UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkTürkçede ki hem bağlaç hem de iyelik eki olarak kullanılır. Benimki, Hülyanınki, Onunki kelimelerinde ki, bir nesnenin kime ait olduğunu bildirdiği için İyelik eki olarak kullanılmıştır. ''Ben ona söylemiştim, ne var ki beni dinlemedi.'' cümlesinde ise ki, ek değil bağlaçtır. Ki ile biten kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#EğitimAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkBir önceki yazımda mutfakta en çok kullanılan ve bunun yanı sıra adını bile hiç duymadığınız bazı otlar, baharatların faydalarından, kullanım alanlarından bahsetmiştim. Bu bölümde de aynı etkilerden sizlere bahsetmeye devam edeceğim. İşte, kimisine çok şaşıracağınız o otlar, bitkiler ve kullanımı....
#BaharatAğrılı hemoroidleriniz varsa, çoğu urumda hemoroid tedavisi için ilaca başvurmanıza bile gerek yoktur. Bitkisel çaylar da dahil olmak üzere deneyebileceğiniz hemoroid için birçok ev ilacı mevcuttur. Peki, Basura iyi gelen bitkiler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#BasurHamilelik sürecinde anne adaylarının pek çok detaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle hamilelik döneminde kabızlık en büyük sorunların başında gelmektedir. Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Gebelikte kabızlığa iyi gelen bitki çayları, egzersizler ve yiyecekler (Doğal Çözümler) nedir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Türkiye'de erkek sinameki ve deve gözü gibi isimlerle anılan açlık otu, hızlı kilo vermek isteyenler tarafından sıkça kullanılıyor. Ancak açlık otu yanlış kullanımında zararları olabiliyor. Günlük tüketim miktarı çok önemli olan açlık otunda uzmanlar, açlık otunun müshil etkisi yaratacağından bağırsakların bir anda boşalmasına neden olacağı için sıvı kaybı yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Peki açlık otu nedir, zayıflatır mı? İşte açlık otunun faydaları ve zararları...
#Açlık OtuYıllardır hastalıklara karşı kullanılan sinameki otu, dünyanın en faydalı bitkilerinden biridir. Anavatanı Afrika olan sinameki otu, ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Sinameki otu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, en çok nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinameki OtuYağ yakıcı etkileri ile dikkat çeken İsveç şurubunun içinde yer alan elma sirkesi ile birlikte mür otu, ravent otu, safran, aloe vera ve az miktarda sinameki olmak üzere farklı bazı bitki özleri bulunur. Bunların hepsinin bir araya gelmesi ile elde edilen İsveç şurubu, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine sağlar. İsveç Şurubu nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İsveç Şurubu Nedir?Sinameki geçmişi M.S 9.yüzyıla kadar uzanan özellikle Arap yarımadasında çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan baklagil fabaceae familyasına mensup doğal bir bitki olarak tanınıyor. Sarı, beyaz ve pembe çiçekler açan bu şifalı bitkinin kökenleri ise Kuzey Afrika, Orta Doğu ile Asya kıtasının bazı bölgeleri. Ülkemizde ise Güney Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştiriliyor. Pek çok yararı olduğu tespit edilen sinameki bitkisi hakkında pek çok husus merak edilerek araştırılıyor. İşte sinameki kürü nedir ve nasıl yapılır? Sinameki kürü faydaları ve tarifi hakkında detayları derledik.
Sinameki ailesinden olan keçi boynuzu ağacı, meyvelerinden yararlanılmak için yetiştirilmektedir. 6 metreye kadar ulaşabilen bir ağaç olan keçi boynuzu içeriğinde yüksek oranda protein, karbonhidrat ve sodyum bulundurur. Keçi boynuzu nasıl ve nerelerde yetişir tüm detayları derledik.
Hızlı kilo vermek isteyenler tarafından sıkça kullanılan açlık otu ile ilgili uzmanından uyarı geldi. Beslenme ve Diyet uzmanı Öznur Akgöz, asıl etkisini müshilden alan açlık otu için, "Hızlı kilo vermek çok sağlıklı değil ancak yeterli ve dengeli beslenmenin yanında isteyenler tarafından tüketilebilir. Günlük tüketim miktarı çok önemli. Kaşıntı, kurdeşen, spazm, karın ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir. Müshil etkisi bağırsakların bir anda boşalmasına neden olacağı için sıvı kaybı yaşanabilir" dedi.
#Açlık OtuKarın şişkinliği, hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetler toplumda sık rastlanan sindirim problemleri belirtilerinin başında geliyor. Sindirim sistemini en çok etkileyen unsur ise besinlerden geçiyor. Tüm bu problemlerden kurtulmak için pek çok öneri sunan Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, kabızlık sorununu gideren bir de tarif vermeyi ihmal etmiyor.
#KabızlıkMANİSA'da, bu yıl 480'incisi düzenlenecek olan Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin koronavirüs nedeniyle tüm etkinlikleri iptal edildi. Festival kapsamında hazırlanan ve 19 Nisan'da Sultan Camii'nin kubbelerinden saçılacağı duyurulan bir mesirin de etkinliğin iptal edilmesi nedeniyle imalathanelerde bekletildiği belirtildi.
#HaberTıbbi bitkiler her hastalığın tedavisinde kullanılamaz ancak destekleyici bir tedavi yöntemi olabilir. Kanseri, çok ciddi bir kalp hastalığını iyileştirmek için bitkilere başvurulmaz. Bunlar yalnızca destekleyicidir. Ancak tabii bitkiler, rasyonel tıbbın bir parçasıdır. Özel bir inanışa değil, bilimsel verilere dayalıdır.
#Bitki ÇayıGünümüzün kronik sağlık sorunlardan birisi olan kabızlık, genellikle vücudun ihtiyacından daha az su ve sıvı tüketimi nedeniyle meydana geliyor. Kabızlık sorunun tamamen sona ermesi için sindirim sistemini düzenli ve sağlıklı hale getirmek oldukça önemli. Diyetisyen ve Dengeli Yaşam Uzmanı Melda Demiröz, kabıkzlıkta sıklıkla kullanılan sinemaki çayı hakkında bilgi verdi, sindirim sisteminin doğru çalışmasını sağlayacak önemli bilgiler paylaştı.
#Sinameki ÇayıDoğum tarihini esas alarak hesaplanan yaş, herkes için her zaman gerçek fizyolojik ya da biyolojik yaşı yansıtmayabiliyor. Bir başka deyişle, kronolojik yaş ile biyolojik yaş farklı olabiliyor. Mühim olanı kronolojik değil, biyolojik yaş. Onu tahmin edebilmek daha önemli. Doğru biyolojik yaş hesaplamanın açık ve net bir yolu ise bilinmiyor. Ama yine de vücut yaşı hesaplamaya yarayan bazı basit ev testleri var. Bu yazıda o testlerden dördünü özetlemeye çalıştım. Hazırsanız buyurun...
#YAŞÖnceleri gebelikte tıbbi bakım, gebelik başladığı andan itibaren verilmekte ve bu şekilde gebelikle ilgili tüm etkenlerin kontrol edildiği düşünülürdü. Ancak gebelik süreci "anlaşıldıkça" gebelik öncesi dönemin de sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonrası için oldukça önemli olduğu ortaya çıktı. Kadın hastalıkları & Doğum Uzmanı ve NLP Uzmanı Kağan Kocatepe günümüzde anne adaylarına gebe kalmayı planladıklarında doktorlarına başvurmalarını ve genel bir kontrolden geçmelerini öneriyor.
#Çocuk