Türkiye’de 2015 yılında 2 milyon 46 bin kutu ilaç kullanılırken, bu ilaçlar için 19 milyar 349 milyon lira para harcandı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Bu veriler güçlü bir sağlık tüketicisi olduğumuzu gösteriyor. Türkiye’nin yeni döneminde ilacı üretebilen bir ülke olması gerekiyor” dedi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Arman Üney de eczacıların her geçen gün sayıları artan Suriyeli mültecilere ilaç sağlamada sıkıntı yaşamaya başladıklarını belirterek, “Bu konu bir kurala bağlanmadı. AFAD ile protokol yapılması şart” dedi.
#Sağlık BakanlığıDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç sigaranın kadın içicilerde 23 yıl, erkeklerde ise 28 yıl ömürden çaldığını söyledi.
#SigaraSağlık Bakanlığınca sigara ve tütün mamulleriyle mücadeleamacıyla hazırlanan kamu spotunda, Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ınsözlerine yer verildi.Kapalı alanlarda tütün kullanımının yasaklanması, sigarayı bırakma hattıkurulması gibi birçok uygulamayı hayata geçiren Sağlık Bakanlığı, yenibir kamu spotu hazırladı.Türkiye ziyaretinde kamu spotu için kamera karşısına geçen Nobel ödüllüSancar, sigara ve kanser hakkındaki sözlerini tekrar etti.Sancar, "Sigara içerseniz, tütün mamulleri kullanırsanız, nargileiçerseniz, DNA'yı tahrip eder ve bu akciğer kanserine sebep olur. Enbüyük tavsiyem sigara içmeyin, tütün mamulleri kullanmayın, nargileiçmeyin. Bunlar akciğer kanserinin sorumlularıdır. Bunları yapmayın"ifadelerini kullandı.Bakanlığın 40 saniye süren kamu spotu, televizyon kanallarındayayınlanmaya başlanacak.Sağlık Bakanlığı daha önce de Sancar'ın, "Sigara içindeki kimyasalmaddeler DNA'yı tahrip ediyor. Bu da kanser yapıyor. Kansersiz bir hayatiçin sigaradan uzak durun" ifadelerini, 40 milyon kişiye SMS ilegöndermişti.
#NobelSağlık Bakanlığı tarafından sigara ve tütün mamulleriyle mücadele amacıyla hazırlanan kamu spotunda, Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın sözlerine yer verildi. Prof. Sancar daha önce verdiği bir röportajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinden bu konuda ricada bulunduğunu söyleyerek, "Cumhurbaşkanı programlarda 'lütfen tekrar edin' dedi. O nedenle tekrar ediyorum, sigara içmeyin" demişti.
#Aziz SancarEn önemli sabit numaralar içerisinde 171 yer almaktadır. Özellikle son dönemlerde pek çok kişinin kullandığı ya da merak ettiği numaralar arasında yer alıyor. Peki, 171 neyin numarası, hangi durumlarda aranır ve ne işe yarar? 171 hattı saatleri nedir ve ücretli midir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#171 NumarasıTürkiye'de tiryakiler geçen yıl sigaraya yaklaşık 78 milyar Türk lirası harcadı. Tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda farkındalık oluşturmak, kullanıcılara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak, tütün dumanına bağlı pasif maruziyeti önlemek ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 31 Mart Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edildi.
#Tütün ÜrünleriGeçen hafta Fransa, Pitié-Salpêtrière Hastanesi’ndeki biliminsanları tütündeki bir maddenin koronavirüse yakalanma riskini azaltabildiğini duyurdu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel “Bunlar az sayıda gözlemden oluşan bulgular. Ayrıca hiçbir veri sigaranın sağlığa zararlı olduğu gerekçesini değiştirmez” diyor.
#GazetehaberleriSigara kullanımının koronavirüs riskini 14 kat artırdığına dikkat çeken Yeşilay, “Sigarayı bırakmanın tam zamanı” sloganıyla bir film hazırladı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Sigara hem bağışıklığı zayıflatarak tedaviyi güçleştiriyor, hem de virüsün solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor” dedi.
#YeşilaySağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı reddinin dünyada ve ülkemizde tartışıldığı bir dönemde, Sağlık Bakanlığı olarak önemli bir başarıya imza attık ve genişletilmiş bağışıklama programımız kapsamında aşı oranlarımızı yüzde 96'dan 98'e çıkardık" dedi. Bakan Koca, konuşmasının ardından bazı bakanlık bürokratlarının kendisini alkışlamasına muhalefet milletvekillerinin gösterdiği tepkiye ise "Benim alkışa ihtiyacım yok" yanıtını verdi.
#Sağlık BakanıYasal düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen Türkiye’de sigara kullanımı giderek artıyor. Uluslararası verilerle hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’de 14.5 milyon yetişkin ve 252 bin çocuk sigara kullanıyor. İstatistiklere yansımayanlarla birlikte bu sayıların çok daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Uzmanların önerisi, üç ayaklı mücadele. Yani tütün ürünlerini kullananların bırakması, pasif etkilenenlerin korunması ve yeni kullanıma başlamanın önlenmesi.
#GazetehaberleriSigara bağımlılığının kontrolü için etkili önlemler alınmadığı takdirde, tütün mamullerine bağlı bir nedenle hayatını kaybeden insanların sayısının önümüzdeki 25–30 yıllık sürede 10 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Toprak’ın son yıllarda uygulanan ve kamuya açık alanlarda sigara içimini yasaklayan düzenlemelerin tütün kullanımındaki artışı engellemede etkili olduğunu belirtti.
#Sigara BağımlılığıNikotin bandı orucu bozar mı sorusu, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte vatandaşların merakla araştırdığı husus oldu. Nikotin bandı orucu bozar mı konusunun detayları için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgileri sorguladı. Peki, nikotin bandı orucu bozar mı? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#Nikotin Bandı Orucu Bozar Mı