Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi'nin 7. yıl sloganı, "7 Yılda 7 Kıtada" olarak belirlendi. Sıfır Atık hareketi projeleri ile geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı. Emine Erdoğan, 'Yeryüzüne kulak veren tüm doğa dostlarını Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzalamaya, bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum. Sıfır Atık hareketinin 7’nci yaşı kutlu olsun.' açıklamasında bulundu.
#Sıfır Atık HareketiKamuoyunda “kâğıt toplayıcıları” olarak bilinen ve herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın atık toplayıcılığı yapan vatandaşlarla ilgili 2022/6 sayılı Bakanlık Genelgesi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un imzasıyla yayımlandı. “Atık Toplayıcıları” konulu Genelge, serbest olarak atık toplayıcılığı yapanları “sıfır atık bilgi sistemi” ile kayıt altına alarak yetkilendiriyor ve çalışma sistemini düzenliyor.
#AtıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın Antalya’da yapılan “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” temalı İstişare Toplantısı’nın 11 maddelik sonuç bildirgesini açıkladı. Bakan Kurum, belediyelerin iklim dostu projelerine 37 milyar lira kaynak aktaracağını, elektrikli ve hibrit motorlu araçları hibe edeceklerini bildirdi. Bakan Murat Kurum, 2022 yılı genç istihdam hedefinin 2 katına çıkarılarak 50 bin olarak belirlendiğini duyurdu.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi'ni 7'den 70'e herkesin seferberlik ruhuyla sahiplenmesi gerektiğini bildirdi. Emine Erdoğan, "2017'den bugüne 24,2 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı. 3 milyon ton sera gazı salınımı önlendi. Tüm bu çalışmalardan, 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı" dedi.Emine Erdoğan, "Bilim bize açık bir şey söylüyor, bu aşırı hava olaylarının sıklığı giderek artacak. Kışlar daha kısa, yazlar daha uzun ve sıcak geçecek. Maalesef ufukta, yaşamın gittikçe zorlaşacağı bir dünya bizi bekliyor" ifadelerini kullandı.
#Emine Erdoğanİklim Değişiyor Bursa Ne Yapıyor? başlıklı yazı dizimizin bugünkü konuğu iş dünyasının sivil toplum kuruluşları olarak faaliyet gösteren BUSİAD, DOSABSİAD ve BOSİAD. Bu üç önemli kuruluş, yazı dizisi çerçevesinde çevre konusundaki çalışmaları ve farkındalık hareketlerini aktardı. İklim değişikliğine dikkat çeken ve bu konudaki farkındalığı artırmaya çalışan iş dünyası toplulukları, daha yaşanabilir Bursa, Türkiye ve dünya istediklerini açıkladı.
#BursaPandemi koşulları altında otomotiv sektörü beklentilerin üzerinde bir yıl geçirdi. Liderler ödüllerini aldı. Türkiye otomotiv sektörü büyürken, Avrupa’da daralma dikkat çekti. 2021 yılının ise geçtiğimiz yılın bir miktar altında olacağı öngörülüyor. Yıl sonu toplam pazar tahmini 700 bin seviyelerinde…
#GazetehaberleriOYAK Çimento Fabrikaları A.Ş. ve OYAK Beton’un ‘Sıfır Atık Belgesi’ başvuruları sonuçlandı. Buna göre; OYAK Çimento’nun dokuz, OYAK Beton’un ise bir tesisi, Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ni kurarak Sıfır Atık Belgesi'ni almaya hak kazandı.
#OYAKSıfır atık yönetmeliği belirli kurum ve kuruluşların gözetmesi gereken uygulamaları sınıflandırmaktadır. Bakanlığın, il müdürlüklerinin, mülki idari amirlerin, mahalli idari amirlerin, organize sanayi-havalimanı bölgelerinin, sıfır atık yönetim sistemi kuran bina ve yerleşkelerin yükümlülüklerini belirleyen sıfır atık yönetmeliği içerisinde pek çok detay yer alıyor. Peki, sıfır atık nedir ve sıfır atık yönetmeliği detayları nelerdir? İşte, o bilgiler
#Sıfır AtıkSon yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır. Sıfır atığın uygulanmasına ilişkin yol göstermek adına hazırlanan 'Sıfır Atık Uygulama Rehberi' Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın web sitesindeyer almaktadır.Peki, sıfır atık ne demek? Sıfır atık uygulaması nedir? İşte Sıfır Atık Yönetmeliği'nin ayrıntıları
#Sıfır Atık Nedir?CUMHURBAŞKANI Emine Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı’nda yaptığı konuşmada, "Sıfır atık yönetim sisteminin 2023 yılına kadar tüm ülkede uygulamaya konulmasını sağlayarak, yıllık 20 milyar lira ekonomik kazanç, 100 bin kişiye istihdam ve yüzde 35 oranında geri kazanım bekliyoruz. Doğal kaynakları tüketmeden, yarına aktarılabilir şekilde bırakmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek hepimiz için bir zarurettir. İyi bir gelecek istiyorsak, yeşil ekonomiye geçişi en hızlı şekilde gerçekleştirmemiz lazım. Bu, sosyal, çevresel, ekonomik kalkınma ve yoksulluğun azaltılması bakımından da çok önemlidir" dedi.
#Emine ErdoğanCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı'nda yaptığı konuşmada, "Sıfır atık yönetim sisteminin 2023 yılına kadar tüm ülkede uygulamaya konulmasını sağlayarak, yıllık 20 milyar lira ekonomik kazanç, 100 bin kişiye istihdam ve yüzde 35 oranında geri kazanım bekliyoruz. Doğal kaynakları tüketmeden, yarına aktarılabilir şekilde bırakmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek hepimiz için bir zarurettir. İyi bir gelecek istiyorsak, yeşil ekonomiye geçişi en hızlı şekilde gerçekleştirmemiz lazım. Bu, sosyal, çevresel, ekonomik kalkınma ve yoksulluğun azaltılması bakımından da çok önemlidir. " dedi.
#Haberİstanbul Yerel Yönetimler Sıfır Atık Kongre ve Sergisi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Dünyanın her yerinde alarmlı bir saatin bizi uyandırmak için çaldığını işitiyoruz. Peki uyanacak mıyız? İşte kendimize sormamız gereken soru bu” dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yürüttüğü ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında 4 milyon ton atık toplanarak ekonomiye kazandırıldı. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’nin cam, plastik, metal ve kâğıttan oluşan sıfır atık bilançosu ise 200 bin tona ulaştı.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Sıfır Atık Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, ülke genelinde Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin oluşturulmasına yönelik mahalli idareler ile bina ve yerleşkeler için uygulama takvimi ortaya konuldu. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları 1 Haziran 2020 itibarıyla Sıfır Atık'a geçecek. Nüfusu 250 binin üzerindeki büyükşehir ilçe belediyeleri ile organize sanayi bölgeleri, havalimanları, iş merkezi ve ticari plazalar, limanlar ve 5000 metrekare üzeri alışveriş merkezleri, 250 ve fazla öğrencisi bulunan eğitim kurumları ile yurtlar, 100 yatak ve üzeri kapasiteli sağlık kuruluşları, akaryakıt istasyonları ile dinlenme tesisleri, 300 ve üzeri konuta sahip siteler de 31 Aralık 2020'ye kadar Sıfır Atık'a geçecek. Sıfır atık uygulaması tren ve otobüs terminallerinde ise 31 Aralık 2021'e kadar başlayacak. Mülki idare amirinin başkanlığında Mahalli Çevre Kurulu kararıyla her il için "İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı" hazırlanacak.
#Sıfır Atık