volkan patlaması sonrasında oluşabilecek volkanik küllerin kıyılarımıza kadar ya da ülkemizin değişik bölgelerine kadar ulaşıp, ulaşmama konusunu değerlendirdik” dedi. Tatar, ayrıca olası tsunamiden Ege kıyılarının çok fazla etkilenmeyeceğini öngördüklerini ifade etti.
#Ege DeniziAydın Valisi Yakup Canbolat, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe ilişkin, "Toplantımızda deprem risklerine karşı erken uyarı sistemleri ve acil müdahale planları detaylı bir şekilde ele alındı. Hazırlanan senaryolar kapsamında mevcut tehlike ve riskli risk haritaları ile tsunami olması durumunda kıyılardaki su seviyeleri ve tahliye haritaları güncellenerek tsunami tahliye planı ve yürüyüş süreleri haritaları oluşturuldu" dedi.
#Ege DeniziEge Denizi Santorini Adası civarında meydana gelen depremlerle ilgili sismik aktivitenin yaklaşık 2 bine ulaştığını söyleyen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Depremlerin olduğu bölgede tsunami oluşabilir. Tsunami Türkiye kıyılarına geldiğinde gücü azalacak ve yıkıcı etkisi kalmayacak. Süre 1 saat ve bizim yapmamız gereken kıyıdan daha uzağa gitmek" dedi.
#AFADEge Denizi'nde Santorini Adası çevresinde meydana gelen depremlerin ardından, olası tsunami ve depremlere karşı acil durumlarda uyarıda bulunulması için İzmir'in Seferihisar ilçesine mobil siren sistemi yerleştirildi. Mustafa Kemal Atatürk Meydanı'na konuşlandırılan siren sistemi, çalışmaya başladı.
#DepremEge Denizi'nde Santorini Adası çevresinde meydana gelen depremlerin ardından, olası tsunami ve depremlere karşı acil durumlarda uyarıda bulunulması için İzmir'in Seferihisar ilçesine mobil siren sistemi yerleştirildi. Mustafa Kemal Atatürk Meydanı'na konuşlandırılan siren sistemi, çalışmaya başladı.
#İzmirEge Denizi'ndeki sismik hareketlilik nedeni ile günlerdir peş peşe depremlerle sarsılan Santorini Adası'ndaki alarm durumu devam ediyor. Sismolog Akis Tselentis en olası senaryonun 6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu iddia ederken, AFAD dün Santorini Adası’nda gözlemlenen sismik aktivite ve olası riskler hakkında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda olası bir volkanik patlama, deprem ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkilerinin ülkemize kadar ulaşabileceği belirtildi.
#SantoriniPeş peşe meydana gelen sarsıntılar nedeni ile OHAL ilan eden Santorini adasındaki alarm durumu devam ederken Ege Denizi'nde bugün saat 10.16'da 4,8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Doğal afetler profesörü Kostas Sinolakis, Santorini ve Amorgos bölgesindeki yoğun sismik aktivitenin gelişmesine ilişkin olası 3 senaryoyu açıkladı ve "Santorini yanardağıyla işimiz bitmedi. Volkan aktif ve çanlarımızı çalıyor" dedi.
#DepremEge Denizi'nde gece saatlerinden itibaren art arda sekiz deprem meydana geldi. Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Vassilis Kikilias "Kötü senaryolara hazır olmamız lazım" diyerek bölgeye bir sahil güvenlik gemisi ve donanmaya ait bir çıkarma gemisinin gönderildiğini açıkladı. Atina Ulusal Üniversitesi'ne göre artan sismik aktivite iki şekilde sonuçlanabilir. İşte komşunun konuştuğu o seçenekler...
#Ege Denizi DepremiGünlerdir peş peşe meydana gelen depremlerle sarsılan Yunanistan'ın Santorini adasından 11 bin kişi ayrılırken, yetkililer şimdi de boşalan evlerin yağmalanması endişesi ile alarma geçti.Yunan medyasına göre adada Çarşamba gece yarısından sabah 6'ya kadar 46 deprem daha kaydedildi. Bugün saat 13:00'te Sivil Savunma Bakanlığı'nda Başbakan Kiriakos Miçotakis başkanlığında yeni bir acil durum toplantısı yapılması planlandı.
#YunanistanYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaklıktaki Santorini adası, son 1 haftadır peş peşe depremlerle sallanıyor. Kandilli Rasathanesi, geçmişten bugüne Santorini adası çevresinde gerçekleşen depremlerin analizini çıkardı ve olası bir volkanik patlama sonrası oluşabilecek tsunamiye dikkat çekti.
