İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı 39 ilçedeki deprem risk durumu hakkında bilgi veriyor. En merak edilen ilçelerden biri de Silivri deprem risk haritası oldu. Peki Silivri deprem bölgesinde mi, fay hattı geçiyor mu? İşte İBB Silivri deprem riski raporu sorgulama bilgileri...
#Silivri Deprem Risk HaritasıMarmara’nın 3 boyutlu fay hattı haritasını çıkaran isimlerden biri olan Prof. Dr. Cenk Yaltırak, “Marmara Bölgesi’nde depreme neden olabilecek bir değil 4 fay bulunuyor. Bu 4 fayın her an maksimum 7.2 ile 7.6 büyüklüğünde deprem üretme riski var. Oysa İBB, senaryolarını tek faya göre yapıyor” dedi.
#DepremAFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#DepremIĞDIR Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı'nda görevli öğretim üyesi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, İstanbul'da çok ağır ve yıkıcı deprem beklenmediğini söyledi. Bayraktutan, İstanbul'un genelinde ve özellikle de Gebze-Silivri arasındaki alanın, muhtemel deprem hasarlarını azaltan önemli avantajlara sahip olduğunu belirtti. İstanbul için kıyamet senaryoları oluşturulmasını kabul etmeyen, zeminin yüksek geoteknik dayanımı ve ana KAF fay hattından 40 kilometre uzaklığı gibi avantajının göz ardı edilmesinin doğru yaklaşım olmadığını sözlerine ekleyen Bayraktutan, "İstanbul'a önyargılı yaklaşım, arazideki olumlu jeolojik gerçekleri görmemezlikten gelmenin sonucudur. Depreme hazırlık çalışmalarını da olumsuz etkilemektedir" dedi.
#İstanbul DepremiYarın, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Aradan geçen 21 yılda depreme hazırlık konusunda kat ettiğimiz yolu konuşmak için buluştuğumuz yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür: “Halkın ‘Biz depremde ölmek istemiyoruz’ demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor.”
#GazetehaberleriSon iki yıldır Türkiye ekonomisindeki toplam büyümenin de motoru olan konut inşaat sektörü, depreme karşı en güvenli konutları üretmeye çalışıyor. İnşaat firmaları birbirinden güzel projelerini, deprem güvenliğini ön plana çıkararak pazara sunuyor.
Hürriyet’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, on milyonluk kentle ilgili deprem planlarını anlattı. Topbaş, 7 ya da 7.5 büyüklüğünde bir depremde İstanbul’da 70-90 bin civarında insanın öleceğini tahmin ettiklerini söybledi. Başkan Topbaş, depreme hazırlık olarak Zeytinburnu’nda 2295 binanın mutlaka yıkılması gerektiğini belirtti. Topbaş’ı en üzen şey ise İstanbullunun deprem çalışmalarına bakışı. Başkan, "Bize güvenin" diyor.