#DepremBilim Akademisi Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege Bölgesi'nde yaşanan deprem fırtınasının olası nedenlerini için dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Ege'deki deprem fırtınası nasıl okunmalı?' sorunu yanıtlayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, 'Ege deprem fırtınası hem aktif fayların hem de volkanların iç içe olduğu bir bölgede meydana geliyor. Bu tür fırtınaların volkan mı yoksa fay kaynaklı mı olduğunu belirlemek oldukça zordur. Deprem fırtınası bir süre sonra sönümlenebileceği gibi çok daha zayıf bir olasılıkla büyük bir depremle ya da Kolumbo volkanının faaliyete geçmesiyle de sonuçlanabilir.' dedi.
#Ege BölgesiAFAD, Ege Denizi'nde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.1 olarak açıkladı. Öte yandan AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Ege Denizi'nde, 28 Ocak'tan itibaren yoğunlaşan depremlerin sayısının 500'ün üzerine çıktığı bildirildi.
#Son DakikaAFAD, "Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı an itibarıyla 400'ün üzerine çıkmıştır. Ülkemizdeki bilim insanları ve araştırmacılar söz konusu sismik hareketliliği AFAD ile koordineli şekilde ve farklı açılardan (deprem, volkanik aktivite, tsunami vb.) değerlendirmektedir. Vatandaşlarımızın sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri rica olunur" açıklamasını yaptı.
#AFADEge Denizi’nde son günlerde yaşanan sismik hareketlilik, Türkiye ve Yunanistan’ı alarma geçirdi. Özellikle Santorini adasında meydana gelen art arda depremler, yerel yetkilileri ve Sismik Tehlike Değerlendirme Bilimsel Komitesini harekete geçirdi. Komite, adada yaşayanlar için acil önlemler alınmasını tavsiye ederken, vatandaşlara kapalı alanlardan ve kalabalık ortamlardan uzak durmalarını önerdi.
#SantoriniAFAD, Sivas merkezde peş peşe 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak bölgede olumsuz bir durum olmadığını ve saha taramalarının başladığını söyledi. Sivas Valiliği deprem sonra okullarda eğitime bugün ara verildiğini bildirdi.
#SivasAFAD, Sivas merkezde peş peşe 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak bölgede olumsuz bir durum olmadığını ve saha taramalarının başladığını söyledi. Sivas Valiliği ise deprem sonrası okullarda eğitime bugün ara verildiğini bildirdi.
#Depremİzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'ndaki bir yanardağ dün akşam 21.30 sıralarında lav püskürtmeye başladı. Bölgede yaşanan 6. yanardağ patlaması nedeni ile acil durum ilan edildi. Bölgeden inanılmaz görüntüler gelirken, yerel halk ve turistler tüm uyarılara rağmen patlamaları film izler gibi izledi.
#İzlandaİzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'ndaki bir yanardağ dün akşam 21.30 sıralarında lav püskürtmeye başladı. Bölgede yaşanan 6. yanardağ patlaması nedeni ile acil durum ilan edildi. Bölgeden inanılmaz görüntüler gelirken, yerel halk ve turistler tüm uyarılara rağmen patlamaları film izler gibi izledi.
#İzlanda200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarDün öğlen saatlerinde Giresun açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem konusunda güvenli olarak adlandırılan Giresun’da yaşanan bu deprem başta şehir halkı olmak üzere çok fazla insanı şaşkına uğrattı. Ancak uzmanlara göre bu deprem hiç de şaşırtıcı değil. Üstelik Karadeniz’den de fay geçiyor ve ülkemizde en yıkıcı depremleri üreten Kuzey Anadolu Fayı, Karadeniz’in yerleşim yerlerine yakın mesafede. Peki deprem konusunda Karadeniz’i neler bekliyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Giresunİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar tarafından Şemdinli-Yüksekova fay hattı incelendi ve bölgede aktif bir fay hattı tespit edildi. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Yalnız Şemdinli'de zemin yapısı daha iyiydi. Şemdinli sağlam zemine kurulmuş ama Yüksekova'da zemini daha sıvı. Olası bir depremde Yüksekova'nın Şemdinli'den daha fazla etkilenmesi yüksek olacak" ifadelerini kullandı.
#HakkariSüleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şakir Şahin, Akkuyu NGS sahasının depremsellik açısından riski az bir bölgede olduğunu belirtti.
#Akkuyu Nükller SantraliÜzerinde yaşadığımız topraklarda tarih boyunca büyük ve yıkıcı depremler yaşandı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremden sonra Deprem Haritası üzerinde sarıyla işaretlenmiş olan ve daha güvenli olduğu düşünülen şehirlere göç başladı. Peki haritada sarı ne anlama geliyor? Sarıyla işaretlenmiş bölgelerdeki deprem potansiyeli ne durumda? Kısa yanıt: Zemin ve binalar Türkiye'nin her yerinde (harita sarı da olsa) sağlam olmalı.
#Kahramanmaraş Depremi